5.1 Kypsyysnäytteen laatimisohje
Päivitetty 17.6.2024.
AMK-kypsyysnäyte
AMK-kypsyysnäyte kirjoitetaan aina valvotusti EXAM-tenttitilassa ilman oheismateriaalia valitsemanasi ajankohtana. Kypsyysnäyte voidaan kirjoittaa Jamkin Examstudiossa tai tenttivierailuna toisessa korkeakoulussa.
Kirjoitusaikaa on 2 tuntia 15 minuuttia.
Ylempi AMK -kypsyysnäyte
Sovi opinnäytetyösi pääohjaajan kanssa kypsyysnäytteen kirjoittamisesta, sen ajankohdasta ja palauttamisesta. Pääohjaaja tarkastaa sekä sisällön että kielen.
Voit palauttaa ylemmän AMKin kypsyysnäytteen joko Wihiin tai pääohjaajan sinulle osoittamaan paikkaan. Ylemmän AMKin kypsyysnäyte voidaan kirjoittaa myös EXAMissa omakonetenttinä, Jamkin Examstudiossa tai tenttivierailuna toisessa korkeakoulussa. Tällöin kirjoitusaika on 2 tuntia 15 minuuttia.
Kirjoitusohje
Laadi opinnäytetyöstäsi tiedote, jonka tarkoituksena on toimia yleistajuisena ja kiinnostavana uutisena opinnäytetyöstäsi. AMK-opinnäytetyöstä laaditaan Jamkin sisäinen tiedote, YAMK-opinnäytetyöstä mediatiedote. Otsikoi ja laadi tiedote uutismaisesti, huomioiden tiedotteen kohderyhmä.
Kirjoita ensimmäiseen tekstikappaleeseen, kuka teki, mitä ja missä sekä mitkä ovat työn kiinnostavimmat tulokset. Voit aloittaa uutisen kärjellä (= kiinnostavin asia) tai johdattamalla esim. Jyväskylän ammattikorkeakoulun logistiikan opiskelija Oili Opiskelija selvitti opinnäytetyössään …(= kuka teki, mitä, missä). Tutkimuksen mukaan… (keskeisin tulos ja merkitys tai pari). Älä kirjoita minä-muodossa, vaan ulkopuolisin silmin. Älä käytä itsestäsi sanoja opiskelija tai tutkija, vaan ensin koko nimeä ja jatkossa tarvittaessa pelkkää sukunimeä. Pääpaino on kuitenkin asiassa, ei henkilössä. Muista mainita Jyväskylän ammattikorkeakoulu.
Laadi otsikko ensimmäisen tekstikappaleen asiasta. Kiteytä siihen tärkein opinnäytetyön anti uutismaisesti, esim. Myös PK-yritykset hyötyvät uudesta teknologiasta. Tiedotteen otsikko ei ole opinnäytetyön nimi.
Ensimmäisen tekstikappaleen jälkeen esittele tuloksia laajemmin. Tämä on tiedotteen painavin osuus. Kerro sitten hiukan toteutustavasta. Sitten mahdollisia taustatietoja ja lopuksi, miten tuloksia voidaan käyttää tai hyödyntää. Muista kappalejako. Älä selosta vaihe vaiheelta, miten työ eteni, vaan keskity tuloksiin. Älä käytä tutkimusmenetelmien terminologiaa.
Kappalerajan merkki on tyhjä rivi. Tiedotteen ihannepituus on yksi sivu, 300–400 sanaa (3000–3500 merkkiä). Merkitse loppuun yhteystiedot. Niitä ei lasketa tekstin pituuteen mukaan. Muista, että tiedote ei ole tiivistelmä eikä valmis artikkeli opinnäytetyöstä vaan uutisen pohjateksti. Tekstiin ei laiteta luetteloja vaan selostetaan hyvällä asiatyylillä kokonaisin virkkein. Tiedotteen alkuun kirjoitetaan tärkeimmät uutisoitavat asiat, myöhemmin niiden taustat. Valitse siis tärkeät ja kiinnostavat asiat.
AMK-opinnäytteen kypsyysnäytteestä arvioidaan sekä sisältö (ohjaaja) että kieli (kirjoituskielen opettaja). YAMK-opinnäytteen kypsyysnäytteestä arvioidaan sisältö (ohjaaja). Kypsyysnäyte arvioidaan asteikolla hyväksytty – hylätty. Hyväksyttävässä kypsyysnäytteessä pituuden on oltava ohjeen mukainen. Tekstistä arvioidaan
- sisältö: tiedotteen yleistajuisuus, tiedotteessa opinnäytetyön keskeiset tulokset ja hyöty omalle alalle sekä asiantunteva käsittely
- kieli: tekstin itsenäisyys (tiedotteen sisältö on ymmärrettävissä, vaikka lukija ei ole nähnyt opinnäytetyötä), käsittelyn johdonmukaisuus (tiedotteen rakenne), hyvä asiatyyli ja selostava ote sekä virheetön kieli ja oikeinkirjoitus.
Kypsyysnäyte hylätään myös, mikäli teksti on liian lyhyt, otsikko puuttuu tai teksti on kirjoitettu minä-muodossa.
Yhteystiedot (vaihda tilalle omat tietosi):
Maija Meikäläinen, koulutusala, tutkinto-ohjelma, Jyväskylän ammattikorkeakoulu. sähköpostiosoite.mistätavoittaa@xxx.com
Meikäläinen, M. 2023. Opinnäytetyön nimi. Opinnäytetyö. Koulutusala, tutkinto-ohjelma. Jyväskylä: Jyväskylän ammattikorkeakoulu.
Opinnäytetyön ohjaajat:
Sovi kirjoittamisajankohdasta
Wihin vaiheessa 3 ennen opinnäytetyön lopullista arviointia kypsyysnäytteesi tulee olla hyväksyttynä. Sovi pääohjaajan kanssa kypsyysnäytteen kirjoittamisen ajankohdasta.
Jos opinnäytetyö on useamman opiskelijan yhteinen, jokainen tekee erillisen kypsyysnäytteen.
Luottamukselliset tiedot kypsyysnäytteessä
Opinnäytetyö saattaa sisältää luottamuksellisia tietoja, vaikka kaikki opinnäytetyöt ovatkin lähtökohtaisesti julkisia. Opiskelijan tulee tiedotettakin kirjoittaessaan noudattaa luottamuksellisuusperiaatetta.
Kypsyysnäytetiedotteessa ei yleensä mainita toimeksiantajan nimeä eikä muitakaan tietoja toimeksiantajasta. Sisällössä keskitytään uutisarvoiseen tietoon, joka voi olla muutakin kuin opinnäytetyön keskeiset tulokset. Uutisarvoista tietoa voi olla prosessissa, menetelmissä, tilannetaustassa, itse ilmiön ajankohtaisuudessa jne. Näkökulmaa voi laajentaa opinnäytetyön aihepiiriin yleisemminkin. Tiedotteen voi siis kirjoittaa paljastamatta luottamuksellisia tietoja.