9 Kypsyysnäyte

Kypsyysnäyte on lakisääteinen korkeakoulututkinnon osa (asetus ammattikorkeakouluista 1129/2014), ja osoitat sillä perehtyneisyyttä alaan sekä suomen tai ruotsin kielen taitoa. Kypsyysnäyte kirjoitetaan koulusivistyskielellä (suomi tai ruotsi). Säädöksissä mainittu koulusivistyskieli on peruskoulun tai lukion suorituskieli.

Muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä tai ulkomailla koulusivistyksensä saanut opiskelija voi halutessaan kirjoittaa kypsyysnäytteen suomen tai ruotsin kielellä tai hän voi hakea siitä vapautusta. Katso ohjeet vapautuksen hakemiseksi hyväksilukuohjeista (Help). Vapautusta ei myönnetä kansalaisuuden tai äidinkielen perusteella. Lue lisää tutkintosäännöstä (Opiskelijalle-sivut).

Näin ollen ne, jotka ovat käyneet suomenkielisen (ruotsinkielisen) peruskoulun tai lukion, kirjoittavat kypsyysnäytteensä suomen (ruotsin) kielellä riippumatta siitä, mikä on heidän tutkinto-ohjelmansa opiskelukieli Jamkissa.

Opiskelija, jolla on luki- ym. vaikeuksien vuoksi koulutuspäällikön antama päätös yksilöllisistä opetusjärjestelyistä toimittaa päätöksen opinnäytetyönsä ohjaajalle. Ohjaaja antaa päätöksen mukaisesti lisäaikaa kypsyysnäytteen kirjoittamiseen Examissa. Ohjaaja kirjaa lisäajasta tiedon Exam-kypsyysnäytteen otsikkoon (kts. Ohjaaajan Exam-ohjeet), jotta myös kielentarkastaja saa tiedon lisäajasta. Jos kielentarkastaja hyväksyy kypsyysnäytteen kieliasun, prosessi päättyy. Jos kypsyysnäytteen kieli hylätään, kielentarkastaja pyytää opiskelijaa täydentämään kypsyysnäytteensä. Opiskelija ei ilmoittaudu uudelleen Exam-tenttiin.

Kirjoittamisajankohta

Sovi pääohjaajan kanssa kypsyysnäytteen kirjoittamisen ajankohdasta. Sopiva aika on aikaisintaan silloin, kun opinnäytetyössäsi on jo olemassa johtopäätökset, eli suunnilleen esitarkastuksen aikana. Voit kirjoittaa kypsyysnäytteen myös vasta sitten, kun olet palauttanut viimeistellyn työsi arvioitavaksi. Kypsyysnäytteesi pitää olla hyväksytty ennen opinnäytetyösi lopullista arviointia.

Jos opinnäytetyö on tehty parityönä, kumpikin tekee erillisen kypsyysnäytteen. Kumpikin kypsyysnäyte on oltava hyväksytty ennen kuin opinnäytetyötä voi arvioida.

AMK-kypsyysnäyte

AMK-kypsyysnäyte kirjoitetaan valvotusti EXAM-tenttitilassa. Voit kirjoittaa kypsyysnäytteen Jamkin Examstudiossa tai tenttivierailuna toisessa korkeakoulussa. Varaa aika Exam-studioon, kun olet saanut ohjaajaltasi luvan. Kirjoitusaikaa on 2 tuntia 15 minuuttia. Kirjoitustilanteessa ei saa olla mukana oheismateriaalia.

Ylempi AMK -kypsyysnäyte

Sovi opinnäytetyösi pääohjaajan kanssa kypsyysnäytteen kirjoittamisesta, sen ajankohdasta ja palauttamisesta. Palauta ylemmän AMKin kypsyysnäyte Wihiin. Myös EXAM omakonetentti, Jamkin Examstudio tai tenttivierailu toisessa korkeakoulussa on mahdollinen. Jos kirjoitat kypsyysnäytteen Examissa, kirjoitusaika on 2 tuntia 15 minuuttia.

Arviointi

Kypsyysnäyte on lain vaatima osoitus korkeakoulututkinnon suorittajan ammatillisesta kypsyydestä ja erinomaisesta suomen kielen kirjoittamisen taidosta. AMK-opinnäytteen kypsyysnäytteestä arvioidaan asiasisältö (ohjaaja) ja kieli (kirjoituskielen opettaja). YAMK-opinnäytteen kypsyysnäytteestä arvioidaan sisältö (ohjaaja). Kypsyysnäyte arvioidaan asteikolla hyväksytty – hylätty. Hyväksyttävässä kypsyysnäytteessä pituuden on oltava ohjeen mukainen. Tekstistä arvioidaan 

  1. sisältö: tiedotteen yleistajuisuus, tiedotteessa opinnäytetyön keskeiset tulokset ja hyöty omalle alalle sekä asiantunteva käsittely 
  2. kieli: tekstin itsenäisyys (tiedotteen sisältö on ymmärrettävissä, vaikka lukija ei ole nähnyt opinnäytetyötä), käsittelyn johdonmukaisuus (tiedotteen rakenne), hyvä asiatyyli ja selostava ote sekä virheetön kieli ja oikeinkirjoitus. 

Kypsyysnäyte hylätään myös, mikäli teksti on liian lyhyt, otsikko puuttuu tai teksti on kirjoitettu minä-muodossa. 

YAMK-tutkinnon kypsyysnäytteen arviointi on ohjeistettu erikseen.

Päivitetty 31.3.2025.