3 Opinnäytetyö prosessina

Tämä sivu sisältää seuraavat otsikot:

  • Aihe-ehdotus
  • Wihissä opinnäytetyön projektointi = projektisuunnitelma
  • Opinnäytetyön suunnittelu (AMK 3 op ja YAMK 7 op) – Vaihe 1 Wihissä
  • Opinnäytetyön toteutus (AMK 6 op ja YAMK 10 op) – Vaihe 2 Wihissä
  • Opinnäytetyön raportointi ja arviointi (AMK 4 op) ja Opinnäytetyön raportointi (YAMK 10 op) – Vaihe 3 Wihissä
  • Opinnäytetyön arviointi

Opinnäytetyö on AMK-opiskelijalle ensimmäinen laaja (15 op) oppimistehtävä, jossa hän osoittaa kykenevänsä tuottamaan itseään, työyhteisöään tai alaa kehittävän opinnäytteen. Opiskelija osoittaa hallitsevansa kriittisen tutkivan työotteen sekä kykenevänsä itsenäiseen ja päämäärätietoiseen työskentelyyn. Lisäksi opiskelija osoittaa osaavansa viestiä suullisesti ja kirjallisesti kehittämistyön, projektin tai tutkimuksen tuloksista sekä niiden hyödyntämismahdollisuuksista eri toimijoille. Opinnäytetyön tekeminen vie noin ½ vuotta aikaa aiheideasta valmiiseen opinnäytetyöhön.

YAMK-opiskelijalle opinnäytetyö on ensimmäinen pitkäjänteinen (30 op), vaativa, tutkimuksellinen kehittämistyö tai tutkimustyö, jonka aikana hänen tulee yhteensovittaa opiskelun, työn ja perhe-elämän vaatimukset. Opiskelija osoittaa kykenevänsä työelämän kehittämistehtävänä toteutettavassa opinnäytetyössään soveltamaan tutkimustietoa ja käyttämään valittuja menetelmiä työelämän ongelmien erittelyyn ja ratkaisemiseen. Opiskelija osoittaa, että hänellä on valmius itsenäiseen ja vaativaan asiantuntijatyöhön. Opinnäytetyön tekeminen vie 1-1 ½ vuotta aikaa aiheideasta valmiiseen opinnäytetyöhön.

Opiskelija tarvitsee ohjausta, tukea ja kannustusta tämän vaativan oppimisprosessin aikana.

Opinnäytetyö prosessi jakaantuu työskentelyvaiheisiin, joihin voidaan liittää selkeitä tavoitteita, tehtäviä ja aikatauluja, jotka jäsentävät laajaa prosessia (Wihissä opinnäytetyön projektointi) pienempinä palasina.

Opinnäytetyö tehdään ensisijaisesti työelämälähtöisenä tai Jamkin tki-hankkeeseen liittyvänä toimeksiantona, jonka hankkeistuksesta sovitaan etukäteen ”Sopimus opinnäytetyöstä” -lomakkeella. Opiskelija voi hankkia opinnäytetyön toimeksiannon työelämästä itse tai Jamkin ohjaajien verkostojen kautta. Työelämälähtöistä toimeksiantoa rajataan, jotta siitä on mahdollista laatia opinnäytetyön aihe-ehdotus. Aiheideasta muotoillaan opinnäytetyön aihe-ehdotus Wihiin. AMK-opinnäytetyön voi tehdä yksin, pareittain tai laajempana kokonaisuutena myös ryhmänä. Parityönä ja ryhmänä tehdyissä opinnäytetöissä on oltava selkeät osa-aOpinnäytetyön aiheen valinta ja rajaus lueet kullekin opinnäytetyöntekijälle, jotka tarvittaessa on todennettavissa. YAMK-opinnäytetyöt tehdään pääsääntöisesti yksin.

Opinnäytetyön aiheen valinta ja rajaus

Opiskelijat tarvitsevat usein tässä vaiheessa ohjauksellista tukea aiheidean jäsentämiseen. Hyvä käytäntö on pitää avoimia pop-up aiheideointi pajoja.

  1. Opinnäytetyön aiheen ideointi ja valinta
  2. Aiheen rajaaminen – tutkimusongelman määrittely
  3. Opinnäytetyön aihe-ehdotus laaditaan Wihissä. Wihissä koordinaattori nimeää opinnäytetyön pääohjaajan.

