Tekoäly opiskelijalle

Generatiivinen tekoäly voi olla arvokas kumppani opiskelussa. Se tarjoaa nopeaa apua tiedonhakuihin, ideointiin ja jopa oppimateriaalien jäsentelyyn. Tekoäly voi auttaa sinua syventämään ymmärrystäsi monimutkaisista aiheista, ideoimaan uusia näkökulmia ja tukemaan ajankäyttöäsi.

Tärkeää on kuitenkin käyttää tekoälyä vastuullisesti ja kriittisesti. Tekoäly ei ole erehtymätön eikä aina ymmärrä kontekstia täydellisesti. Tarkista aina tekoälyn antamat tiedot ja varmista, että ne ovat luotettavia ja sopivat tarkoitukseesi. Tekoäly ei korvaa omaa oppimisprosessiasi – käytä sitä tukena, mutta älä unohda, että itsenäinen ajattelu ja tiedon soveltaminen ovat keskeisiä taitoja asiantuntijuuteen kasvamisessa.

Tekoäly ei korvaa omaa ajatteluasi. Muista, että se on vain yksi työkalu muiden joukossa. Käytä tekoälyä apuvälineenä, mutta varmista, että teet itse varsinaisen ajattelu- ja oppimistyön.

Tekoälyn käyttö lisää huomattavasti energiankulutusta, sillä tekoälyn taustaprosessit vaativat paljon palvelimia toimiakseen. Käytä tekoälyä vastuullisesti, vain tarpeen mukaan.

Käytössäsi on Microsoft Copilot

Käytä opiskelussasi Microsoft Copilot chatbottia, johon pääset kirjautumaan Jamkin opiskelijatunnuksillasi. Kun käytät Copilotia kirjautuneena Jamkin käyttäjätunnuksilla, tietoturva ja tietosuoja ovat oleellisesti parempia kuin tekoälychattien ilmaisversioissa (esim. Chat GPT, Gemini tai Copilotin ilmaisversio).

Katso lisätietoja ja ohjeet kirjautumiseen:

Microsoft Copilot

Tekoäly kaveriksi, esimerkkejä tekoälyn käytöstä opiskelun tukena:

Ryhmätöissä, projektien suunnittelussa tai luovassa kirjoittamisessa uuden idean löytäminen voi olla haastavaa. Tekoäly voi toimia tällöin sparrauskumppanina.

Aloita keskustelu chatbotin kanssa kuvailemalla minkälaiseen tilanteeseen tarvitset ideoita. Mitä tarkemmin tilanteesta kerrot, sitä parempia vastauksia saat. Kannattaa pyytää esimerkiksi 20 ideaa mieluummin kuin esimerkiksi kolme ideaa, jotta sinulla on vaihtoehtoja mihin suuntaan haluat viedä ideointia.

Esimerkki 1:

Voitko antaa 15 erilaista näkökulmaa ilmastonmuutoksen vaikutuksiin matkailuelinkeinon harjoittamisessa? Voit pyytää tämän jälkeen lisää ideoita tai valita muutaman ja jatkaa keskustelua niiden pohjalta.

Tekoäly voi olla oiva apu tekstin tai esityksen rakenteen tai pääkohtien hahmottamiseen. Muista kuitenkin tarkistaa, miten opettaja on ohjeistanut tekoälyn käytön oppimistehtävässä. Katso tarkemmin Tekoäly oppimistehtävissä – Tekoälyn vastuullinen käyttö Jamkissa -sivulta tai kysy opettajalta.

Jos tekoälyn käyttö on sallittu, pyydä tekoälyltä esimerkiksi ehdotusta johdannon pääkäsittelyn ja johtopäätösten jäsentelyyn. Huomaa, että tekoälyn tuotos on ehdotus tai esimerkki rakenteeseen. Tarkastele sitä kriittisesti ja pohdi puuttuuko ehdotuksesta jotain oleellista suhteessa omaan näkemykseesi tai tehtävänantoon.

Joskus käy niin, että opiskelu ei vain suju ja oppimisen into on hukassa. Voit pyytää tekoälyltä vinkkejä alkuun pääsemiseen tai seuraaviin askeliin. Jos esimerkiksi laajojen tehtävien edessä et tiedä mistä aloitat, tekoäly voi auttaa jakamaan tehtävän pienempiin osiin ja asettamaan välitavoitteita.

Esimerkki 1:

Miten voisin pilkkoa 20-sivuisen raportin, että se tuntuisi helpommalta aloittaa?

Esimerkki 2:

Meillä on vaikea tehdä ryhmätyötä yhdessä, erityisesti ryhmän sisäisessä vuorovaikutuksessa. Miten pääsisimme eteenpäin?

 

Jos sinulla on stressaava ajanjakso, voit kysyä tekoälyltä vinkkejä esimerkiksi rentoutumiseen ja stressinhallintaan. Tekoäly voi auttaa sinua luomaan tasapainoisen päivärytmin, jossa on huomioitu riittävä uni, ravinto, tauot ja vapaa-aika.

