4 Tiedonhankinta
Kaikkiin opinnäytetöihin kuuluu olennaisena osana mahdollisimman järjestelmällinen tiedonhankinta, joka on aiheeltaan tarkasti määritelty ja rajattu. Tyypillistä tiedonhankinnalle on, että se tarkentuu opinnäytetyön edetessä. Uusia mielenkiinnon kohteita nousee ja aihe rajautuu lisää. Tiedonhankinta on luova prosessi, jossa jo löydetyt lähteet vaikuttavat sekä tehtävän tarkentumiseen että uusien kiehtovien näkökulmien ja tiedonlähteiden etsintään ja löytämiseen. (Raportointiohje luku 2 Tiedonhankinta opinnäytetyöhön)
Kun tehdään järjestelmällistä tiedonhakua opinnäytetyön aiheesta, kannattaa käyttää aikaa tiedonhaun suunnittelemiseen. Silloin aikaa säästyy hakutulosten seulomisessa, kun turhat aiheeseen kuulumattomat tulokset saadaan karsittua tehokkaammin pois. Katso Jamkin kirjaston Tiedonhaun kompassin selkeä kuva sekä ohjeita tiedonhaun eri vaiheissa!
Kirjaston Janet Finnan etusivulta löydät Tiedonhaun kompassin lisäksi E-aineisto-oppaan ja alakohtaisia tiedonhaun oppaita myös opinnäytetyön ohjausta varten. Jos vaihdat hakukielen englanniksi, Janet Finnan englanninkieliseltä etusivulta löytyvät linkit englanninkielisiin oppaisiin! Info Guides-oppaista on apua myös aineistonhallintaohjeistukseen sekä julkaisujen arviointiin. Laajimmat tietokantalistaukset pystyy suodattamaan myös alakohtaisesti tai aineistotyyppien mukaan esim. open access. Tiedonhaun kompassin sivulta Kysy löytyy tietoa kirjaston ryhmäkohtaisista ohjauksista opinnäytetyön tiedonhankintaan. Kirjastolla on Moodlessa Tiedonhaun työpajat – Information Seeking workshops -kurssi, jonne voi jamkilaiset kirjautua avaimella Tiedonhaun tekoon. Syksyllä 2023 avattiin kirjaston itseopiskelumateriaali Opinnäytetyön tiedonhankinta, jonne on jamkilaisilla vapaa pääsy.
Järjestelmällinen tiedonhaku ja sen raportointi on erityisen olennaista kirjallisuuskatsauksissa. Tiedonhaku ja sen toteutus pitäisi pystyä raportoimaan mahdollisimman selkeästi ja läpinäkyvästi, jotta se olisi toistettavissa uudelleen. Tiedonhaun prosessiin kuuluvat 1) tiedonhaun suunnittelu, 2) tiedonhaun toteutus, 3) hakuprosessin arviointi, 4) saadun tiedon arviointi sekä 5) tiedon soveltaminen.
Tiedonhaun huolelliseen suunnitteluun kuuluvat tiedontarpeen ja tiedon käyttötarkoituksen määrittely, hakuhetkellä käytettävissä olevien resurssien arviointi, tietolähteiden valinta ja niiden sisältöön ja toimintoihin tutustuminen, hakutermien valinta mm. sanastoja hyödyntäen sekä hakustrategian hiominen. Tiedonhaun toteutuksessa hakusanoista muodostetaan kuhunkin tietokantaan toimivat hakulausekkeet, jolloin tiedonhakua mukautetaan tietokantakohtaisesti. Hakusanojen mietinnässä on avuksi käsitekartta tai miellekartta, jota voi myös hyödyntää aiheen rajauksessa. Keskeisiä käsitteitä voi verrata sanastoihin, esim. Finto-palvelun sisältämät YSO, TERO tai Mesh. Turun yliopiston kirjaston tiedonhaun videoista voisi olla apua tiedonhaun suunnittelussa ja ohjauksessa. Myös Tampereen yliopiston kirjaston tiedonhaun opas on helposti verkossa saatavilla. Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskuksen Kirjastotuutorin prosessi avaa tiedonhankintaan liittyviä toimintoja.
Päivitetty 12.12.2023 Arja Kunnela