Hyvän opinnäytetyöaiheen kriteereitä

  • ajankohtaisuus
  • kiinnostavuus
  • aiheen yhteiskunnallinen merkitys
  • oman alan näkökulma
  • uutuusarvo ja innovatiivisuus
  • aiheen tutkittavuus tai soveltuvuus kehittämiseen
  • aiheen vaatimat resurssit ja eettiset näkökohdat
  • opiskelijan oma mielenkiinto

Aihe-ehdotusvaiheen eteneminen Wihissä

  1. Opiskelija tekee opinnäytetyön aihe-ehdotuksen Wihin aihe-ehdotuslomakkeella.
  2. Aihe-ehdotus näkyy automaattisesti Wihin koordinaattorille (esim. tutkintovastaava) Wihissä.
  3. Koordinaattori määrittää opinnäytetyölle pääohjaajan ja hyväksyy aihe-ehdotuksen. Jos aihe-ehdotus vaatii vielä kehittämistä, koordinaattori voi viestiä Wihissä opiskelijan kanssa ja antaa kehitysehdotuksia.
  4. Opiskelija saa Jamkin sähköpostiin ilmoituksen aihe-ehdotuksen hyväksymisestä. Myös pääohjaaja saa ilmoituksen ohjaajaksi valinnasta.
  5. Opiskelijan ja ohjaajan projektialue aukeaa ja varsinainen projekti voidaan aloittaa.
  6. Mikäli opiskelija ei saa täytettyä aihe-ehdotuslomaketta, tulee hänen ottaa suoraan yhteyttä tutkinto-ohjelman koulutuskoordinaattoriin.

Opiskelijan ohjeet

Aihe-ehdotus

Ohjaajan nimeämisen jälkeen opiskelija ottaa yhteyttä pääohjaajaan ja sopii ensimmäisestä ohjaustapaamisesta. Ohjaaja sovi opiskelijan kanssa ohjauskäytännöistä, toimeksiantajan kanssa pidettävästä aloituspalaverista ja käy läpi sopimus- ja lupakäytännöt.

Ohjauksen tueksi otetaan käyttöön Wihin viestikentät. Wihistä voidaan osallistaa myös toimeksiantajaa kommentoimaan opinnäytetyön etenemistä eri vaiheissa. Opinnäytetyöprosessin aikana on tärkeätä tehdä näkyväksi ohjaajan ja toimeksiantajan välinen vuorovaikutus. Hyvä käytäntö on sopia joitakin ohjaustapaamisia, joissa opiskelijan ja ohjaajan lisäksi mukana on toimeksiantajan edustaja.

Opiskelijalla on mahdollisuus tehdä tekstin samankaltaisuuden tarkistusta Moodlessa opinnäytetyön eri vaiheissa yhden palautuslaatikon kautta, jossa Turnitin tekstintarkistus on päällä ilman indeksointia. Moodle-kurssin nimi on Turnitin tarkastus – Turnitin check. Kurssi on avoin kaikille Jamkin tunnuksilla Moodleen kirjautuneille.

Opiskelija tekee alustavan projektiaikataulun opinnäytetyöprosessin etenemiselle. Keskustele opiskelijan kanssa realistisesta aikataulusuunnitelmasta. Wihin projektisuunnitelma eli projektin aikataulutus vaiheen voi hyväksyä, kun opiskelija on laatinut aikataulun koko opinnäytetyöprosessilleen.

AMK-opinnäytetyö vie keskimäärin 405 työtuntia. Jos opiskelija työstää opinnäytetyötään keskimäärin 15 tuntia viikossa, niin aikaa kuluu noin 6-7 kuukautta. Opiskelijan kannattaa siis varata noin puoli vuotta opinnäytetyön tekemiseen, jos aikaa on käytettävissä noin kaksi päivää viikossa.

YAMK-opinnäytetyön tekeminen aihe-ehdotuksesta hyväksyttyyn YAMK opinnäytetyöhön vie keskimäärin 810 työtuntia. Jos opiskelija työstää opinnäytetyötään keskimäärin 15 tuntia viikossa, niin aikaa kuluu noin 13-14 kuukautta. Opiskelijan kannattaa siis varata noin vuosi opinnäytetyön tekemiseen, jos aikaa on käytettävissä noin kaksi päivää viikossa.

Opiskelijan ohjeet

Opinnäytetyön ensimmäisessä vaiheessa opiskelija laatii opinnäytetyösuunnitelman. Tähän vaiheeseen liittyy useita tehtäviä opiskelijoille, joihin perehtymällä hän vie opinnäytetyöprosessiaan eteenpäin. Opinnäytetyön suunnitelman mallirakenne on kuvattu opiskelijan opinnäytetyön ohjeissa.

