Luentotallennustila F306

Luokassa F306 on tilatallennusjärjestelmä, johon kuuluu tallenninlaite (Epiphan Pearl 2), kolme kameraa, kattomikrofonit sekä kaksi langatonta mikrofonia. Tallentimeen voidaan kaapata myös projektorilla näytettävää kuvaa. Projektorin kuvalähde valitaan opettajan pöydällä olevasta valitsimesta seuraavista neljästä vaihtoehdoista: PC, Laptop 1, Dokumentti kamera, Laptop 2. Laptop 2:n liitäntäpiste sijaitsee pitkän seinän keskivaiheilla tv-monitorin oikealla puolella, jossa on vaihtoehtoinen esityspiste. Sekä projektorilla että TV-monitorissa näkyy sama kuva silloin kun molemmat laitteet ovat käynnissä. Projektori ja televisio käynnistetään laitteiden omalla kaukosäätimellä. Kaiuttimista kuuluvan äänen tasoa voi säätää projektorin tasosäädöillä (tai tietokoneen säädöillä)..

Luokan kamerat saa käyntiin tallentimen päällä olevasta kosketuspaneelista. Luokan takaosassa keskellä oleva kamera seuraa luennoitsijan liikkeitä automaattisesti esityspisteen ollessa luokan etuosassa opettajan pöydän äärellä. Liikkeiden seuranta perustuu hahmontunnistukseen. Kahden pitkillä seinillä olevan kameran kuvakulmaa ja asentoa voi säätää kosketuspaneelin painikkeilla.

Luokan etuosan lataustelakassa on kaksi langatonta mikrofonia: headset ja kapulamikrofoni. On suositeltavaa, että opettaja käyttää headset-mikrofonia tallennuksen aikana. Kapulaa voidaan hyödyntää tarvittaessa keskustelutilanteissa, kuten myöskin kattomikrofoneja. Kattomikrofonit välittävät keskustelun parhaiten jos puhutaan seisaaltaan ja selkeällä äänellä. Käytön jälkeen langattomat mikrofonit laitetaan takaisin lataustelakkaan latautumaan.

Tallentimessa on kosketuspaneeli, josta tallennus käynnistetään ja pysäytetään. Tallentimeen on tehty valmiiksi erilaisia esiasetuksia joista voi käynnistää tallennuksen ja valita tallennuksen aikana paneelin näkymistä kuhunkin tilanteeseen sopiva kamera tai yhdistelmäkuva (esim. esityksen ja kameran yhdistelmä). Paneelista löytyy myös ns. One Touch Button, jolla voidaan käynnistää kaikkien kameroiden ja esityksen rinnakkainen tallennus samalla kertaa. Tämä mahdollistaa jälkikäteen eri kameroiden ja esitysten yhdistelyn editoimalla.

Tallennin on suojattu pin-koodilla, jonka saa kysymällä av-palveluista (av-palvelut@jamk.fi). Pin-koodia vaihdellaan aika ajoin. Laite menee pin-koodi -tilaan 60 minuutin jälkeen, mutta tallennus toki jatkuu jos se on silloin käynnissä ja paneelin lukituksen saa auki syöttämällä pin-koodin uudestaan.

Tallenteiden julkaisusta ja mahdollisesta jälkikäsittelystä pitää sopia erikseen tallennuksen jälkeen av-palveluiden kanssa. Tallentajan pyynnöstä Av-palvelut lataa videotiedostot verkon välityksellä laitteen etähallinnasta talteen ja tarvittaessa lähettää tallenteet edelleen asianomaisille jatkotyöstöä ja julkaisua varten.

Laitteella on mahdollista erillissopimuksesta lähettää myös suoraa videolähetystä esim. Moniviestimen tai YouTuben kautta. Sitä varten Av-palvelut tekee laitteeseen lähetysosoitteen haluttuun jakelukanavaan ja ilmoittaa siitä asiakkaalle.

Varustukseen kuuluu nyt myös hdmi-usb-muunnin, jolla tallentimesta valitun kameran kuva saadaan muunnettua usb-webkameraksi. Mikrofonien ääni kulkee myöskin saman muuntimen kautta. Oletuksena usb-johto on kytketty tilan tietokoneeseen ja merkattu tekstillä webcam. Näin salin kuva ja äänijärjestelmää voi hyödyntää esim. Zoom-kokouksissa ja hybridiopetuksessa.

Luentotallennuksen käyttöohjeeseen
Hybridiopetus ja webinaarit