Tekoälyn lukutaito
Tekoälyn lukutaito on tärkeä työelämätaito ja osa tämän päivän sivistystä. Tekoälyn lukutaito tarkoittaa kykyä ymmärtää, käyttää, arvioida ja soveltaa tekoälyä vastuullisesti, eettisesti ja kestävästi. Tekoälyn lukutaito koostuu tietoisuudesta, käyttöosaamisesta, arviointiosaamisesta ja eettisestä osaamisesta.
1. Tietoisuus
- Ymmärrät tekoälyn perusperiaatteet ja miten tekoälyn käyttö voi vaikuttaa eri tilanteissa. Tiedät, miten tekoälytyökalut ja -sovellukset karkeasti ottaen toimivat, missä tekoälyä käytetään sekä millaisia mahdollisuuksia ja haasteita tekoälyn käyttö tuo mukanaan.
- Hahmotat tekoälyn roolin ja potentiaalin nyky-yhteiskunnassa ja tulevaisuudessa.
- Pystyt konkretisoimaan tekoälyn vaikutuksia omaan työhösi ja osaamistarpeidesi kehittämiseen liittyen.
2. Käyttöosaaminen
- Hyödynnät tekoälytyökaluja ja -sovelluksia tehokkaasti, vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti työssä, opiskelussa ja muussa arjessa.
- Sovellat tekoälyä luovasti erilaisiin tehtäviin ja ongelmanratkaisuun.
3. Arviointiosaaminen
- Arvioit tekoälyjärjestelmien luotettavuutta ja laatua sekä niiden tuottaman tiedon paikkansapitävyyttä. Tämä sisältää kriittisen ajattelun taidon, jonka avulla voit tunnistaa tekoälyn tekemät virheet.
- Tunnistat tekoälysovellusten eroja esimerkiksi tietosuojan ja tietoturvan näkökulmasta. Ymmärrät, että on eri asia käyttää organisaation suojattuja työkaluja tai vapaasti internetissä saatavilla olevia sovelluksia.
- Arvioit sitä, mitä tietoja tekoälysovellukset keräävät, miten tietoja käytetään ja missä ne säilytetään. Tämä on tärkeää, jotta tekoälyä voidaan käyttää vastuullisesti ja tehokkaasti.
4. Eettinen osaaminen
- Tunnistat keskeiset eettiset periaatteet ja toimit tekoälyn kanssa näiden eettisten periaatteiden mukaisesti. Tämä sisältää esimerkiksi tietoturvan ja tietosuojan, hyvän tieteellisen käytännön, tekijänoikeuksien sekä vastuullisuuden huomioimisen tekoälyn käytössä.
- Käytät tekoälyä vastuullisesti, kestävästi ja avoimesti.
Harjoita tekoälyn lukutaitoasi
Siirry Jamkin Copilot-palveluun ja pyydä tekoälyä kertomaan aiheesta, josta tiedät itse todella paljon. Erinomainen aihevaihtoehto olet sinä itse.
Vaihe 1: Kysy ”Kuka on xx?” ja tarkastele sitten tekoälyn tuottamaa vastausta aiheen asiantuntijana. On silmiäavaavaa huomata, miten tekoäly yhdistelee kirjaimia, sanoja ja lauseita sekä painottaa sattumanvaraisia näkökulmia ilman kritiikkiä.
Vaihe 2: Voit koettaa parantaa tekoälyn antamaa vastausta pyytämällä tarkennuksia tai antamalla tekoälylle lisätietoa. Keskustele tekoälyn kanssa aiheesta niin kauan, että huomaat, miten erikoisia vastauksia tekoäly voikaan tuottaa ja miten vakuuttavilta nämä epätotuudet voivatkaan vaikuttaa.
Klikkaa Uusi keskustelu -painiketta ja voit aloittaa uudesta aiheesta puhtaalta pöydältä Copilotin kanssa.
Vaihe 1. Kysy tekoälyltä aiheesta, jota et tunne lainkaan. Aihe voi olla esimerkiksi avaruusteknologia, aboriginaalikansojen perinteet, logaritmifunktioiden sovellusperiaatteet tai rakkauden olemus. Abstraktiin kysymykseen rakkauden olemuksesta voit saada hetikin melko osuvan vastauksen, joka sopii muutamalla pienellä muokkauksella vaikkapa valtaisan määrän tykkäyksiä sosiaalisessa mediassa keräävän päivityksen sisällöksi.
Vaihe 2: Logaritmifunktioiden sovellusperiaatteita koskevan vastauksen kanssa olemmekin sitten tekoälyn hyödyntämisen ytimessä. Aiheen asiantuntijalle tekoälyn tuottama vastaus on aivan selvää tekstiä, josta hän pystyy erottelemaan paikkansapitävän tiedon ja humpuukin helposti. Ei-asiantuntijalla puolestaan on edessään tekoälyn tuottaman sisällön kriittinen arviointi ja väitteiden paikkansapitävyyden tarkistaminen. Tähän tarvitaan luotettavia lähteitä kuten vertaisarvioituja artikkeleita tai aihetta käsittelevää kirjallisuutta.
Tekoäly ei ole ammattikorkeakoulukontekstissa tai oikeastaan missään muuallakaan suora sisällöntuottaja vaan ideoinnin avustaja, tyhjän paperin kammon kukistaja, pulkkamäessä sinut liikkeelle pukkaava voima.
Kun keskustelet tekoälyn kanssa:
- Kirjoita tarkkoja kehotteita ja selitä yksityiskohtaisesti, mitä haluat tekoälyn tekevän.
- Anna tekoälylle rooli, jossa se vastaa: ”Olet tekoälyn käytön ammattilainen/kokenut opinto-ohjaaja ammattikorkeakoulussa/amk-opintojaan aloitteleva 45-vuotias perheellinen opiskelija.”
- Lisää kehotteeseen sanoja, joita haluat tekoälyn käyttävän vastauksessaan.
Kun saat tekoälyltä vastauksen:
- Tutki vastausta, kysy tarkentavia kysymyksiä ja pyydä korjauksia, anna lisätietoa.
- Tarkista tekoälyn tuottama sisältö vertaamalla luotettaviin lähteisiin. Viittaa näihin lähteisiin, älä tekoälyyn.
- Kerro, miten olet käyttänyt tekoälyä lopputulokseen päästäksesi.