Opiskelijalle

Jamkissa on kolme Examstudiota pääkampuksella ja Lutakossa. Tiedot studioiden sijainnista ja aukioloajoista voit lukea sivulta Examstudio. Voit myös halutessasi suorittaa EXAM-tentin tenttivierailuna toisella paikkakunnalla.

Tenttivarausten hallinta

Voit ilmoittautua EXAM-tenttiin omalta päätelaitteeltasi milloin tahansa.

1. Kirjaudu EXAM-järjestelmään Jamkin käyttäjätunnuksillasi osoitteessa https://exam.jamk.fi
  2. Jotta pystyt käyttämään palvelua, sinun tulee hyväksyä käyttöehdot. Lupa pyydetään ensimmäisellä kirjautumiskerralla.
  3. Ilmoittaudu tenttiin Tentit-kohdasta EXAMin valikosta.
    • Mikäli tentti tai kypsyysnäyte näkyy jo valmiiksi EXAM-työpöydälläsi, voit ilmoittautua tenttiin suoraan klikkaamalla tentin nimeä ja valitsemalla sopivan tenttitilan ja -ajan.
  4. Etsi tenttiä kirjoittamalla opintojakson koodin, tentin nimi tai tentaattorin nimi.Kuvankaappaus tenttien hakutuloksista
  5. Klikkaa Ilmoittaudu-painiketta ilmoittautuaksesi kyseiseen tenttiin.
  6. Valitse Tenttitila alasvetovalikosta. Tilavalinnan jälkeen saat näkyville kyseisen tenttitilan vapaat tenttiajat.
    • Height Adjustable -tenttitiloista löytyvät esteettömät tenttikoneet, jotka ovat kaikkien käytettävissä. Esteettömyysvaatimukset-valinnalla ja valitsemalla Säädettävä sähköpöytä saat myös esiin esteettömät tenttikoneet.
    • Cyrillic -tenttitilasta löytyy tenttikone, jolla voit tenttiä kyrillisellä näppäimistöllä esim. venäjänkielisiä tenttejä.
    • Jos haluat varata tenttiajan toisen korkeakoulun tenttitilasta, valitse “Tenttivaraus ulkopuolisesta oppilaitoksesta
  7. Valitse itsellesi sopiva tenttiaika varauskalenterista ja klikkaa Vahvista varaus. Voit siirtyä seuraavalle viikolle kalenterissa klikkaamalla nuolinäppäimiä.
  8. Vahvistettuasi varauksen EXAM-järjestelmä arpoo sinulle tenttikoneen, jolla suoritat tenttisi Examstudiossa (esim. BP16-12). Ota tieto ylös itsellesi! Löydät tiedot kaikista tenttivarauksistasi EXAMissa kohdasta Ilmoittautumiset. Saat vahvistuksen tenttivarauksista myös Jamkin sähköpostiosoitteeseesi.Voit myöhemmin vielä muuttaa tentin ajankohtaa, poistaa tenttiajanvarauksesi tai peruuttaa kokonaan ilmoittautumisesi tenttiin.

HUOM! Jos et aio tulla varaamallasi ajalla tenttiin, peruuta tenttisi itse! Näin vältyt turhalta no-showlta eli sinun ei tarvitse neuvotella opettajan kanssa tenttivarauksen vapauttamisesta, ja varaamasi aika vapautuu toisten tenttijöiden käyttöön.

Tenttiajankohdan vaihtaminen

1. Siirry Ilmoittautumiset-sivulle.
  2. Valitse tentin ilmoittautumistiedon oikeasta yläkulmasta kolme pistettä (…) ja sieltä Vaihda tenttiaika.
  3. Valitse sopiva ajankohta ja vahvista varaus. Katso tarkemmat ohjeet EXAM tenttitilan varaaminen -sivulta.

Tenttiajankohdan peruminen

Valitse tentin ilmoittautumistiedon oikeasta yläkulmasta kolme pistettä (…) ja sieltä Poista varaus. Vahvista Kyllä-painikkeella.

Tentti-ilmoittautumisen peruminen

1. Peru ensin tenttiajankohta (ks. yllä).
  2. Valitse tentin ilmoittautumistiedon oikeasta yläkulmasta kolme pistettä (…) ja sieltä Peruuta ilmoittautuminen. Vahvista Kyllä-painikkeella.

Tenttiminen Examstudiossa

1. Lue huolellisesti EXAM-käyttösäännöt. Yhdenkin käyttösäännön rikkominen voi johtaa tenttisi hylkäämiseen.

1. Varaa mukaasi henkilöllisyystodistus. Jos olet varannut tenttiajan Kirjaston GP06-tenttistudiosta, ota mukaasi myös kirjastokortti.

