Moodle-vinkkejä opettajalle

Säästä aikaa ja klikkauksia Moodlessa korostamalla uudet viestit kurssialueella.

1. Klikkaa omaa profiilikuvaasi ja valitse Asetukset.
  2. Valitse Keskustelualueiden asetukset.
  3. Vaihda asetus Keskustelualueen seuranta muotoon Kyllä: korosta uudet viestit kurssialueella ja tallenna muutokset.

Nyt näet kaikilla Moodle-kursseillasi keskustelualue-aktiviteettien yhteydessä, kuinka monta uutta viestiä keskustelualueelle on tullut edellisen käyntisi jälkeen.

Keskustelualueella voi valita asetuksista joko Koko keskustelualueen arvioinnin tai Arvioinnit.

Kun keskustelualueella on käytössä Koko keskustelualueen arviointi:

1. Opettaja voi tarkastella yksittäisen opiskelijan kaikkia keskustelualueelle kirjoittamia viestejä yhdessä näkymässä ja antaa arvosanan.
  2. Palautetta ei voi kirjoittaa tuossa näkymässä vaan täytyy mennä arviointikirjaan kirjoittamaan palautteet.
  3. Opettaja voi kirjoittaa palautetta keskustelualueelle vaihtoehdon Vastaa yksityisesti kautta. (Rasti ruutuun viestikentän alapuolella.) Yksityinen viesti keskustelualueella näkyy vain kyseiselle opiskelijalle.

Kun keskustelualueella on käytössä Arviointi:

1. Opettaja voi arvioida jokaisen keskustelualueelle kirjoitetun viestin erikseen valitsemalla pudotusvalikosta pistemäärän tai arvosanan.
  2. Opettaja voi valita, lasketaanko annetuista pisteistä/arvosanoista esimerkiksi keskiarvo tai summa.
  3. Opettaja voi kirjoittaa palautetta keskustelualueelle. Opettaja voi valita vaihtoehdon Vastaa yksityisesti.

Alkuperäistä tenttiä ei tarvitse kopioida ja kurssille ei tarvitse lisätä uutta tenttiä vaan hyödynnetään alkuperäisessä tentissä Osallistujien poikkeuspääsy -ominaisuutta.

1. Klikkaa tenttiaktiviteetin nimeä, klikkaa navigaatiosta Lisää ja valitse Poikkeukset.
  2. Klikkaa Lisää osallistujille poikkeuspääsy tenttiin.
  3. Valitse yksittäinen opiskelija ja määrittele, milloin hänen tenttiaikansa alkaa ja päättyy, mikä on tentin suoritusaika ja montako suorituskertaa sallitaan. Jos tentissä on alunperin esimerkiksi yksi suorituskerta ja opiskelija on jo käyttänyt sen, valitse Montako suorituskertaa sallitaan? -kenttään 2. Jos opiskelija ei ole vielä suorittanut tenttiä lainkaan, voi kentässä olla numero 1.
  4. Klikkaa Tallenna ja opiskelija, jolle on myönnetty poikkeuspääsy, pääsee tekemään tentin, vaikka se olisi esimerkiksi suljettuna muille opiskelijoille.
  5. Jos poikkeuspääsy täytyy lisätä useammalle opiskelijalle, klikkaa Tallenna ja lisää toinen poikkeus.
  6. Voit myös tehdä erillisen ryhmän esimerkiksi tenttiä uusivista opiskelijoista ja lisätä poikkeuspääsyn koko tuolle ryhmälle. Näin sinun ei tarvitse lisätä jokaista yksittäistä opiskelijaa yksi kerrallaan. Huomioi, että ryhmätieto näkyy esim. osallistujalistalla muille opiskelijoille, joten yksityisyyden suojan kannalta ryhmä kannattaa nimetä huolella.

Opiskelijalle voi halutessaan antaa mahdollisuuden tenttivastausten täydentämiseen, tällöin kyseessä on useita suorituskertoja mahdollistava tentti :

1. Valitse Tentti-aktiviteetin Muokkaa asetuksia.
  2. Avaa kohta Kysymysten toiminta.
  3. Klikkaa linkkiä Näytä enemmän…
  4. Valitse Perustuuko uusi suorituskerta edelliselle? -kohtaan Kyllä.

Voit vierittää näkymää Moodlessa vaakasuunnassa: Shift + hiiren pyöritysrulla.

Oletko ollut tilanteessa, että sinulla on tarve merkitä opiskelijan edistymisen seurannassa oleva aktiviteetti suoritetuksi? Se onnistuu näin:

1. Mene kyseiselle kurssille
  2. Klikkaa kurssin nimen alapuolella Raportit.
  3. Valitse avautuvalta sivulta Aktiviteettien suoritus ja voit klikata opiskelijalle suorituksen tehdyksi.

Jos opiskelijan käyttökielenä on Moodlessa englanti, Moodle ei hyväksy Tentti-aktiviteetissa numeerisen kysymyksen vastauksessa pilkkua desimaalierottimeksi ja vastaus merkitään automaattisesti vääräksi. Jos käyttökielenä on suomi, pilkun sisältävä vastaus merkitään oikeaksi.

Voit valita tentin asetuksista kohdasta Rajoita pääsy, että opiskelija ei pääse suorittamaan tenttiä, jos hänen käyttökielensä ei ole Moodlessa suomi.

1. Valitse Tentti-aktiviteetin asetuksista kohta Rajoita pääsy. Klikkaa Lisää rajoitus ja valitse rajoitusvaihtoehdoksi Kieli. Valitse pudotusvalikosta kieli, jolla opiskelijan tulee käyttää Moodlea.
  2. Voit myös valita silmäkuvaketta klikkaamalla, näkeekö opiskelija Tentti-aktiviteettia lainkaan vai näkeekö hän aktiviteetin harmaana ja tiedon, että pääsy on rajoitettu, jos käyttökieli ei ole suomi.