Video oppimistehtävänä

Opintojen aikana tulee vastaan oppimistehtäviä, joissa kirjallisen raportin tai pohdinnan sijaan opiskelijan tehtävänä on tuottaa videomuotoista materiaalia. Videotehtävän tekoon, editointiin ja jakamiseen löytyy lukuisia erilaisia alustoja ja vaihtoehtoja.

Videon nauhoituksessa voit käyttää esimerkiksi tietokoneen web-kameraa ja Windowsin Kamera-sovellusta tai puhelinta tai iPadia. Jamkin opiskelijana voit lainata pääkampukselta (Rajakatu 35, Jyväskylä) tarvittaessa av-laitteita, kuten videokameran. Nämä laitteet löytyvät Locker-laatikoista pääaulan Lounge-tilasta. Lainaus tapahtuu esimerkiksi kirjastokorttisi viivakoodilla. Ohjeet kortin aktivointiin löydät Locker-lainauspisteestä.

Kysy Locker-lainatarviketarjonnasta tarkemmin Helpistä.

Video PowerPointilla

PowerPointilla voit tehdä diaesityksestäsi videon. Toiminnallisuus löytyy Slide show -välilehdeltä, sen avulla voit lisätä esitykseesi sekä puhetta että videokuvaa.

• Rakenna PowerPoint -dioja normaaliin tapaan
  • Puhe ja video lisätään kohdassa Slide show -> Record Slide Show yhteen diaan kerrallaan. Muista pieni tauko diojen välissä.
  • Kaikkien diojen ei tarvitse olla valmiina ennen puheen tallentamisen aloittamista, vaan voit tallentaa puhetta dia kerrallaan. Tallennuksen voi myös uusi yhteen diaan kerrallaan, jos et ole tyytyväinen tulokseen.
  • Insert-välilehdellä voit puolestaan lisätä esitykseesi myös ruudunkaappausvideon.
  • Kun esityksen tallentaminen kaikkiin dioihin on valmis, tallenna PowerPoint esitys. Sen jälkeen valitse File –> Export –> Create video, jolloin esityksesi tallentuu videomuotoon.

Näin teet PowerPoint -esityksestä videon (Omnia/YouTube)

Ruudunkaappausvideot

Näyttöä tallentavat ohjelmat laajentavat mahdollisuuksia oppimistehtävien tuottamiseen. Näitä videoita sanotaan ruudunkaappausvideoiksi, screencast-videoiksi tai näyttötallenteiksi.

Voit tehdä ruudunkaappausvideoita esimerkiksi:

• lisäämällä näyttötallenne PowerPointiin (Lisää > Näyttötallenne),
  • hyödyntämällä Zoomia tai Teamsia – aloita videopuhelu, jaa näyttösi ja tallenna esityksesi,
  • kirjautumalla Panoptoon ja valitsemalla ylänauhasta Create > Panopto Capture tai
  • voit myös käyttää verkosta löytyviä ilmaisohjelmia.
!

Tee ruutukaappausvideo, jos sinun pitää selittää jokin hankala ongelma opiskelukaverille tai opettajalle esimerkiksi opiskeltavan sovelluksen käyttöön liittyen.

Videon editointi

Video tuntuu kaipaavan joskus pientä editointia. Yleisimmät tarpeet liittyvät otsikointiin ja turhien pätkien leikkaamiseen. Näihin tarpeisiin löytyy ratkaisu joko käyttöjärjestelmästä (esim. Windows Videoeditori) tai ilmaisohjelmista. Mobiililaitteisiin löydät vaihtoehtoja sovelluskaupoista.

Esimerkkejä ilmaisista editointiohjelmista:
OpenShot – muistuttaa vähän entistä Windowsin Movie Makeria, jos se on sinulle tuttu.
DaVinci Resolve – enemmän efektejä ja enemmän ominaisuuksia, vaatii siis enemmän paneutumista ja tehoja koneelta.

Videon julkaiseminen ja jakaminen

Jamkissa on käytössä videotallennepalvelu Panopto. Sen kautta pystyt jakamaan opiskeluun liittyviä videoita.
Panopto | Eväitä Panopto-palvelun käyttöön (jamk.fi)

Lyhyen videon jakaminen opiskeluun tai oppimistehtävään liittyen onnistuu myös esimerkiksi OneDrivestä, vaikka ei ole varsinaisesti videon jakoalusta. Useissa tapauksissa voit ladata videon halutessasi myös YouTuben tai Vimeon kaltaisiin videopalveluihin, mikäli niiden käyttö on sinulle tuttua. Esim. YouTube tarjoaa mahdollisuuden ladata videoita siten, että video ei mene julkisiin hakuihin (”Unlisted”, vain linkin tietävät pääsevät videon katsomaan). Tätä toimintoa on usein hyödynnetty oppimistehtävissä, jotka ovat julkisia, mutta haluttu nähtäville vähän rajatummalle katsojaryhmälle.

Ohjeita YouTuben käyttöön löydät Tuben suomenkielisestä ohjekeskuksesta.

Vimeo tarjoaa käyttöohjeita englannin kielellä. Vimeon ohjeista löytyy myös hyödyllinen Video School, joka tarjoaa vinkkejä videotuotantoon julkaisualustasta riippumatta.