5.1 Opinnäytetyösuunnitelma

Opinnäytetyösuunnitelma

Opinnäytetyön suunnitelman tarkoituksena on, että muodostat kokonaiskuvan sekä opinnäytetyöprojektista että opinnäytetyön aiheena olevasta kehittämis- tai tutkimuskohteesta. Tarvitset suunnitelmaa kun keskustelet toimeksiantajan ja ohjaajasi kanssa. Hyvin tehty suunnitelma ohjaa opinnäytetyösi etenemistä!

Tee opinnäytetyösuunnitelman liitteeksi aineistonhallintasuunnitelma. Sen tarkoituksena on varmistaa, että opinnäytetyössä noudatetaan hyvää tieteellistä käytäntöä. Sen tarkoituksena on myös huolehtia siitä, ettei tutkimusaineisto vaarannu missään vaiheessa. Katso aiheesta tarkemmin kohdasta Aineistonhallintasuunnitelma ja aineiston käsittely.

Tee suunnitelman liitteeksi myös Selvitys tiedonhankinnasta. Apua tähän tehtävään saat Moodlen työtilasta ”Opinnäytetyön tiedonhankinta” (kts. linkit).

Jos opinnäytetyösi on tutkimus ja/tai kohdeorganisaatio edellyttää tutkimuslupaa, kirjoitat opinnäytetyösuunnitelman tutkimussuunnitelman muotoon. Ohjaajasi opastaa sinua tässä. Liitä myös aineistonhallintasuunnitelma tutkimuslupahakemuksen liitteeksi.

Pääohjaajasi on hyväksyttävä opinnäytetyösuunnitelmasi ennen kuin voit aloittaa työn tiedonkeruuta tai toiminnallista osuutta. Hyväksyntä tarvitaan myös ennen kuin voit hakea kohdeorganisaatiolta tutkimuslupaa ja aloittaa tutkimuksellista osuutta.

Tee siis tässä järjestyksessä:

  1. Opinnäytetyösuunnitelma, jonka liitteeksi tulee aineistonhallintasuunnitelma ja Selvitys tiedonhankinnasta. Huom. Jos opinnäytetyösi on kirjallisuuskatsaus, et tarvitse aineistonhallintasuunnitelmaa.
  2. Mahdollinen tutkimuslupa, jonka liitteeksi tulee tutkimussuunnitelma ja aineistonhallintasuunnitelma
  3. Aineiston keruu voi alkaa
  4. Aineiston asianmukainen tallentaminen opinnäytetyöprosessin aikana
  5. Aineiston tallentaminen, avaaminen tai hävittäminen, kun opinnäytetyö on valmistunut

Esitä opinnäytetyösuunnitelmasi pienryhmässä tai seminaarissa tai vastaavassa pääohjaajan ohjeiden mukaisesti. Sovi ohjausajoista ja käytänteistä pääohjaajasi kanssa.

Opinnäytetyösuunnitelman laajuus on maksimissaan 10 tekstisivua.

Opinnäytetyösuunnitelman esimerkkirakenne ja sisältö

Kansilehti

Käytä ”Muun raportoinnin mallipohjaa 2022”.

Sisältö

• Luo sisällysluettelo.

1 Johdanto (otsikko voi olla jokin muu kuin Johdanto)

  • Johdattele lukijaa opinnäytetyön aiheeseen: mitä kehitetään tai tutkitaan ja miksi?
  • Kerro lyhyesti opinnäytetyön tausta. Liitä tarkastelu työyksikköä tai organisaatiota laajempaan viitekehykseen eli alan kehitykseen tai trendiin, yhteiskunnalliseen keskusteluun tai aiheesta käytyyn aikalaiskeskusteluun.
  • Kuvaa aiheen merkitys työelämän kehittämisen kannalta.
  • Kuvaa aiheen merkitys kestävän kehityksen kannalta.
  • Kuvaa lyhyesti opinnäytetyön aiheen rajaus ja rajauksen perustelu.

2 Opinnäytetyön tietoperusta (kirjoita otsikko kirjoittamasi sisällön mukaan)

  • Kerro lukijalle mistä näkökulmasta opinnäytetyö tehdään, millaisten käsitteiden varassa ilmiötä tai ongelmaa aiot tarkastella sekä perustelut, miksi juuri nämä valinnat ovat tarkoituksenmukaisia.
  • Perustele tutkimukseen tai muuhun näyttöön perustuvan tiedon avulla opinnäytetyön keskeiset käsitteet, rajaukset ja näkökulmat.
  • Osallistu kirjaston tiedonhaun ryhmäohjaukseen. Mitä aiheesta tiedetään jo ennalta? Tämän luvun kirjoittamiseen liittyy olennaisesti systemaattinen tiedonhaku ja alkuperäislähteiden löytäminen, mikäli se on mahdollista. Liitteeksi selvitys tiedonhausta.

