2 Opinnäytetyön toteutustavat ja rakenne
Opinnäytetyö voidaan tehdä osana laajempaa tutkimus- tai kehittämishanketta. Opinnäytetyöt ovat keskeisiä välineitä sekä työ- ja elinkeinoelämän että alueellisen hyvinvoinnin ja innovaatiotoiminnan kehittämisessä ja uuteen osaamiseen pohjautuvan yrittäjyyden synnyttämisessä.
Työn osat rakentuvat eri tavoin opinnäytetyön mallin mukaan
- Tutkimus- ja kehittämistyöllä tarkoitetaan systemaattista toimintaa uuden tiedon lisäämiseksi ja tiedon käyttämistä tutkittuun tietoon pohjautuvien sovellusten löytämiseksi.
- Soveltavaa tutkimusta on sellainen tutkimus, jossa tavoitteena on jonkin tutkittuun tietoon pohjautuvan tiedon avulla toteutettava käytännön sovellus.
- Kehittämistyöllä tarkoitetaan tutkimuksen tuloksena ja/tai käytännön kokemuksen kautta saadun uuden tiedon käyttämistä uusien tuotteiden, palvelujen, tuotantoprosessien tai -menetelmien aikaansaamiseen tai olemassa olevien olennaiseen parantamiseen.
- Innovaatiotoiminnalla tarkoitetaan kaikkia niitä toimenpiteitä, joiden tavoitteena on tuottaa uusia tai parannettuja tuotteita tai prosesseja eli innovaatioita sekä uutta yrittäjyyttä. Innovaatiot voivat olla esim. teknologisia, sosiaalisia tai kulttuurisia innovaatioita, bisnesinnovaatioita, designinnovaatioita, tuote- tai palveluinnovaatiota tai yhdistelmiä edellisistä.
Opinnäytetyön perusrakenne ja sisällöt
Alla on kuvattu Kanasta (2017, 29) mukaillen opinnäytetyön perusrakenne ja osioiden keskeinen sisältö. Jokaisessa osiossa esitetään kappaleeseen liittyvä ydinkysymys, johon ko. kappaleessa pyritään vastaamaan. Luku 4 voi tulla myös ennen lukuja 2 ja 3.
(Kananen, J. 2017. Kehittämistutkimus interventiotutkimuksen muotona – opas opinnäytetyön ja pro gradun kirjoittajalle. Jyväskylä: Jyväskylän ammattikorkeakoulu.)
- Hae vastauksia kysymykseen: Miksi?
- Käsittele johdannossa opinnäytetyön aihetta yleisellä tasolla. Kerro kehittämistyösi taustoja ja tarpeellisuutta.
- Aloitat työstämisen jo suunnitelmavaiheessa.
- Hae vastauksia kysymykseen: Mitä?
- Käsittele tässä luvussa kehittämistyön tai tutkimuksen ongelmaa, rajauksia ja ongelmasta johdettuja tutkimuskysymyksiä tai kehittämistyön tavoitekuvausta.
- Työstät tätä suunnitelmavaiheessa.
- Hae vastauksia kysymyksiin: Miten? Missä?
- Kuvaa tässä luvussa kehittämistyön tai tutkimuksen kohde, valitse ja perustele, millä tutkimusotteella tai kehittämistyön menetelmällä ja aineistonkeruumenetelmällä keräät tarvittavan tiedon ja pyrit ratkaisemaan esittämäsi ongelman. Kuvaa ja perustele, millaisilla analyysimenetelmillä käsittelet keräämäsi tiedon tai tutkimusaineiston. Tarkastele tässä kohtaa myös kehittämistyön tai tutkimuksen luotettavuutta muun muassa aineistonhallintasuunnitelma. Kehittämistyön tai tutkimuksen kohde on se, missä työ toteutetaan. Suunnitelmassa kuvaat ja perustelet, mitä aiot tehdä ja raportissa, mitä teit.
- Työstät tätä suunnitelmavaiheessa.
- Hae vastauksia kysymykseen: Mitä tiedetään?
- Tietoperustassa kuvaa ongelman kannalta oleellista tietoa ja käsitteitä kirjallisuuden, aikaisempien tutkimusten, selvitysten yms. avulla. Käytä tiedonhaussa alasi keskeisiä tietokantoja.
- Aloitat tämän työstämisen jo suunnitelmavaiheessa ja viimeistelet opinnäytetyön toteutusvaiheessa.
- Hae vastauksia kysymykseen: Mitä saatiin aikaan?
- Analysoit keräämääsi aineistoa. Kirjoitat opinnäytetyön raporttiin, miten olet analysoinut keräämäsi aineiston. Tuloksissa kerrot, millaisia tuloksia analyysin tehtyäsi työssäsi sait.
- Toteutusvaiheessa
- Hae vastauksia kysymykseen: Mitä tarkoittaa?
- Johtopäätöksissä pohdit tuloksia eli mitä saamasi tulokset merkitsevät ongelman kannalta.
- Toteutusvaiheessa
- Hae vastauksia kysymykseen: Entä sitten?
- Tässä osiossa pohdit oman kehittämistyösi tai tutkimuksesi ja saamiesi tulosten suhdetta tietoperustassa käsiteltyyn teoreettiseen tietoon, esität kehittämisehdotuksia tai mahdollisia jatkotutkimusehdotuksia sekä teet työn luotettavuuden arvioinnin valitsemasi tutkimusotteen tai kehittämistyön arviointimenetelmien mukaisesti.
- Toteutusvaiheessa
Tutustu Jamkissa aiemmin tehtyihin opinnäytetöihin!
Theseus tarjoaa Suomen ammattikorkeakoulujen opinnäytetöitä sekä julkaisuja verkossa. Täysin samanlaista työtä ei voi tehdä, mutta samasta aihepiiristä voi kuitenkin tehdä opinnäytetyöntyön vaihtamalla näkökulmaa, toimeksiantajaa, tutkimusongelmaa yms.
Dokumentit
Alasivut
- 2.1 Palvelun, tuotteen tai produktion kehittäminen (AMK ja YAMK)
- 2.2 Tutkimuksellinen kehittämistyö (AMK ja YAMK)
- 2.3 Kuvaileva kirjallisuuskatsaus (AMK ja YAMK)
- 2.4 Määrällinen, laadullinen tai monimenetelmällinen tutkimus (YAMK, AMK)
- 2.5 Artikkelityyppinen opinnäytetyö (YAMK)
- 2.6 Portfolio tutkimuksellisella otteella (YAMK)
- 2.7 Päiväkirjamuotoinen opinnäytetyö (YAMK)