5 Asiatyyli ja oikeinkirjoitus

Opiskeluteksteissä käytetään tyypillisesti neutraalia asiatyyliä, kun tekstin tarkoituksena on välittää tietoa selkeästi, täsmällisesti ja tehokkaasti. Tällöin kielellisillä valinnoilla pyritään siihen, että itse kieli olisi niin sanotusti läpinäkyvää ja huomaamatonta, jottei se vie lukijan huomiota itse asiasta. Tällä sivulla keskitytään neutraalin asiatyylin piirteisiin sekä oikeinkirjoitukseen.

Millä kielen keinoilla luodaan asiatyyliä?

Videolla esitellään neutraalin asiatyylin piirteitä sekä tyylirikkeitä. Katso video painamalla kuvaa tai “Millä kielen keinoilla luodaan asiatyyliä?”.

Millä kielen keinoilla luodaan asiatyyliä -videon aloituskuva

Diaesitys pdf-tiedostona

Mitä oikeinkirjoituksessa kannattaa ottaa huomioon?

Videolla esitellään yleisimpiä oikeinkirjoituksen kompastuskiviä. Katso video painamalla kuvaa tai “Mitä oikeinkirjoituksessa kannattaa ottaa huomioon?”.

Mitä oikeinkirjoituksessa kannattaa ottaa huomioon -videon aloituskuva

Diaesitys pdf-tiedostona

Tarkista oikeinkirjoitus:

Oikeinkirjoitus kannattaa tarkistaa esimerkiksi kootuista sanalistoista, jos oikeinkirjoituksesta ei ole varma tai kyseessä on poikkeus tai erityissääntö.

Sanalistoissa kannattaa käyttää apuna Ctrl + F(ind) eli etsi-toimintoa, jolla saa nopeasti haettua tietyn sanan tai merkkijonon sivulta. Selaimessa Etsi-tekstikentän saa auki painamalla Ctrl + F -pikanäppäintä. Haettuun sanaan voi Etsi-tekstikentän vieressä olevilla nuolilla hakea seuraavaa tai edellistä samankaltaisuutta sivulta.

Lakien ja säädösten lyhenteet

Lyhenneluettelo

Virastojen oikeinkirjoitus

Numeroiden taivuttaminen

Yhdyssanojen oikeinkirjoitus