7 Arkistointi ja julkaisu

Jotta voit hakea tutkintotodistusta, sinulla tulee olla palautettuna

• opinnäytetyön viimeisin versio ja siihen liittyvät dokumentit pdf-muodossa Wihiin (ks. kohta 4.7.2 Opinnäytetyön palauttaminen)
  • opinnäytetyöstä sähköinen Theseus-tallenne joko avoimessa tai käyttörajatussa kokoelmassa (= julkaiseminen)
  • opinnäytetyön pysyvä Theseus-linkki Wihiin

Huom. Vaikka opinnäytetyötäsi ei olisi vielä hyväksytty Theseuksen kokoelmaan tallennuksen yhteydessä, se ei estä tutkintotodistuksen hakemista. Kirjaston henkilökunta hyväksyy opinnäytetyöt Theseuksessa keskimäärin viikon kuluessa, ja vasta tämän jälkeen työsi näkyy valitsemassasi Theseus-kokoelmassa.

Opinnäytetyöversion tulee olla se, joka on arvioitu ja hyväksytty, eikä sitä saa enää muuttaa tai korjata. Vastaat itse siitä, että opinnäytetyön versio on oikea.

Opinnäytetyön arkistointi

Opinnäytetyön arkistoinnin tekee opinnäytetyön pääohjaaja samalla, kun antaa lopullisen arvioinnin.

Opiskelijan tulee palauttaa ja julkaista opinnäytetyö ohjeiden mukaisesti.

Kaikki opinnäytetyöt liitteineen arkistoidaan sähköisesti yhtenä tiedostona, pdf/a-muodossa. Jos opinnäytetyössäsi on salassa pidettäviä liitteitä, tarkastathan, että salassapitomerkinnät ovat oikein kuvailulehdellä. Katso ohjeet kohdasta 1.3 Opinnäytetyön julkisuus.

Opinnäytetyön julkaiseminen

Kaikki opinnäytetyöt julkaistaan sähköisesti Theseuksen avoimessa kokoelmassa tai vaihtoehtoisesti Theseuksen käyttörajatussa kokoelmassa.

!

Huom. Odota lupa ohjaajalta ennen kuin julkaiset työsi. Muista ottaa Theseus-linkki talteen Wihiin viemistä varten. Ks. ohjeet tältä sivulta otsikon "Theseus-linkin kopioiminen ja tallentaminen Wihiin" alta.

Opinnäytetyön julkaiseminen Theseuksen avoimessa kokoelmassa

Theseus on ensisijaisesti avoin julkaisuarkisto. Kun tallennat opinnäytetyösi Theseuksen avoimeen kokoelmaan, se on vapaasti internetissä kenen tahansa luettavissa. Voit myös kätevästi jakaa opinnäytetyösi linkkiä haluamillasi tavoilla ja kanavilla. Kun tallennat opinnäytetyösi Theseuksen avoimeen kokoelmaan, opinnäytetyön kuvailulehdellä pitää olla merkintä “Julkaisulupa avoimessa verkossa: kyllä”.

Opinnäytetyön julkaiseminen Theseuksen käyttörajatussa kokoelmassa

Käyttörajattu kokoelma on Theseus-julkaisuarkiston suljettu osa, johon pääsy on rajattu Jamkin IP-osoitteilla. Käytännössä sekä avoimeen, että käyttörajattuun kokoelmiin tallennettujen opinnäytetöiden metatiedot (tekijä, työn nimi, asiasanat, tiivistelmä) näkyvät kaikille avoimesti verkossa. Sen sijaan käyttörajattuun kokoelmaan tallennettujen töiden pdf-tiedosto ei avaudu kuin Jamkin verkossa. Kun tallennat opinnäytetyösi Theseuksen käyttörajattuun kokoelmaan, opinnäytetyön kuvailulehdellä pitää olla merkintä “Julkaisulupa avoimessa verkossa: ei”.

Theseuksen kumpaankaan kokoelmaan ei saa tallentaa salassa pidettävää tietoa, esimerkiksi salassa pidettäviä liitetiedostoja.

Theseus-tallennus pitää tehdä opintojen aikana. Valmistumisesi jälkeen opinnäytetyötä ei voi enää tallentaa Theseukseen.

Tallennettava tiedosto

Julkaise opinnäytetyösi pdf/a-muodossa. Huomaathan, että Theseukseen ladattavan tiedoston nimi näkyy sellaisenaan julkisella verkkosivulla. Muodosta tiedoston nimi niin, että siitä ilmenee tekijät.

Jos työllä on vain yksi tekijä, nimeä tiedosto: Sukunimi_Etunimi

Jos työllä on useampi tekijä, tiedosto nimetään: Sukunimi_Sukunimi

Huom. Tämä nimeämisohje koskee vain Theseukseen tallennettavan tiedoston nimeämistä. Jamkille palautettavan työn nimeäminen on kerrottu kohdassa 4.7.2 Opinnäytetyön palauttaminen.

Theseukseen voi tallentaa vain tiedostoja, joiden koko on maksimissaan 75 megatavua. Ota yhteys Jamkin kirjastoon, mikäli työsi on tätä suurempi tai jos työssäsi on erillisenä liitteenä esimerkiksi ulkoinen tallenne.

Theseus-linkin kopioiminen ja tallentaminen Wihiin

Julkaistessasi työtäsi Theseuksessa kopioi julkaisun pysyvä osoite ja tallenna se Wihiin. Toimi Theseuksessa seuraavasti: Kun olet julkaisemassa työtäsi Theseuksessa, kopioi Julkaisun tallennus -lomakkeelta URN-tunnus (kuvio 1), lisää tunnuksen alkuun “https://urn.fi/” (ilman hipsuja). Vie näin syntynyt linkki Wihissä Lisää linkki julkaistuun opinnäytetyöhön -kohtaan klikkaamalla Lisää-painiketta (kuvio 2). Hyväksy linkki klikkaamalla Lähetä-painiketta.

Huom. Theseuksen antama linkki toimii vasta sen jälkeen, kun Jamkin kirjasto on tarkistanut työn metatiedot ja hyväksynyt julkaisun. Kirjaston käsittelyaika on parista päivästä pariin viikkoon. Voit silti edetä Wihissä ja tuoda linkin sinne ohjeen mukaisesti.

Kuvio 1. Theseukseen viedyn julkaisun pysyvä osoite

Theseus-linkin vieminen Wihiin

Kuvio 2. Theseus-linkin vieminen Wihiin

Dokumentit