1. Laita kaikki omat tavarasi ja ulkovaatteesi Examstudion ulkopuolella sijaitsevaan lukittavaan lokeroon. Muista laittaa kännykkä äänettömälle ennen säilytyslokeroon laittoa. Ota säilytyslokeron avain mukaasi tenttiin.

1. Tule ajoissa paikalle. Varaa aikaa tavaroiden jättämiseen ja muuhun valmistautumiseen. Tentit alkavat aina 30 min yli tasatunnin. Examstudion ovi aukeaa 5 min ennen tentin alkua ja sulkeutuu 10 min tentin alkamisen jälkeen. Muina aikoina ovi on lukossa.

Tenttiaika

Tenttiaika alkaa kulua täsmälleen varauskalenterista valitsemanasi ajankohtana, vaikket olisi vielä kirjautunut EXAMiin. Siirry siis ripeästi sinulle arvotulle tenttikoneelle. Tenttiajan päättyminen on määritetty automaattisesti, ja sinut kirjataan ulos EXAMista, kun tenttiaikasi päättyy, vaikka sinulla olisi tehtäviä tekemättä. Palauta tenttivastauksesi joka tapauksessa, vaikka tehtäviä olisi kesken. Muutoin suoritusta ei muodostu. Seuraa jäljellä olevaa tenttiaikaa EXAMin näytöltä. Varaa viimeiset 5 minuuttia tentin päättämiseen, tenttikoneelta uloskirjautumiseen sekä studiosta poistumiseen, koska seuraava tenttijä saattaa odottaa jo pääsyä samalle tenttikoneelle.

Kun olet valmis tai tenttiaikasi päättyy, siisti jälkesi ja poistu viipymättä tenttitilasta. Et voi palata Examstudioon, mikäli päätät poistua sieltä kesken tentin.

Tenttikone

Examstudioissa tenttikoneet on numeroitu. Teet tenttisi sillä koneella, joka sinulle on arpoutunut tenttiajanvarauksen yhteydessä. Tenttikoneilla ei ole internet- eikä verkkoyhteyksiä. Kaikki tiedot tenttijästä ja liitetiedostot poistetaan tietosuojasyistä tenttikoneelta heti tenttikoneelta poistumisen jälkeen. Siksi ole huolellinen, jos vastaukseesi sisältyy liitetiedostoja, ja varmista, että liitetiedostot näkyvät EXAMissa ennen palautusta.

Tenttikoneelle kirjautuminen:

1. Kytke virta tenttikoneeseen ja näyttöön.

1. Käynnistä tenttikone tenttikoneen vieressä näkyvällä avaustunnuksella (EI oma käyttäjätunnus).

1. Kun tietokone on käynnistynyt, odota muutama sekunti selaimen automaattista käynnistymistä.

1. Kirjaudu EXAM-tenttisovellukseen oman korkeakoulusi käyttäjätunnuksella (Jamkin opiskelijat siis Jamk-käyttäjätunnuksella).

1. Tentti käynnistyy automaattisesti. Ellei tenttisi käynnisty 30 min yli tasatunnin, paina näppäimistöltä F5 (näytön virkistys).

Apuvälineet

Tenttitilassa on valmiina suttupaperia ja kyniä, joita voit halutessasi käyttää. Poistuessasi jätä suttupaperit Examstudiossa olevaan lukkoroskikseen. Suttupapereita ei saa viedä ulos tenttitilasta. Jos tarvitset tentin aikana terveydellisistä syistä omia tavaroita tai erityisjärjestelyitä, siitä on ilmoitettava opettajalle ennen tenttiä. Kannattaa tehdä se sähköpostitse heti tenttiin ilmoittautumisen jälkeen.

Valvonta ja vilppi

Examstudiossa on tallentava videovalvonta. Valvontahavaintona tulleet käyttösääntöjen rikkeet käsitellään Jamkin eettisten periaatteiden mukaisesti.

Tyhjennä viipymättä säilytyslokero seuraavia tenttijöitä varten. Säilytyslokeroita saa käyttää vain tentin ajan.

Kun opettaja on arvioinut tenttisi, tulokset näkyvät EXAM-tenttisovelluksessa kohdassa Suoritukset. Saat tiedon arvioinnista myös sähköpostiisi.

