Kuva ja ääni tietokoneesta projektoriin

Jamkin henkilökunnan PC-kannettavista saat kuvan ja äänen esityslaitteisiin displayportin kautta. Koska projektoreissa tai televisioissa ei ole displayport-liitäntää, joudutaan tietokoneen ja esityslaitteen väliin hdmi-johdon päähän laittamaan displayport-hdmi -adapteri. Se on yleensä tiloissa valmiina liitettynä hdmi-johdon päähän.

Ohjauspaneelilla varustetuissa tiloissa tarkista, että paneelin valintapainikkeessa ja liitäntäkaapelissa on sama merkintä, esim. HDMI1, tai PC1, ja tee valinta sen mukaisesti. Auditorioissa edellä mainitun valinnan lisäksi valitse lisäksi Näytä projektorilla -painike. On myös hyvä muistaa, että auditorioissa on järjestelmien monimutkaisuuden vuoksi käynnistysviiveitä, eli anna järjestelmälle aikaa käynnistyä! Näytä projektorilla -painiketta kannattaa painaa uudestaan sitten, kun projektori on käynnistynyt.

Jos kuva ei näy, niin tarkasta, että

1. kuvan jako on päällä tietokoneen asetuksissa,
  2. av-kaapeli on oikein liitetty ja kunnolla kiinni sekä
  3. ohjauspaneelista tai projektorista oikea kuvalähde valittuna.

Jos käytössä on ohjauspaneelin kautta käytettävä av-järjestelmä, joka on ollut päällä tilaan tullessasi, sammuta järjestelmä ohjauspaneelin kautta ja käynnistä se uudelleen.

Ellei näistä mikään auta, lähetä palvelupyyntö ICT-tukeen, soita tai käy kampuksen Helpdesk palvelutiskillä. Joskus kaapelit tai liittimet kuluvat käytössä rikki tai ohjausjärjestelmä on jumissa. Silloin ICT-tuen apu on tarpeen.

!

Muista sammuttaa av-järjestelmä tai projektori käytön jälkeen.

Liitännät ja sovittimet

Kuvassa ympyröity tietokoneen sivussa olevan suorakulmio, jossa yksi nurkka pyöristetty, kädessä pidetään johtoa, josta nuoli tietokoneen sivussa olevaan, edellä ympyröityyn liitäntään sekä kädessä hdmi-johto, jossa kaksi kulmaa pyöristetty suorakulmio.

Pöydällä musta sovitin, jossa teksti displayport nuoli hdmi-adapteri.

Uudemmat Macbook Pro -kannettavat on varustettu hdmi-liitännällä, joten ne liitetään ilman adapteria esityslaitteeseen. Vanhemmat Mac Book Pro ja Air -kannettavat tarvitsevat väliin minidisplayport displayport -adapterin. Näitä ei ole luokissa vakiovarusteena, joten hanki tarvittaessa sellainen itsellesi.

Pöydällä musta sovitin, jonka yläpuolella teksti minidisplayport nuoli displayport-adapteri

VGA-liitännöistä pyritään luopumaan kokonaan, joten niiden käyttöä ei enää jatkossa tueta.

Useimmat perusopetustilat on varustettu Sonyn projektorilla, jonka käynnistät projektorin kaukosäätimellä. Valitse liitännäksi kaukosäätimellä Input C. Säädä äänenvoimakkuus projektorin kaukosäätimellä tai tietokoneen omilla äänenvoimakkuussäädöillä.

Kaukosäädinkuva, jossa on merkitty virtapainike, input-painike sekä äänenvoimakkuuden painikkeet

Katso seuraavaksi: Näytön jako Windowsista esityslaitteelle