9 Kypsyysnäyte
Kypsyysnäyte kirjoitetaan koulusivistyskielellä (suomi tai ruotsi). Säädöksissä mainittu koulusivistyskieli on peruskoulun tai lukion suorituskieli. Kypsyysnäyte on lakisääteinen korkeakoulututkinnon osa (asetus ammattikorkeakouluista 1129/2014), ja osoitat sillä perehtyneisyyttä alaan sekä suomen tai ruotsin kielen taitoa.
Muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä tai ulkomailla koulusivistyksensä saanut opiskelija voi halutessaan kirjoittaa kypsyysnäytteen suomen tai ruotsin kielellä tai hän voi hakea siitä vapautusta. Katso ohjeet vapautuksen hakemiseksi hyväksilukuohjeista (Help). Vapautusta ei myönnetä kansalaisuuden tai äidinkielen perusteella. Lue lisää tutkintosäännöstä (Opiskelijalle-sivut).
Näin ollen ne, jotka ovat käyneet suomenkielisen (ruotsinkielisen) peruskoulun tai lukion, kirjoittavat kypsyysnäytteensä suomen (ruotsin) kielellä riippumatta siitä, mikä on heidän tutkinto-ohjelmansa opiskelukieli Jamkissa.
Opiskelija, jolla on luki- ym. vaikeuksien vuoksi koulutuspäällikön antama päätös yksilöllisistä opetusjärjestelyistä toimittaa päätöksen opinnäytetyönsä ohjaajalle. Ohjaaja antaa päätöksen mukaisesti lisäaikaa kypsyysnäytteen kirjoittamiseen Examissa. Ohjaaja kirjaa lisäajasta tiedon Exam-kypsyysnäytteen otsikkoon (kts. Ohjaaajan Exam-ohjeet), jotta myös kielentarkastaja saa tiedon lisäajasta. Jos kielentarkastaja hyväksyy kypsyysnäytteen kieliasun, prosessi päättyy. Jos kypsyysnäytteen kieli hylätään, kielentarkastaja pyytää opiskelijaa täydentämään kypsyysnäytteensä. Opiskelija ei ilmoittaudu uudelleen Exam-tenttiin.
Päivitetty 14.3.2025.