1.3 Opinnäytetyön ohjauksen keskeiset asiat
Opinnäytetyön ohjauksessa noudatetaan Jamkin ohjauksen periaatteita (opiskelijalle -sivut).
Ohjauksen periaatteissa (kohta 4.) sanotaan mm. että ohjaajasi reagoi viestiisi viimeistään viikon kuluessa. Yleisenä loma-aikana tämä sääntö ei ole voimassa.
Opinnäytetyön ohjaukseen varattu aika ja ohjausmuodot
- AMK-opinnäytetyölle (15 op) varataan aikaa 1–1,5 lukukautta. YAMK-opinnäytetyölle (30 op) varataan yksi lukuvuosi. Poikkeavissa tilanteissa pääohjaaja ja opiskelija voivat sopia myös muusta aikataulusta.
- Opinnäytetyön alussa, esimerkiksi ensimmäisessä ryhmäohjauksessa, pääohjaaja käy läpi ohjauksen periaatteet ja ohjauskäytännöt.
- Pääohjaaja järjestää ryhmäohjauksia ja tarvittaessa voit pyytää lisäksi yksilöohjausta.
- Ryhmäohjauksissa esittelet ryhmällesi työsi etenemistä, kuten opinnäytetyön suunnitelmaa, analyysiä ja valmista opinnäytetyötä. Sovi esityksistä ohjaajasi kanssa.
- Sinulta odotetaan 100 % läsnäoloa ja jatkuvaa aktiivista osallistumista ohjaustapaamisiin. Parityössä molemmat opiskelijat osallistuvat ohjauksiin tasavertaisina.
- Ohjaajalle on annettu ohjaukseen, opinnäytetyön lukemiseen, palautteiden antamiseen ja arviointiin enintään 15 tuntia AMK opinnäytetyötä kohden ja 20 tuntia YAMK-opinnäytetyötä kohden.
- Kirjoittamiseen ja kielioppiin liittyvissä kysymyksissä voit varata ajan tekstinohjausklinikalta. Opinnäytetyöklinikat ja tiedonhaun tuki (intra, vaatii kirjautumisen). Kielenhuolto ei kuulu opinnäytetyön ohjaajan tehtäviin.
- Opinnäytetyön aikana voi ilmetä tarve yksilöllisiin opintojärjestelyihin, esimerkiksi lukivaikeuden takia. Tällöin voit varata ajan opinto-ohjaajalle, joka tekee arvion tarvittavista opintojärjestelyistä.
Ohjaus opinnäytetyön eri vaiheissa
- Palauta opinnäytetyön työversiot aina Wihiin. Ohjaaja kommentoi työversiota joko kirjallisesti tai suullisesti. Kirjalliset kommentit näet Wihistä. Ohjaustapaamisissa sovi ohjaajasi kanssa, kumpi kirjaa asiat Wihiin.
- Opinnäytetyön aikatauluttaminen (projektointi): Sovit ensimmäisessä tapaamisessa pääohjaajan kanssa opinnäytetyön aikataulun, jonka jälkeen viet aikataulusuunnitelman Wihiin. Pääohjaaja hyväksyy vaiheen.
- 1/3 Opinnäytetyön suunnittelu: Pääohjaaja kommentoi opinnäytetyösuunnitelmaa ja antaa kehittävää palautetta. Tähän sisältyy myös aineistonhallintasuunnitelma ja tiedonhankinnan tehtävä.
- 2/3 Opinnäytetyön toteutus: Pääohjaaja kommentoi opinnäytetyön työversiota ja antaa kehittävää palautetta. Usein tässä vaiheessa kommentoitavana on työn tietoperusta ja menetelmäkuvaus. Sen jälkeen voit pyytää palautetta esimerkiksi haastattelurungosta, kyselylomakkeesta tai muusta aineistonkeruuseen liittyvästä. Aineistonkeruun jälkeen voit pyytää palautetta alustavista tuloksista ja joh-topäätöksistä.
- 3/3 Opinnäytetyön raportointi ja arviointi: Pääohjaaja tai 2. tarkastaja tekee työlle esitarkastuksen, kun työstä on olemassa kokonainen luonnos (eli siinä on kaikki opinnäytetyön luvut vähintäänkin luonnosteltu). Esitarkastuksesta saat kirjallisen palautteen, jonka avulla voit parantaa työtäsi.
Opiskelija sitoutuu
- Tulet valmistautuneena sekä ryhmä- että yksilöohjaustilanteisiin. Palautat kommentoitavan materiaalin Wihiin ennen ohjaustapaamista, pääohjajan kanssa sovitun aikataulun mukaisesti.
- Olet sovitusti yhteydessä pääohjaajaan.
- Tallennat opinnäytetyön työversiot Wihiin (ei sähköpostilla tai muilla välineillä).
- Etenet työssäsi sovitun aikataulun mukaan.
- Noudatat voimassaolevaa Jamkin eettistä ohjeistusta (opiskelijalle -sivut) ja tietosuojaan liittyviä ohjeita (intra, vaatii kirjautumisen).
Ohjaaja sitoutuu
- Tulemaan valmistautuneena ohjaukseen (on perehtynyt ohjauksessa käsiteltävään materiaaliin).
- Antamaan sekä suullista että kirjallista palautetta opiskelijan kanssa sovitun aikataulun mukaisesti.
- Noudattaa Jamkin eettistä ohjeistusta (opiskelijalle -sivut) ja vastuullisen ohjauksen hyviä käytänteitä (intra, vaatii kirjautumisen).