Tekijänoikeudet

Tekijänoikeudet liittyvät sekä itse tuottamiisi materiaaleihin että esimerkiksi oppimistehtävissä tai opinnäytetyössä käyttämiesi muiden tuottamien materiaalien tekijänoikeuksiin. Keskeistä on kunnioittaa tekijänoikeuksia kaikissa tilanteissa. Tekijänoikeuslaki on kaiken tekijänoikeuksiin liittyvän perusta ja Kopioston sivuilla voit tutustua tekijänoikeuksien keskeisiin näkökulmiin.

Jos tarvitset kuvitusta esimerkiksi oppimistehtävää tai esitelmää varten, sinun kannattaa hyödyntää kuvapankkeja, jotka tarjoavat tekijänoikeuksista vapaita kuvia. Esimerkiksi Pixabay on tällainen kuvapankki. Vaikka Pixabay ei vaadi tekijän mainitsemista, kuvapankista lataamiesi kuvien yhteyteen on hyvä merkitä kuvalähteeksi Pixabay, jotta et anna kuvia käyttämällä sellaista vaikutelmaa, että kuvat olisivat sinun itsesi ottamia.

Voit tarvita esimerkiksi oppimistehtävää varten kuvien lisäksi myös vaikkapa musiikkia tai videoita. Tällöin kannattaa hyödyntää esimerkiksi Googlen hakukoneen tarkennettua hakua ja tehdä hakulomakkeen lopussa lisenssirajaus materiaalin käyttöoikeuksiin. Kun puhutaan lisenssirajauksista, tarkoitetaan Creative Commons lisenssejä, joiden avulla teoksen tekijä voi jakaa käyttöoikeuksia niissä rajoissa, jotka hän itse määrittää CC-lisenssiin. Voit halutessasi merkitä myös omia tuotoksiasi CC-lisensseillä ja näin jakaa omaa osaamistasi.

Kun kuvaat itse, pyydä esimerkiksi videolla esiintyviltä henkilöiltä lupa videon julkaisuun. Luvan kysymisen lisäksi on hyvä huomioida, että kuvaat vain sellaista materiaalia, jossa kuvattavat esitetään myönteisessä valossa. Jamkin videokuvauspalvelun sivuilta löydät tarkempia ohjeita tekijänoikeuksista ja kuvausluvista.

Jamkissa on käytössä tekstin samankaltaisuuden tarkistamiseen Turnitin Similarity. Turnitin vertaa palautettua tekstiä Internetistä ja tietokannastaan löytyvään materiaaliin ja ilmoittaa samankaltaisuudesta, jos se sitä havaitsee. Opettaja voi ottaa Turnitinin käyttöön Moodlessa ja Teamsissa. Kun palautat oppimistehtävän Turnitin-järjestelmään, se hyödyntää tätä tietoa tulevissa vertailuissa ja suojaa näin työtäsi, jotta muut eivät pysty plagioimaan sitä.

Linkkejä tekstissä mainittuihin lisätietoihin: