Tekoälyn eettinen käyttö
Eettiset kysymykset tekoälyä käytettäessä
Korkeakouluyhteisössä tekoälysovellusten käyttö edellyttää, että tunnistat vastuusi tekijänä. Kone ei ole eettinen toimija, joten vastuu tutkimusetiikasta ja lainsäädännön noudattamisesta on aina luonnollisella henkilöllä.
Tunnista tekoälysovelluksen käyttöehdot eli mitä tekoäly tekee tiedolla? Huomaa, että tekoälypalvelu voi olla EU/EEA -alueen ulkopuolella.
- Tekijänoikeus syntyy ihmiselle ja on luovan työn tulos. Jos ihmistekijä puuttuu, niin kysymyksessä ei ole teos. Tekoäly ei ole luonnollinen ihminen, joten se ei voi saada tekijänoikeutta.
- Tekijänoikeus on sinun sillä ehdolla, että et ole teosta tehdessäsi rikkonut kenenkään muun tekijänoikeutta mm. käyttämällä tekoälyä väärin.
- Tarkista kustantajien käyttöehdot, kun suunnittelet esimerkiksi tiivistelmän tekoa tieteellisestä artikkelista tekoälysovelluksen avulla. Käyttöehdoissa on usein kielletty esimerkiksi tekstinlouhinta ja tekoälyn käyttö.
- Tekoälysovellukset eivät kuitenkaan kykene kertomaan, rikkovatko ne tekijänoikeuksia.
- Arvioi tekoälyn tuottamaa tekstiä, kuvaa tai muuta materiaalia siitä näkökulmasta, ettei se vähennä oikeudenmukaisuutta, tiedon luotettavuutta, lisää syrjintää tai tue ennakkoluuloja. Tekoälysovellukset eivät pysty takaamaan sitä, että sovelluksen avulla tuotetulla tiedolla ei vahingoita muita ihmisiä tai luontoa ja ympäristöä. Sovellukset eivät lupaa, että ne kunnoitavat ihmisoikeuksia, kuten yksityisyyttä tai turvallisuutta. Tekoälysovelluksilta edellytetään vastuullisuutta, läpinäkyvyytta ja selitettävyyttä, jotka kuvaavat muun muassa sitä, millaista sovellusten kouluttamiseen käytetty tausta-aineisto on.
- Älä vääristele tai sepitä aineistoja tai tuloksia tekoälyn avulla. Sinun pitää pystyä todentamaan, miten aineistoja on käsitelty tai miten tulokset on saavutettu.
- Muista kuvata tekoälyn käyttö avoimesti ja käytä sitä läpinäkyvästi mm. oppimistehtävissä, opinnäytetöissä, raporteissa ja julkaisuissa.
- Muista, että olet aina itse vastuussa tulosten oikeellisuudesta ja sinun tulee kunnioittaa muiden oikeuksia.
- Älä esitä tekoälyn tuotoksia omanasi. Muista hyvä viittaaminen ja lähteiden merkintä.
- Jos haluat syöttää tekoälylle tekijänoikeuden alaista toisen tuottamaa tekstiä, ääntä, kuvaa tai muuta materiaalia, tarkista ensin, että sinulla on siihen lupa joko tekijältä tai esimerkiksi käyttöehdoista.
- Sekä henkilöstön että opiskelijoiden tulisi käyttää Jamkin tukemia ja tietoturvan puolesta tarkistamia tekoälyohjelmia.
- Kunnioita autonomiaa ja yksityisyyttä tekoälyä käytettäessä.
- Huomioi käytetyn tekoälyn yhteiskunnalliset ja ympäristövaikutukset.
Jos tekoälyä käyttäessä syyllistyy edellä kuvattuihin eettisiin rikkomuksiin eli vilppiin tai piittaamattomuuteen, tehdään siitä aina ilmoitus. Todetusta vilpistä tai piittaamattomuudesta on aina seurauksia, kuten työn uusiminen, huomautus, varoitus tai jopa opiskelijan määräaikainen erottaminen tai henkilöstön kohdalla myös todettu HTK-loukkaus.
Lisätietoja ja toimintaohjeet:
Jamkin eettiset periaatteet
Piittaamattomuus ja vilppi opinnoissa (intra, vaatii kirjautumisen Jamk-tunnuksilla)
Piittaamattomuus ja vilppi henkilöstön toiminnassa (intra, vaatii kirjautumisen Jamk-tunnuksilla)
Tekoäly ja tekijänoikeus (Kopiraittilan Koulu, Kopiosto)