  • Raportointiohje ja arviointikriteerit
  • Eettisten ohjeiden kertaaminen, hyvä tieteellinen käytäntö
  • Sopimukset ja tarvittavat luvat
  • Kirjaston tiedonhankinnan ryhmäohjaukseen osallistuminen
  • Opinnäytetyön suunnitelman kirjoittaminen
  • Opinnäytetyön kirjoittaminen (AMK) ja Tutkimuskirjoittaminen (YAMK), kun opinnäytetyön teoria osaa on kirjoitettu 3-5 sivua. Opiskelija ilmoittautuu hänelle sopivaan tarjontaan.
  • Aineistonhallintasuunnitelma
  • Opinnäytetyön ohjaukset pienryhmissä ja yksilöohjauksina

Katso opiskelijan tehtävät opiskelijan ohjeista. Ohjaaja hyväksyy vaiheen Wihissä, kun kaikki vaiheeseen liittyvät tehtävät on suoritettu.

Opinnäytetyöhön liittyvät sopimukset voidaan allekirjoittaa sähköisesti Jamk Sign -palvelussa. Allekirjoituskierroksen käynnistää aina Jamkin henkilökuntaan kuuluva henkilö, tässä tapauksessa opinnäytetyön ohjaaja. Ohjeet löytyvät Jamk Sign ohjeet opinnäytetyön ohjaajalle -sivulta.

Opiskelijan ohjeet

Opinnäytetyön suunnittelu

  • Opiskelija toteuttaa opinnäytetyönsä käytännöllisen tai empiirisen vaiheen.
  • Opiskelija kirjoittaa opinnäytetyönsä tietoperustan ja menetelmäkuvauksen valmiiksi.
  • Opiskelija voi varata ajan kielikeskuksen tekstinohjausklinikalta kirjoittamiseen liittyvissä ongelmissa.
  • Pääohjaaja järjestää opinnäytetyön toteutusvaiheen tueksi opinnäytetyön pienryhmä- ja yksilöohjauksia.
  • Pääohjaaja hyväksyy vaiheen, kun opiskelija on tehnyt opinnäytetyöstään noin 2/3. Esimerkiksi tietoperusta ja menetelmäosio ovat valmiina, aineisto on kerätty ja analyysivaihe on käynnistynyt

Katso opiskelijan tehtävät opiskelijan ohjeista. Ohjaaja hyväksyy vaiheen Wihissä, kun kaikki vaiheeseen liittyvät tehtävät on suoritettu.

Opiskelijan ohjeet

Opinnäytetyön toteutus

  • Opiskelija kirjoittaa opinnäytetyönsä valmiiksi.
  • Opinnäytetyölle nimetään 2. tarkastaja Wihissä
  • Pääohjaaja ja 2. tarkastaja esitarkastavat opinnäytetyön 1. luonnoksen. Pääohjaaja voi antaa luvan kypsyysnäytteen kirjoittamiseen, kun opinnäytetyöstä on 1. luonnos valmiina.
  • Esitarkastuksen jälkeen opiskelija tekee tarvittavat korjaukset.
  • Opiskelija lähettää Wihin kautta opinnäytetyön toimeksiantajalle lausuttavaksi 20 päivää ennen arviointiin jättämistä.
  • Opiskelija palauttaa valmiin opinnäytetyön Wihin Plagioinnin tarkastus -kenttään arviointia varten. Kenttä on kytketty Turnitinin tekstintarkastuspalveluun. Pääohjaaja tarkistaa Turnitin raportin. HUOM. Salassa pidettäviä osia ei viedä Turnitin Similarityn tarkastukseen. Salassa pidettävien osien osalta ohjeet opiskelijan opinnäytetyön ohjeissa.
  • Opiskelija sopii pääohjaajan kanssa kypsyysnäytteen kirjoittamisesta. Kypsyysnäyte tulee olla hyväksyttynä, kun ohjaaja aloittaa opinnäytetyön arvioinnin. Kypsyysnäytteen voi kirjoittaa esimerkiksi esitarkastusvaiheessa, mikäli pääohjaaja antaa tähän luvan.
    AMK-kypsyysnäyte kirjoitetaan aina valvotuissa olosuhteissa ensisijaisesti EXAM-studiolla.
    YAMK-kypsyysnäytteen kirjoittamisesta sovitaan erikseen pääohjaajan kanssa.
    AMK-kypsyysnäytteen tarkistavat kielikeskuksen opettaja ja opinnäytetyön pääohjaaja. Hyväksytystä kypsyysnäytteestä tehdään merkinnät Wihiin.
  • Opiskelija palauttaa itsearvioinnin ja toimeksiantajan lausunnon Wihiin.
  • Opiskelija sopii opinnäytetyön esittämisestä pääohjaajan kanssa.

