1.4 Pienryhmä- ja yksilöohjaus

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa uudistettiin opinnäytetyöprosessia OPS2020 kehittämisen ja Wihi-järjestelmän käyttöönoton yhteydessä. Opinnäytetyötä edeltävänä osaamisena on riittävä oman alan ja kehittämis- ja tutkimustoiminnan osaaminen.

Opinnäytetyön vaatima työmäärä

Opinnäytetyölle nimetään pääohjaaja aihe-ehdotuksen hyväksymisen yhteydessä. Ensimmäisellä ohjauskerralla pääohjaaja voi konkretisoida opiskelijalle opinnäytetyön tekemiseen tarvittavaa työmäärää. alla olevien esimerkkien avulla on avattu keskimääräistä työaikaa ja sitä millaiselle ajan jaksolle opinnäytetyöprojekti kannattaa ajoittaa, jos käytössä on noin 15 tuntia viikossa.

Käytännössä AMK-opiskelijoilla on takanaan ammatilliset perusopinnot sekä mahdollisesti myös syventäviä opintoja ja kehittämis- ja tutkimustoiminnan opinnot. AMK-opinnäytetyön tekeminen aihe-ehdotuksesta hyväksyttyyn AMK-opinnäytetyöhön vie keskimäärin 405 työtuntia. Jos opiskelija työstää opinnäytetyötään keskimäärin 15 tuntia viikossa, niin aikaa kuluu noin 6-7 kuukautta. Opiskelijan kannattaa siis varata noin puoli vuotta opinnäytetyön tekemiseen, jos aikaa on käytettävissä noin kaksi päivää viikossa.

Ylemmissä AMK tutkinto-ohjelmissa opiskelijoiden kannattaa tehdä ensimmäisen vuoden opinnot, jolloin tulee riittävä osaaminen tutkinto-ohjelmassa tavoiteltavasta maisteritason osaamisesta. Opiskelijat aloittavat useimmiten toisen vuoden alussa. YAMK-opinnäytetyön tekeminen aihe-ehdotuksesta hyväksyttyyn YAMK-opinnäytetyöhön vie keskimäärin 810 työtuntia. Jos opiskelija työstää opinnäytetyötään keskimäärin 15 tuntia viikossa, niin aikaa kuluu noin 13-14 kuukautta. Opiskelijan kannattaa siis varata noin vuosi opinnäytetyön tekemiseen, jos aikaa on käytettävissä noin kaksi päivää viikossa.

Asiatyylin kirjoittamista oppimassa

Opinnäytetyön prosessia on uudistettu Wihi-järjestelmän käyttöön oton yhteydessä keväällä 2021. Wihi-järjestelmä otettiin käyttöön syksyllä 2021 kaikkien aloittavien opinnäytetöiden kohdalla ja myös käynnissä olevia prosesseja on viety Wihi-järjestelmään. Opinnäytetyö (AMK 15 op ja YAMK 30 op) jaettiin kolmeen opintojaksoon, jotka ovat yhtenevät Wihin vaiheiden kanssa. Lisäksi Jamkissa otettiin käyttöön opiskelijoiden opinnäytetyön kirjoittamista tukeva “Opinnäytetyön kirjoittaminen 2 op” (AMK) ja “Tutkimuskirjoittaminen 3 op” (YAMK). Kirjoittamisen opintojaksolla opiskelija kirjoittaa oman opinnäytetyönsä teoreettista osaa ja oppii lähteiden käyttöä ja referoivaa kirjoittamista sekä sitä miten omaa teksti voi kirjoittaa asiatekstiin. Tällä pyritään ennalta ehkäisemään tahatonta plagiointia.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Jamk. Kirjasto, IT Dynamo, Lutakko.

Pienryhmät, vertaistuki ja työelämäyhteistyö

Opinnäytetyön ohjaukseen kuuluu sekä pienryhmäohjausta että yksilöohjausta. Jamkissa opinnäytetyölle nimetään alussa yksi pääohjaaja, joka vastaa opinnäytetyöprojektin monikanavaisesta ohjauksesta. Opiskelijoille on hyödyllistä pitää pienryhmäohjauksia, jolloin opiskelijat saavat myös vertaistukea ja oppivat toisiltaan. Pienryhmäohjauksessa on tärkeätä aktivoida opiskelijoita tuomaan näkemyksiään esille, kommentoimaan vertaisen esitystä ja pohtimaan kysymyksiä yhdessä asiantuntijatiiminä. Valmistuvilta opiskelijoilta tullaan kysymään valmistumisvaiheen kyselyssä onko vertaistuki auttanut heitä opinnäytetyössä.

Opinnäytetyön aloituspalaveri on hyvä pitää yhdessä työelämän edustajan, opiskelijan ja opinnäytetyön pääohjaajan kanssa. Tässä voidaan sopia ohjauskäytännöt sekä se millaista ohjausta ja tukea opinnäytetyöntekijä saa työelämän edustajalta. Ohjauksessa on tärkeätä pitää myös niin sanottuja kolmikanta ohjaustilanteita, joissa mukana ovat opinnäytetyöntekijä, työelämän edustaja ja opinnäytetyön pääohjaaja. Tämä yhteistyö kannattaa tehdä näkyväksi opiskelijalle kolmikantaohjaustilanteina. Opiskelijoilla ei tällä hetkellä ole vahvaa kokemusta siitä, että yhteistyö työelämän ja korkeakoulun henkilökunnan välillä toimii opinnäytetyöprosessin aikana hyvin.

Seminaaripäivästä vertaistukea ja voimaantumista

Hyvinvointiyksikössä on pidetty YAMK-opiskelijoille monialaisia yhteisiä opinnäytetyön seminaaripäiviä, joissa alussa oli aina yhteinen teema, joka johdatteli pienryhmien toimintaa seminaaripäivän aikana. Opiskelijat kokivat nämä opinnäytetyöseminaaripäivät hyvinä ja ne auttoivat opiskelijoita jumitilanteista sekä edistivät opinnäytetyön valmistumista. Opinnäytetyöseminaarit oli aikataulutettu ja teemoitettu etukäteen, jolloin seminaarit muodostivat opiskelijoille jäsennyksen miten kullekin seminaaripäivälle tuli valmistautua. Seminaaripäivään osallistui usein opiskelijoita, jotka olivat opinnäytetyössään eri vaiheissa. Tällöin opiskelijat jaettiin vaiheiden mukaisesti pienryhmiin, joita ohjasi yksi opettaja. Näin pystyttiin vastaamaan jokaisen  opiskelijan tarpeeseen ja autettiin jokaista eteenpäin seuraavaan vaiheeseen. Näiden opinnäytetyöseminaaripäivien suurin anti opiskelijalle oli dialogi vertaisten kanssa. Opiskelijat sparrasivat toinen toistaan erinomaisesti oppien samalla myös toistensa opinnäytetyöprosesseista (vrt. opiskelijan motivaatio opinnäytetyöprosessin aikana antamisen-saamisen -ulottuvuus).

Myös pop-up YAMK-opinnäytetyöohjauswebinaareista on ollut hyötyä jumissa oleville opiskelijoille. Näissä on tapahtunut paljon vertaisoppimista ja vertaistuki on ollut tärkeätä jumissa olevalle opiskelijalla ja auttanut häntä eteenpäin.

Päivitetty 2.4.2022 Sirpa Tuomi