Tuberoom

Tuberoom on helppokäyttöinen videopaja, jossa videotuotannoissa tarvittava välineistö on valmiina. Opettajat voivat harjoitella tuetusti, itsenäisesti tai pienessä ryhmässä esiintymistä, esittämistä sekä editointia ja samalla tuottaa omannäköisiään opetusvideoita. Tilaan rakennetun Lightboardin avulla on mahdollista kuvata liitutaulutyöskentelyä, mikä soveltuu erinomaisesti mm. matemaattisten tehtävien ja ratkaisuprosessien esittämiseen. Tilassa opettajien on mahdollisuus kehittää omaa video-osaamistaan ja osaamisen kehittyessä tukea toinen toistaan yhteisöllisesti uusilla ideoilla. Osaaminen kilpailukyvyksi, vai miten sitä meillä Jamkilla tavataankaan sanoa?

Tuberoom-projekti sai alkunsa keväällä 2017, kun mietimme opettajien video-osaamisen kehittämistä ammattikorkeakoulussamme ja innostuimme muutamista YouTuben Lightboard-mallivideoista, mitä maailmalla oli tehty. Samaan aikaan vapautui sopiva tila videopajaa varten, joten edellytykset uudentyyppiselle, Lightboard-taulua hyödyntävälle videopajalle olivat kasassa. Tila otettiin käyttöön syksyllä 2017 ja se herätti heti kiinnostusta ja innostusta opettajien keskuudessa.  Tuberoom on tällä hetkellä ainut laatuaan alueellamme ja se on herättänyt mielenkiintoa myös muissa suomalaisissa koulutusorganisaatioissa.

Tuberoom voitti vuoden 2018 eEemeli-kilpailussa oppilaitossarjan. Tuomaristo luonnehti voittajaa näin: Oppilaitossarjan voittanut Tuberoom on innostava kokonaisuus, jossa näkyy edelläkävijöiden kädenjälki. Tuote on syntynyt aidosta halusta lisätä videoiden käyttöä opetuksessa. Tuberoom mahdollistaa opettajien video-osaamisen kehittämisen itsenäisen harjoittelun tai pienryhmätyöskentelyn kautta. Raati kiittää raikasta toteutustapaa, jossa puhuvan pään tilalla on koko ihminen. Raati näkee tuotteen tarjoavan myös paljon uusia mahdollisuuksia opetuksen digitalisaatiolle. Tuberoom-konseptia olen hahmotellut tänne.

Aiheesta myös kirjoitus aavee-blogissa.