Tekoäly henkilöstölle
Tekoäly on hyvä apuri asiantuntijatyössä. Se on sisäänrakennettuna monissa arjen palveluissa, esimerkiksi aikatauluttamiseen, käännöspalveluihin, asiakas- ja tukipalveluihin liittyvissä ohjelmissa.
Tekoälypalveluiden käyttöön liittyy riskinsä, joten noudata Jamkin ohjeistusta. Jos esimerkiksi rakennat itse tekoälybotteja, hanki aiheesta tarpeeksi osaamista etukäteen. Tekoälybotit voivat väärin tehtyinä päästä katsomaan ja käyttämään tekijänsä materiaaleja. Kun tiedät, mitä olet tekemässä, tekoäly on loistava työtehtävien tehostaja ja ideointiapu!
Tekoälyn käyttö lisää huomattavasti energiankulutusta, sillä tekoälyn taustaprosessit vaativat paljon palvelimia toimiakseen. Käytä tekoälyä vastuullisesti, vain tarpeen mukaan.
TKI-toimijoille on laadittu Jamkissa oma tekoälyohjeistuksensa: Tekoäly TKI-toiminnassa (intra, vaatii kirjautumisen Jamk-tunnuksella).
Käytössäsi on Microsoft Copilot
Olet vastuussa tekoälylle antamastasi aineistosta sekä tekoälyllä tuottamastasi materiaalista. Ulkopuolisiin tekoälypalveluihin sisältyy riskejä, mm. ei tiedetä mihin tekoälylle syötetty materiaali tallentuu ja mihin sitä jatkossa käytetään. Käytä työtehtävissäsi vain Jamkin suosittelemia palveluita, tekoälyn osalta Microsoftin Copilot -palvelua Jamkin tunnuksellasi. Tällöin Copilotin käsittelemä ja tuottama materiaali ei tallennu, eikä sitä käytetä myöhemmin missään muualla, esim. tekoälyn kouluttamisessa. Huomioi kuitenkin, että Copilot integroituu moneen paikkaan. Kun käsittelet arkaluontoista materiaalia, ole varovainen, ettei materiaali joudu tekoälypalveluun.
Tutustu Copilot-ohjeeseen:
Microsoft CopilotEsimerkkejä tekoälypalveluiden hyödyntämisestä asiantuntijatyössä:
Tekoäly analysoi suuria tietomääriä nopeasti. Se tunnistaa trendejä ja poikkeamia ja se voi luoda raportteja päätöksenteon tueksi.
Esimerkki 1:
Jamkin suosittelema Howspace-fasilitointipalvelu, joka kokoaa käyttäjän pyynnöstä osallistujen tuotoksista erilaisia yhteenvetoja tekoälyn avulla. Satojen osallistujen tuotoksista saadaan automaattisilla toiminnoilla ja omilla promptauksilla nostettua teemoja jatkotyöstöä varten.
Esimerkki 2:
Jamkin suosittelemalla Microsoft Copilotilla voi luoda tekstiaineistosta nopeasti graafeja ja taulukoita ilman Excel-työskentelyä.
Tekoäly tuottaa luonnoksia, tekstejä ja raportteja annetusta aiheesta, mikä säästää aikaa ideoinnille ja luovalle työskentelylle.
Esimerkki 1:
Microsoft Copilot-palvelua voi näppärästi käyttää selaimessa sisällön luomiseen erilaisia prompteja sille syöttäen. Tekoälyä pyydetään muotoilemaan ideasta tietynlaista tai tiettyyn tarpeeseen vastaavaa sisältöä. Tekoälyn tuotosta voi jalostaa uusilla prompteilla.
Esimerkki 2:
Copilotilta voi tilata tietystä aiheesta tai aineistosta tenttikysymykset Moodle-kurssia varten. Oikeanlaisella promptilla kysymykset syntyvät sellaisessa muodossa, että ne voidaan viedä sellaisenaan Moodleen. Tämä säästää sekä laadintaan että tuottamiseen kuluvaa aikaa. Toki opettajan on ennen kysymysten käyttämistä tarkistettava kysymysten sopivuus ja tarvittaessa muokattava niitä.
Tekoäly tarjoaa selityksiä ja esimerkkejä vaikeista termeistä. Se muuntaa monimutkaista tieteellistä tai teknistä kieltä yksinkertaisemmaksi ja ymmärrettävämmäksi. Vieraskieliset vaikeat termit kääntyvät ja selittyvät tekoälyllä.
Esimerkki 1:
Microsoft Copilotia pyydetään määrittelemään ”kontribuointi”-termi. Tekoäly määrittelee termin seuraavasti: “Kontribuointi tarkoittaa osallistumista tai panoksen antamista johonkin yhteiseen projektiin, tehtävään tai tavoitteeseen.” Lisäksi se antaa synonyymeja termille: “Kontribuointi tarkoittaa samaa kuin osallistuminen, panoksen antaminen tai avustaminen.” Tekoälyltä voi pyytää termistä kontekstuaalisen selityksen vaikka koulutuksen kontekstissa tai esimerkiksi visualisoinnin tai käännöksen halutulle kielelle. Muistathan tarkistaa määritelmän luotettavasta lähteestä ja viitata tähän lähteeseen.
Tekoälyn avulla täsmäaiheisten kuvien aikaansaaminen on nopeaa. Kuvapankkien selailun sijaan tarkasti kuvailevalla promptilla saa aikaiseksi kuvia halutuista aiheista. Käyttäjällä on oikeuden tekoälyn luomiin kuviin, joten niiden käyttö kuvituksena on huoletonta. Kuvien julkaisun yhteydessä on hyvä kertoa, millä tekoälysovelluksella kuva on tehty.
Esimerkki 1:
Tarvitaan kuva, jossa neljä opiskelijaa työskentelee projektimaisesti tietokoneilla valoisassa luokkahuoneessa, taustalla taulu, jolle kiinnitetty post-it-lappuja. Luodaan prompti aiheesta Jamkin suosittelemassa Adobe Firefly -palvelussa. Firefly tekee muutaman vaihtoehtokuvan, joita voi promptia jalostamalla tuottaa lisää.
Esimerkki 2:
Valmiiseen kuvaan halutaan vaihtaa taustaksi kaupunkimiljöö. Avataan kuva Jamkin suosittelemassa Adobe Photoshopissa, rajataan kuvasta tausta ja generative fill -toimintoon promptataan halutun taustan kuvaus. Photoshop tekee muutaman vaihtoehtokuvan, joita voi promptia muuttamalla tehdä lisää.
Plagioinnintunnistusohjelmistojen tekoälytoiminnot kehittyvät nopeasti. Oppimisympäristön lisäosien avulla plagioinnin tarkastus onnistuu tehtäväpalautusten yhteydessä. Plagioinnintunnistukset tunnistavat myös tekoälyllä tehtyä sisältöä.
Esimerkki 1:
Moodlen Turnitin-lisäosaa voi käyttää plagioinnintunnistamistarkastuksiin sekä opiskelija että opettaja. Tekoälyn käyttöä mittaava raportti näkyy vain opettajalle, mutta se on tallennettavissa pdf-muodossa Jamkin suosittelemasta Turnitin-palvelusta, jos se halutaan jakaa opiskelijalle.
Opiskele lisää tekoälystä Eduhousen opetusvideoiden avulla. Kirjautumalla Jamkin verkkotunnuksilla pääset katsomaan useita videoita aiheesta.
Eduhouse