 

Joskus oppimateriaali tai tehtävänanto voi olla vaikeaselkoista ja tarvitset apua sen ymmärtämiseen.

Aloita keskustelu pyytämällä tekoälyä selittämään aihe tai tietty käsite yksinkertaisella tavalla.

Esimerkki 1:

Voitko selittää mitä resilienssi tarkoittaa niin, että 15-vuotias ymmärtää?

Jos jokin abstrakti käsite, kuten resilienssi tuntuu vaikealta, voit pyytää tekoälyä tarjoamaan konkreettisia esimerkkejä sen soveltamisessa arjessa. Copilot tarjoaa lähteitä, joiden avulla voit perehtyä aiheeseen tarkemmin sekä valmiita kysymyksiä joiden avulla jatkaa keskustelua.

Opintojen suunnittelu ja ajanhallinta voivat olla haastavia, erityisesti kun tehtäviä ja määräaikoja on paljon. Tekoäly voi toimia virtuaalisena avustajana.

Tekoäly voi myös auttaa sinua vaihteistamaan työskentelyn pienempiin palasiin. Pyydä tekoälyltä apua erilaisiin opiskelustrategioihin ja poimi sinulle sinulle sopivat. Voit pyytää tekoälyä auttamaan tehtävien priorisoinnissa.

Esimerkki 1:

Auttaisitko laatimaan viikkosuunnitelman, jossa ehdin kirjoittaa esseen ja valmistautua tenttiin? Essee pitää olla valmis kolmen viikon päästä ja tentti on kahden viikon päästä. Käyn töissä opintojen ohella kolmena päivänä viikossa seitsemän tuntia kerrallaan. Lisää suunnitelmaan liikkuminen ja kahdeksan tunnin yöuni. Millaisia opiskelustrategioita ehdottaisit?

Tekoälyn avulla voit löytää oikeaa tai oikealta kuulostavaa tietoa, mutta myös virheellisiä ja vääriä vastauksia. Tekoälyn antaman vastaus perustuu siihen dataan, jolla tekoäly on koulutettu. Tämä opetusdata ei sisällä esimerkiksi maksumuurin takana olevaa tutkimuksellista ja tieteellistä aineistoa. Tekoäly tuottaa toisinaan vinoutunutta ja virheellistä sisältöä. Vaikka tekoälyn tuottama sisältö olisikin totta, tunnista myös se, mitä tekoäly ei kerro.

Muista kriittisyys ja tarkista tekoälyn tuotos aina muistakin lähteistä. Jamkin tunnuksilla sinulla on pääsy Janet Finnan julkaisuihin ja artikkeleihin. Älä kopioi mitään tekoälyn tuottamaa sisältöä omaan arvioitavaan tehtävääsi, se on vilppi, johon Jamkissa on nollatoleranssi.

Joskus on vaikea tunnistaa oman työn vahvuuksia ja heikkouksia. Tekoäly voi toimia apuna tarjoamalla konkreettista ja kehittävää palautetta toiminnan tai tehtävän parantamiseksi.

Esimerkki 1:

Minulla oli hankala asiakaspalvelutilanne, jossa asiakas ei jaksanut kuunnella mitä halusin kertoa. Miten voisin toimia tällaisissa tilanteissa seuraavan kerran?

Esimerkki 2:

Miten voisin parantaa oppimistekniikoitani, jotta muistaisin asiat paremmin?

Esimerkki 3:

Voitko arvioida onko argumenttini tarpeeksi vakuuttava ja miten voisin vahvistaa sitä?

Esimerkki 4:

Voisinko lähestyä tätä aihetta toisella tavalla esimerkiksi kestävän kehityksen näkökulmasta?

Tekoäly voi toimia tenttiin valmistautumisen apurina. Voit pyytää tekoälyä luomaan kysymyksiä tenttiaiheeseen liittyen tai käymään sen kanssa aiheeseen liittyävää keskustelua. Pyydä samalla apua tenttiin valmistautumisen aikatauluttamiseen.

Esimerkki 1:

Laadi viisi harjoituskysymystä [lisää tentin aihe]. Mieti omat vastauksesi. Pyydä sen jälkeen tekoälyltä vastaukset harjoituskysymyksiin. Arvioi tekoälyn antamia vastauksia suhteessa omiin vastauksiisi ja opintojakson oppimateriaaliin.

Esimerkki 2:

Olet asiantuntija [lisää tentin aihe] alueella. Kysy minulta kolme kysymystä, joista valitsen yhden. Kysy minulta sen jälkeen jatkokysymys antamani vastauksen perusteella.

Huom. Et saa ladata tekoälylle mitään tekijänoikeuden alaista materiaalia ilman lupaa. Tällaisia materiaaleja ovat esimerkiksi kaikki kustantamoiden tuottamat teokset, opettajan tuottama opetusmateriaali, muiden opiskelijoiden tekemät tuotokset.

Opiskele lisää tekoälystä Eduhousen opetusvideoiden avulla. Kirjautumalla Jamkin verkkotunnuksilla pääset katsomaan useita videoita aiheesta.

Eduhouse