Opinnäytetyöhön liittyvien tiedostojen nimeäminen

  • Opinnaytetyo_Sukunimi_Etunimi_Ryhmätunnus.pdf
  • Itsearviointi_Sukunimi_Etunimi_Ryhmätunnus.pdf
  • Itsearviointi_Sukunimi_Etunimi_Ryhmätunnus_Sukunimi_Etunimi_Ryhmätunnus.pdf (jos parityönä tehty opinnäytetyö)
  • Opinnaytetyosopimus_Sukunimi_Etunimi_Yksikko.pdf
  • Lausunto_toimeksiantaja_Sukunimi_Etunimi_Ryhmätunnus.pdf

Huom. Theseuksessa julkaistava työ nimetään muotoon: Sukunimi_Etunimi tai jos tekijöitä on useita Sukunimi_Sukunimi

Opinnäytetyön esittäminen

Opinnäytetyö esitetään julkisesti, joko Jamkissa opinnäytetyöseminaareissa tai vastaavissa opinnäytetyön esitystilaisuuksissa tai toimeksiantajan luona järjestetyssä tilaisuudessa. Opinnäytetyön esitykset voidaan toteuttaa konferenssityyppisesti 10-15 minuutin esityksinä. Ainakin toisen opinnäytetyönohjaajan olisi hyvä olla mukana seuraamassa opiskelijan opinnäytetyön esitystä joko paikan päällä tai Teamsin välityksellä.

Katso opiskelijan tehtävät opiskelijan ohjeista. Ohjaaja hyväksyy vaiheen Wihissä, kun kaikki vaiheeseen liittyvät tehtävät on suoritettu.

Opiskelijan ohjeet

Opinnäytetyön valmis arvioitavaksi

Kirjallinen opinnäytetyö arvioidaan asteikolla 0–5 Jamkin yhteisten painokertoimella olevien arviointikriteerien perusteella. Opinnäytetyön arviointi perustuu sekä prosessiin että tuotokseen.

Opinnäytetyön pääohjaaja ja 2. tarkastaja arvioivat opinnäytetyön ja kirjoittavat arviointilomakkeelle yhteisen lausunnon. Arviointilomake on Wihissä. Opinnäytetyön arvioinnissa käytetään Jamkin opinnäytetyön arviointikriteereitä.

Opinnäytetyön tulee olla arvioituna kahden viikon sisällä siitä, kun opiskelija on jättänyt opinnäytetyön arvioitavaksi. Opiskelijan tulee sopia viimeinen palautuspäivämäärä pääohjaajan kanssa.

Opiskelija näkee arvioinnin vasta, kun pääohjaaja on edennyt Wihissä projektin loppuun saakka eli kun opinnäytetyön arvosana on viety Pepin opintosuoritusrekisteriin. Jos opiskelija ei ole tyytyväinen arviointiin, niin hän voi tehdä oikaisupyynnön 14 vuorokauden sisällä. Oikaisupyyntö lähetetään joko opinnäytetyön ohjaajalle tai opinnäytetyöryhmälle. (Tutkintosääntö, Arvioinnin oikaisupyyntö).

Katso ohjeet kypsyysnäytteen arviointiin Opinnäytetyön arvioiminen ja arviointilomake -sivulta.

  • Opiskelija vie opinnäytetyönsä Theseus-tietokantaan julkiseen tai käyttörajattuun kokoelmaan. Opiskelija saa tietojen syötön yhteydessä Theseuksen linkin, jonka kopio talteen ja tuo Wihiin, jotta pääohjaaja voi päättää opinnäytetyöprosessin Wihissä. Opinnäytetyöstä ei tule heti reaaliaikaisesti julkista. Pääohjaaja voi hyväksyä esitetyn Theseus-linkin. Osittain salaisista opinnäytetöistä julkaistaan julkinen osa. Opiskelijan ohjeissa on ohjeet Theseus-linkin tuomisesta Wihiin.
  • Pääohjaaja linkittää Wihissä arkistoitavat dokumentit ennen kuin päättää prosessin. Samassa yhteydessä opinnäytetyön kaikkien vaiheiden opintojaksojen numeraaliset arvioinnit sekä opinnäytetyön nimitiedot (suomi ja englanti) siirretään Peppiin.

Opiskelijan ohjeet

Arviointi

Arviointikriteerit

Päivitetty 20.12.2024 Anne Luukkonen, Sirpa Tuomi