Turnitin tarkistus Moodlessa

Tieteellinen kirjoittaminen on yksi ammattikorkeakoulussa opeteltava taito, jota tarvitaan asiantuntijuuteen kasvamisessa. Tähän osa-alueeseen kuuluu lähdeaineistojen asianmukainen käyttö. Jamkin Moodlessa on käytössä Turnitin Similarity -ohjelma tuottamasi tekstin samankaltaisuuden vertaamiseen jo julkaistuihin teksteihin. Tässä ohjeessa käydään läpi miten Turnitin toimii Moodlen tehtäväpalautuksen yhteydessä.

Ensimmäisellä kerralla hyväksytään Turnitinin käyttöehdot (EULA, End-User License Agreement) samankaltaisuuksien vertailua varten. Käyttöehdot avautuvat linkistä. Tutustu niihin ja hyväksy painamalla I accept the Turnitin EULA -painiketta. Käyttöehtojen hyväksynnän jälkeen vertailu käynnistyy. Vasta vertailun jälkeen opettaja voi arvioida palauttamasi tehtävän.

Kuvassa on ympyröity Moodlen sivulla näkyvä teksti Turnitin End User Licence Agreement ja I accept the Turnitin EULA -painike.
Turnitin-käyttöehtojen hyväksymisen näkymä.

Palauttamasi tiedosto on tarkistusjonossa yleensä noin 10 minuuttia. Aika voi vaihdella, joten ole kärsivällinen. Tämä vaihe näkyy tekstinä “Queued”.

Tiedosto odottaa Turnitin-tarkastusta.

Tarkistuksen valmistumisen jälkeen tulosta pääsee katsomaan klikkaamalla prosenttilukua Turnitin-ikonin vieressä. Prosenttiluku ilmaisee kuinka paljon samankaltaisuutta Turnitin on löytänyt tekstistä. Jos palautetussa tiedostossa on vähemmän kuin 20 sanaa, samankaltaisuuden vertailua ei voida tehdä. Se näkyy tekstinä ”Error”.

Turnitin-tarkistus on valmistunut

Voit kokeilla Jamkin Moodlessa tekstin samankaltaisuuden tarkistusta ennakkoon. Kirjaudu Jamkin Moodleen, hae oikean yläkulman haku-toiminnolla kurssialue “Turnitin tarkastus”. Kirjautumisavain, jolla pääset sisään, näkyy hakutuloksen yhteydessä.