9.1 Tiedote kypsyysnäytteenä
Kypsyysnäyte kuuluu lakisääteisesti korkeakoulututkintoon. AMK-tutkinnon kypsyysnäyte kirjoitetaan Jamkissa sisäisenä tiedotteena. YAMK-tutkinnon kypsyysnäyte kirjoitetaan mediatiedotteena. Näillä sivuilla olevat ohjeet koskevat molempia tiedotetyyppejä, ellei toisin mainita.
Tiedotteen tarkoitus on toimia yleistajuisena ja kiinnostavana uutisena opinnäytetyöstä. Sisäisen tiedotteen kohderyhmänä ovat jamkilaiset eli opiskelijat ja henkilökunta, mediatiedote osoitetaan tiedotusvälineille ja sen pohjalta laaditun uutisen lukija voi olla kuka tahansa. Tavoitteena on, että niiden pohjalta tiedotusvälineet julkaisevat uutisen. Tiedote toimii siis uutistekstin pohjana.
Tiedotteen tulee olla niin kiinnostava, että se ylittää uutiskynnyksen. Organisaatiot ja yritykset käyttävät tiedotteita myös omassa viestinnässään eli tiedottavat organisaation asioista omalle henkilöstölle. Tällöin uutiskynnys on helpompi ylittää.
Kun kirjoitat tiedotetta, pohdit opinnäytetyösi antia ja merkitystä ja tuot esiin omaa ammattitaitoasi laajalle yleisölle. Tee tiedotteesta tiivis ja selkeä sekä sisällöltään että ulkoasultaan, jotta pääsisältö on helposti lukijan ymmärrettävissä. Kirjoita virheetöntä asiatyyliä ja lukijakunnalle sopivaa.
Tiedotteen rakenne
Otsikoi ja laadi tiedote uutismaisesti, huomioiden tiedotteen kohderyhmä. Tiedote ei ole tiivistelmä opinnäytetyöstä, sillä koko työtä ei ole syytä esitellä. Tiedote on rakenteeltaan samantyylinen kuin uutisteksti eli tärkein asia kerrotaan tiedotteen alussa. Nosta alkuun uudet, tärkeät ja kiinnostavat tulokset opinnäytetyöstä – kaikkea ei tarvitse mahduttaa mukaan. Tiedotteen keskiosa sisältää lisätietoja ja loppuosassa esitellään alussa mainittuja seikkoja laajemmin esimerkiksi taustatietojen avulla. Lisää loppuun lisätietojen antajan yhteystiedot eli omat tietosi. Tiedotteen rakenne on esitelty kuviossa 1.

Ohjeita kirjoittamiseen
Kirjoita ensimmäiseen tekstikappaleeseen kuka teki, mitä teki ja missä tehtiin ja kuvaile työn kiinnostavimmat tulokset. Voit aloittaa uutisen kärjellä (= kiinnostavin asia) tai johdattamalla esim. Jyväskylän ammattikorkeakoulun logistiikan opiskelija Oili Opiskelija selvitti opinnäytetyössään …(= kuka teki, mitä, missä). Tutkimuksen mukaan… (keskeisin tulos ja merkitys tai pari). Älä kirjoita minä-muodossa, vaan ulkopuolisin silmin. Älä käytä itsestäsi sanoja opiskelija tai tutkija, vaan ensin koko nimeä ja jatkossa tarvittaessa pelkkää sukunimeä. Pääpaino on kuitenkin asiassa, ei henkilössä. Muista mainita Jyväskylän ammattikorkeakoulu.
Laadi otsikko ensimmäisen tekstikappaleen asiasta. Kiteytä siihen tärkein opinnäytetyön anti uutismaisesti, esim. Myös PK-yritykset hyötyvät uudesta teknologiasta. Tiedotteen otsikko ei ole opinnäytetyön nimi.
Ensimmäisen tekstikappaleen jälkeen esittele tuloksia laajemmin. Tämä on tiedotteen painavin osuus. Kerro sitten hiukan toteutustavasta. Sitten mahdollisia taustatietoja ja lopuksi, miten tuloksia voidaan käyttää tai hyödyntää. Muista kappalejako. Älä selosta vaihe vaiheelta, miten työ eteni, vaan keskity tuloksiin. Älä käytä tutkimusmenetelmien terminologiaa.
Kappalerajan merkki on tyhjä rivi. Tiedotteen ihannepituus on yksi sivu, 300–400 sanaa (3000–3500 merkkiä). Merkitse loppuun yhteystiedot. Niitä ei lasketa tekstin pituuteen mukaan. Muista, että tiedote ei ole tiivistelmä eikä valmis artikkeli opinnäytetyöstä vaan uutisen pohjateksti. Älä laita tekstiin luetteloita vaan selosta hyvällä asiatyylillä kokonaisin virkkein. Kirjoita tiedotteen alkuun tärkeimmät uutisoitavat asiat, myöhemmin niiden taustat. Valitse siis tärkeät ja kiinnostavat asiat.
Yhteystiedot (vaihda tilalle omat tietosi):
Maija Meikäläinen, koulutusala, tutkinto-ohjelma, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. sähköpostiosoite.mistätavoittaa@xxx.com
Meikäläinen, M. 2023. Opinnäytetyön nimi. Opinnäytetyö. Koulutusala, tutkinto-ohjelma. Jyväskylä: Jyväskylän ammattikorkeakoulu.
Opinnäytetyön ohjaajat:
Luottamukselliset tiedot kypsyysnäytteessä
Opinnäytetyö saattaa sisältää luottamuksellisia tietoja, vaikka kaikki opinnäytetyöt ovatkin lähtökohtaisesti julkisia. Noudata luottamuksellisuusperiaatetta myös tiedotteen kirjoittamisessa.
Kypsyysnäytetiedotteessa ei yleensä mainita toimeksiantajan nimeä eikä muitakaan tietoja toimeksiantajasta. Keskity sisällössä uutisarvoiseen tietoon, joka voi olla muutakin kuin opinnäytetyön keskeiset tulokset. Uutisarvoista tietoa voi olla prosessissa, menetelmissä, tilannetaustassa, itse ilmiön ajankohtaisuudessa jne. Näkökulmaa voi laajentaa opinnäytetyön aihepiiriin yleisemminkin. Älä siis paljasta luottamuksellisia tietoja tiedotteessa.
Esimerkkejä
Seuraavassa on esimerkkejä sisällöltään ja rakenteeltaan hyvistä AMK kypsyysnäytetiedotteista. Pituuskin on näissä kohdallaan:
- Automaatiotekniikan tutkinto-ohjelmasta Jukka Kovalainen
- Bachelor’s Degree Programme in Logistics Engineering, Taneli Lukkarinen
- Matkailu- ja ravitsemisala, Annamaija Itäranta-Salminen
- Terveys- ja hyvinvointiala, Maija Välilä
Sisäisten tiedotteiden pohjalta Jamkin viestintäyksikkö voi laatia kiinnostavista opinnäytetöistä julkisen mediatiedotteen. Näin kävi esimerkiksi sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriopiskelijalle Sami Inkilälle, jonka kypsyysnäytetiedotteen pohjalta julkaistiin 29.11.2018 mediatiedote. Tiedotteen pohjalta julkaistiin myös uutinen Elektroniikka, tietoliikenne, nanotekniikka ETN.fi -verkkolehdessä 29.11. ja samana päivänä sanomalehti Keskisuomalaisen verkkolehdessä.
Päivitetty 26.3.2025