4.2.2 Aihe-ehdotus

Varsinaisen opinnäytetyön tekeminen alkaa aihe-ehdotuksen tekemisellä Wihi-palvelussa.

Wihi-palvelussa teet opinnäytetyön projektimuotoisesti. Wihissä opinnäytetyö aikataulutetaan ja jaetaan eri vaiheisiin ja tehtäviin. Wihi toimii opinnäytetyön ohjaajan ja sinun yhteisenä projektityövälineenä, jossa voitte keskustella ja jakaa tiedostoja, ja jossa voit jäsentää työtäsi erilaisten tehtävien avulla. Ohjaajasi näkee työsi edistymisen seuraamalla tehtäviesi edistymistä sekä kommentoimalla Wihiin tuomaa työtäsi.

Wihissä on kolme varsinaista opinnäytetyön tekemiseen liittyvää vaihetta sekä yksi niitä edeltävä ja yksi vaihe niiden jälkeen: Projektisuunnitelma, Vaihe 1: 1/3 opinnäytetyöstä valmis, Vaihe 2: 2/3 opinnäytetyöstä valmis ja Vaihe 3: Opinnäytetyö valmis arvioitavaksi. Vaiheen 3 jälkeen on vielä Opinnäytetyön arviointi -vaihe. Kun pääohjaaja hyväksyy vaiheet 1-3 Wihissä, niistä lähtee automaattisesti hyväksymismerkintä Peppiin HOPSilla oleville opinnäytetyön opintojaksoille. Katso opintojaksot kohdasta HOPSin muokkaaminen (4.2.1).

Opinnäytetyön aihe-ehdotus tehdään Wihissä olevalla aihe-ehdotuslomakkeella alla olevien ohjeiden mukaisesti.

1. Kirjaudu Wihiin Jamkin verkkotunnuksillasi. Wihi-palvelun linkki löytyy tämän sivun Linkit-kohdasta.

Sinulle aukeaa opiskelijan Wihin etusivu. Jos sinulla on useita opiskeluoikeuksia, valitse näkymän oikeasta reunasta se opiskeluoikeus, johon opinnäytetyötä teet (katso kuvio 1).
Opiskeluoikeuden valinta Wihin opiskelijan työpöydällä
Kuvio 1. Opiskeluoikeuden valinta Wihin opiskelijan työpöydällä

2. Klikkaamalla tämän jälkeen etusivulta löytyvää Luo aihe-ehdotus -painiketta (kuvio 2) sinulle aukeaa lomake, jonka tiedot tulee täyttää.

Luo aihe-ehdotus -painike Wihin opiskelijan työpöydällä
Kuvio 2. Luo aihe-ehdotus -painike Wihin opiskelijan työpöydällä

3. Täytä lomakkeen tiedot.

• Ryhmän jäsenet:
    • Jos olet tekemässä opinnäytetyötä yhdessä toisen tai useamman opiskelijan kanssa, tässä kohden sinun tulee kutsua muut tekijät samaan opinnäytetyönäkymään Wihissä (kuvio 3). Tällöin myös he pääsevät osallistumaan ohjaukseen ja voivat viestiä ohjaajan kanssa.
Opinnäytetyön aihe-ehdotus, perustiedot
Kuvio 3. Ryhmän jäsenet ja opinnäytetyön tiedot aihe-ehdotus -lomakkeella

• Opinnäytetyön tiedot:
    • Täytä Nimi-kohtaan alustava opinnäytetyön nimi suomeksi ja englanniksi (HUOM. englanninkielissä töissä molempiin kenttiin nimi englanniksi).
    • Suuntautumisvaihtoehto voi olla esim. tutkinto-ohjelmasi mahdollinen opintopolku (esim. liiketalouden tutkinto-ohjelmassa Markkinointi) tai laajempi opinnäytetyösi aihe-alue (esim. Ikääntyneet, Markkinointi, Laadunhallinta, Energiateollisuus). Jos tutkinnossasi tällaisia ei ole, voit jättää kohdan tyhjäksi.
    • Opinnäytetyön suunniteltu aloitus- ja lopetuspäivämäärä
    • Opinnäytetyön tyyppi valitaan alasvetovalikosta. Jos olet AMK-opiskelija, valitse tyypiksi AMK opinnäytetyö arviointikriteeri 1.8.2023. YAMK-opiskelija, valitse tyypiksi YAMK opinnäytetyön arviointikriteerit 1.8.2023.
    • Ohjausaikatoive: Lisäksi voit ehdottaa, mikä ajankohdista (päivä, ilta tai mikä tahansa) sinulle/teille sopii parhaiten ohjaukseen.
  • Katso ohjeet lomakkeen avoimien kenttien täyttämiseksi alla olevista kuvioista (kuviot 4 ja 5). Ensimmäinen kentistä on ns. pakollinen kenttä.
  • Jos opinnäytetyöllä on toimeksiantaja, täytä nimi ja yhteystiedot kenttiin (kuvio 6).
  • Kuvaa Valmiudet-kenttään kuviossa 6 näkyviä asioita.
  • Laittamalla ruksin aihe-ehdotuksen alapuolella olevaan kenttään sitoudut noudattamaan työssäsi hyvää tieteellistä käytäntöä ja lupaat, että tekstit voidaan tarkistaa tekstin samankaltaisuuden tarkistusohjelmalla.
  • Lopuksi klikkaa Lähetä-painiketta. Voit myös tallentaa aihe-ehdotuksen luonnoksena ja jatkaa sen työstämistä myöhemmin.
  • Aihe-ehdotus lähetetään tutkinto-ohjelmasi tutkintovastaavalle (Wihin koordinaattori), joka saattaa pyytää vielä tarkennuksia aihe-ehdotukseen ennen aiheen hyväksymistä. Tiedot tarkennusta vaativista asioista sekä ilmoitus aihe-ehdotuksen hyväksymisestä lähetetään Jamkin sähköpostiisi. Samalla kun aihe-ehdotus hyväksytään, koordinaattori valitsee työllesi pääohjaajan. Kun myös pääohjaaja on hyväksynyt aihe-ehdotuksen, sekä sinulle että pääohjaajallesi aukeaa varsinaisen opinnäytetyön projektin alkunäkymä (kuvio 7).
Työn sisällön ja tulosten merkittävyyden kuvaaminen aihe-ehdotus -lomakkeella

Kuvio 4. Työn sisällön ja tulosten merkittävyyden kuvaaminen aihe-ehdotus -lomakkeella

Suunnitellun työvälineistön ja työmenetelmien kuvaaminen aihe-ehdotus -lomakkeella

Kuvio 5. Suunnitellun työvälineistön ja työmenetelmien kuvaaminen aihe-ehdotus -lomakkeella

Toimeksiantajan tiedot ja valmiudet aihe-ehdotus -lomakkeella
Kuvio 6. Toimeksiantajan tiedot ja valmiudet aihe-ehdotus -lomakkeella
Wihin alkunäkymä opiskelijan työpöydällä
Kuvio 7. Opiskelijan opinnäytetyön tekeminen alkaa

Alkunäkymän oikeassa reunassa näet Tehtävät- ja Tiedot-osion alla Opinnäytetyön tiedot (aihe-ehdotus), sidosryhmien (yleensä toimeksiantaja) mahdolliset lausunnot sekä ohjaajasi tiedot.

Näkymän keskiosassa ovat opinnäytetyöprojektin eri vaiheisiin liittyvät toiminnot. Nämä toiminnot ovat samat kaikissa opinnäytetyön vaiheissa.