3 Kehittämistyön tai tutkimuksen tavoitteet ja kehittämis- tai tutkimustehtävät

  • Kuvaa kehittämis-/tutkimusongelma: Mikä on vallitseva tilanne aiheen suhteen (esimerkiksi toimeksiantajalla)? Miksi tämä kehittämistyö/tutkimus kannattaa tehdä? Esimerkiksi: ”Tuotteet eivät mene kaupaksi”.
  • Tavoitteet: Mihin kehittämistyöllä tai tutkimuksella pyritään? Mitä hyötyä työstä on toimeksiantajalle tai toimialalle. Esimerkiksi: ”Selvitetään asiakkaiden tarpeet”.
  • Kehittämistehtävät tai tutkimuskysymykset: Mitkä ovat tärkeimmät kysymykset, joihin haetaan vastausta? Esim. ”Mitä asiakkaat toivovat tuotteelta” ”Mikä on tuotteen sopiva hinta”.
  • Esiolettamukset työn lopputuloksista: Mitä syntyy työn lopputuloksena? Esimerkiksi: selvitys, suunnitelma, parannettu prosessi, jne.

4 Toteutus

4.1 Menetelmät

  • Kerro, millä tutkimus- tai kehittämistyönmenetelmillä opinnäytetyön tavoitteet ovat ratkaistavissa.
  • Kuvaile tässä, onko opinnäytetyösi tutkimuksellista kehittämistoimintaa, laadullista tai määrällistä tutkimusta, kuvaileva kirjallisuuskatsaus vai onko se jonkin muun tyyppinen opinnäytetyö. Muista aina perustella valintaasi menetelmäkirjallisuutta hyödyntäen.

4.2 Aineistonkeruu ja -analyysi

  • Kehittämistyön tai tutkimuksen kohderyhmät? Kuvaile tässä kohderyhmääsi, johon kehittämistyösi tai tutkimuksesi kohdistuu.
  • Selvitä, mikä on kehittämis- tai tutkimustyösi aineisto. Millaisin menetelmin aiot kerätä sen? Saatko käyttöösi valmiin aineiston, millaisin menetelmin se on kerätty? Teetkö kuvailevan kirjallisuuskatsauksen, millaisia menetelmiä silloin käytät? Perehdy aineistonkeruumenetelmiin työelämän kehittämismenetelmiä tai tutkimusmenetelmiä koskevan menetelmäkirjallisuuden avulla.
  • Miten aiot aineistokeruun toteuttaa kehittämis- tai tutkimustyössäsi? Miten rekrytoit osallistujat ja millainen aikataulusuunnitelma sinulla on?
  • Miten aiot analysoida kerätyn kehittämistyön tai tutkimuksen aineiston? Käytätkö tilastollisia menetelmiä, esim. SPSS tai EXCEL-taulukkolaskentaa, vai onko sinulla laadullinen aineisto, johon käytät laadullisia menetelmiä? Käytä apunasi menetelmäkirjallisuutta.

5 Kehittämistyön tai tutkimuksen eettisyys ja luotettavuus

  • Noudata opinnäytetyötä tehdessäsi hyvää tieteellistä käytäntöä.
  • Noudata raportointiohjeiden ohjeistusta lähdeviitteiden merkitsemisestä.
  • Selvitä, mitä eettisiä kysymyksiä opinnäytetyöhösi liittyy ja miten pyrit ratkaisemaan niitä. Hyödynnä tutkimusetiikan kirjallisuutta tarkastellessasi kehittämistyön tai tutkimuksen eettisyyttä ja luotettavuuskysymyksiä.
  • Laadi aineistonhallintasuunnitelma DMP Tuuli -työkalulla ja liitä aineistonhallintasuunnitelma liitteeksi.
  • Kuvaa myös mahdollinen tutkimuslupamenettely, mikäli opinnäytetyön tekeminen kohdeorganisaatiossa edellyttää sinulta erillistä tutkimusluvan hakemista. Esimerkiksi tilanteissa, joissa aineistonkeruu koskee henkilöstöä, asiakkaita, potilaita, opiskelijoita jne. tai rekisteri- tai arkistoaineistoja.
  • Selvitä mahdolliset salassapitokysymykset.

6 Opinnäytetyön vaiheiden aikataulusuunnitelma

  • Opinnäytetyön vaiheiden alustava aikataulu.
  • Kerro lukijalle, mitä aiot konkreettisesti tehdä kussakin vaiheessa.

Lähteet

  • Kirjoita lähdeluettelo raportointiohjeiden mukaisesti suunnitelmassa käyttämistäsi lähteistä.

Liitteet

Liite 1: Selvitys tiedonhankinnasta
Liite 2: Aineistonhallintasuunnitelma
Liite 3: Aineistonkeruuseen liittyvä saatekirje
Liite 4: Aineistonkeruuseen liittyvät mittarit (esim. kyselylomake, haastattelurunko, Learning cafén kahvipöytäteemat jne.)
Liite 5: Toimeksiantajan edellyttämät liitteet tutkimusluvan hakemisen yhteydessä

Opinnäytetyösuunnitelman palauttaminen Wihiin

Palauta opinnäytetyösuunnitelma Wihiin ohjaajan kommentoitavaksi ja hyväksyttäväksi. Katso palautusohjeet Wihi opinnäytetyön työkaluna sivulta.

Päivitetty 16.4.2025