Vuorovaikutteinen

Vuorovaikutteisella tarkoitetaan tässä yhteydessä kahden tai monen välisiä vuorovaikutteisia videoviestinnän välineitä, joissa vuorovaikutus voi tapahtua videon ja äänen, tekstipohjaisen chatin, liitutaulun ja erilaisten äänestys- ja kirjoitustyökalujen avulla. Tyypillisesti Jamkilla näitä ovat Skype for Business, Teams, Adobe Connect tai perinteiset videoneuvottelulaitteistot. Uutuutena on otettu käyttöön Funet Zoom, joka korvaa Adobe Connectin vuoden 2018 loppuun mennessä. Vuorovaikutus näillä järjestelmillä tapahtuu lähes reaaliajassa. Funet Zoom sopii erinomaisesti niin kokoustamiseen kuin hybridiopetukseenkin, jopa suoratoiston ja videotallennuksen korvikkeeksikin hyvän kuvan- ja äänenlaatunsa ansiosta. Myös Teamsiin on tullut kätevä videokokousominaisuus, joten sitä voisi hyödyntää vaikka opiskelijoiden keskinäisessä työskentelyssä ja ohjauksessa.

Välineiksi riittää usein kannattava tietokone, kuulokemikrofoni parantaa äänen laatua yksittäin ja kokousmikrofoni isomman porukan osallistuessa. Jamkilla on pyritty varustamaan useita opetustiloja joissa on valmiina hybridiopetusta tukevia laitteita. Näitä vuorovaikutteisia järjestelmiä voi myös soveltuvin osin käyttää henkilöstökokouksiin, tosin parhaiten osallistuminen toimii kun kaikki osallistujat osallistuvat kokouksiin omilta tietokoneiltaan tai mobiililaitteiltaan, luokkatiloissa isomman joukon kokoontuessa kannattaa paikaksi valita joku hybridi- tai tilatallennusluokka, jossa on asianmukainen varustus.

Käänteistetyn opetuksen ja luokkahuoneen näkökulmasta vuorovaikutteiset videojärjestelmät sopivat ryhmässä tekemiseen ja yhdessä toimimiseen mainiosti. Toimintaa voi tehostaa hyödyntämällä verkkopohjaisia yhteistoiminnallisia järjestelmiä apuna, kuten esimerkiksi verkko-oppimisympäristöt (Moodle, Optima), O365, Google Docs, Microsoft Teams, tms. Myös erilaiset ohjaustilanteet hoituvat vuorovaikutteisilla videojärjestelmillä.