Tenttiminen omakonetenttinä

Avoimeen omakonetenttiin ilmoittautuminen

Ilmoittaudu avoimeen omakonetenttiin valitsemalla EXAMissa tarjolla olevista tenttitilaisuuksista itsellesi sopiva.

1. Kirjaudu EXAMiin ja hae tentti, johon haluat ilmoittautua.
  2. Valitse tarjolla olevista tenttitilaisuuksista itsellesi sopiva vihreällä Valitse-painikkeella.
  3. Saat varauksesta vahvistusviestin sähköpostiisi.
  4. Tavallisen tentin tavoin voit perua ilmoittautumisesi tenttitilaisuuteen tai vaihtaa varauksen, jos tentille on luotu vaihtoehtoisia tenttitilaisuuksia.

Avoimen omakonetentin suorittaminen

1. Tenttiajankohtana kirjaudu EXAMiin omalla koneellasi osoitteessa https://exam.jamk.fi. Tentti käynnistyy automaattisesti, kun tenttiin merkitty tenttitilaisuus alkaa.
  2. Vastaa kysymyksiin tentin ohjeiden mukaan ja kun olet valmis, palauta tentti klikkaamalla Tallenna ja palauta tentti -painiketta.

Rajattuun omakonetenttiin ilmoittautuminen

Ilmoittaudu omakonetenttiin valitsemalla EXAMissa tarjolla olevista tenttitilaisuuksista itsellesi sopiva.

1. Kirjaudu EXAMiin ja hae tentti, johon haluat ilmoittautua.
  2. Valitse tarjolla olevista tenttitilaisuuksista itsellesi sopiva.
  3. Saat ilmoittautumisesta sähköpostiisi vahvistusviestin, jonka liitteenä on käynnistystiedosto. Älä poista tätä sähköpostia! Tallenna liitteenä oleva käynnistystiedosto omalle laitteellesi ennen tenttitilaisuutta. Tarvitset sitä kun tenttitilaisuus alkaa.
  4. Säilytä käynnistystiedosto! Sitä tarvitaan tenttitilaisuudessa tentin käynnistämiseen. Jos tiedosto on hukkunut, saat ladattua sen uudelleen EXAMin Ilmoittautumiset-näkymästä.
  5. Tavallisen tentin tavoin voit perua ilmoittautumisen tenttitilaisuuteen tai vaihtaa varauksen, jos tentille on luotu vaihtoehtoisia tenttitilaisuuksia.
  6. Jos vaihdat varauksen, saat uuden vahvistusviestin ja sen liitteenä uuden SEB-käynnistystiedoston.

Rajatun omakonetentin suorittaminen

Safe Exam Browserilla käynnistettävää tenttiä varten jokaisella tenttiin osallistuvalla opiskelijalla pitää olla Safe Exam Browser asennettuna tenttikoneelleen ennen tenttitilaisuuden alkua.

1. Asenna Safe Exam Browser koneellesi ennen tenttitilaisuutta osoitteesta: https://safeexambrowser.org.
    • Safe Exam Browserin asennustiedosto sekä Windows- että Mac-koneille löytyy osoitteesta: https://safeexambrowser.org/download_en.html
    • Tallenna sähköpostistasi ilmoittautumisviestin liitteenä oleva tentin käynnistystiedosto omalle laitteellesi ennen tenttitilaisuutta.
  2. Kun saat tentaattorilta luvan, käynnistä tentti napsauttamalla käynnistystiedostoa. Jos et ole tallentanut varausvahvistuksen liitteenä saamaasi käynnistystiedostoa etukäteen omalle laitteellesi, avaa EXAM ja lataa käynnistystiedosto EXAMin Ilmoittautumiset-näkymästä. Jos tentti on jo alkanut, hae käynnistystiedosto sähköpostistasi.
  3. Klikkaa käynnistystiedosto auki, sovellus kysyy salasanaa, jonka saat tenttitilaisuutta valvovalta opettajalta.
  4. Kun olet antanut oikean salasanan, kirjaudu sisään EXAMiin normaalisti omalla tunnuksellasi ja salasanalla.
  5. Safe Exam Browser “ottaa koneen haltuun” eli estää pääsyn kaikkiin muihin koneella oleviin ohjelmiin tai resursseihin paitsi EXAMiin.
  6. Vastaa kysymyksiin ja kun olet valmis palauta tentti normaalisti klikkaamalla Tallenna ja palauta tentti -painiketta.
  7. Jos haluat keskeyttää tentin, klikkaa Keskeytä-painiketta.
  8. Saat poistumislinkin, jota klikkaamalla SEB-rajaus vapautuu ja kone on taas normaalisti käytettävissä.