Avidemux-videoeditori

Avidemux on ilmainen verkosta ladattava videoeditointiohjelma, jolla on helppo esim. leikata pitkästä videosta lyhyempiä pätkiä. Avidemux on asennettu ja käytössä Jamkin yhteiskäytössä olevilla koneilla.

Avidemuxin ja videon avaaminen

1. Käynnistä Avidemux omalta koneeltasi.
  2. Avaa haluamasi videotiedosto ohjelmassa:
    • Avaa yläreunan File-valikko ja valitse Open
    • Valitse videotiedosto koneeltasi
    • Video näkyy nyt Avidemuxin ikkunassa

Videon katselu ja kohdasta toiseen siirtyminen

1. Ikkunan alareunassa olevien painikkeiden avulla voit katsella ja pysäyttää videon, liikkua videossa eteenpäin ja taaksepäin sekä editoida videota.
  2. Painikkeiden yläpuolella on sininen kursori, joka kertoo, missä kohdassa videota olet menossa. Sitä liikuttamalla voit liikkua videossa.
  3. Voit siirtyä haluamaasi kohtaan videossa myös klikkaamalla painikkeiden alla olevaa Time-tekstiä ja asettamalla haluamasi ajan avautuvaan ikkunaan.

Videon leikkaaminen

Voit leikata videon joko valitsemalla videostasi pätkän ja tallentamalla se omana tiedostona tai voit leikata videosta pois pieniä pätkiä ja tallentaa loput omana tiedostona.

A) Näiden ohjeiden avulla voit valita videostasi pätkän ja tallentaa sen:

1. Siirrä kursori siihen kohtaan videota, josta haluat videopätkän alkavan.
  2. Klikkaa A-painiketta. avidemux kuvakkeet
  3. Siirrä kursori siihen kohtaan videota, johon haluat videopätkän päättyvän.
  4. Klikkaa B-painiketta.
  5. Videon aikajanalle ilmestyy A- ja B-kohtien rajaama alue, joka on merkitty sinisellä.
  6. Ikkunan oikeasta alakulmasta näet valitun alueen alku- ja loppukohdan. Klikkaamalla jompaakumpaa aikaa voit siirtää kursorin valitun alueen alku-/loppukohtaan.
  7. Tämä pätkä tallennetaan nyt erilliseen tiedostoon.
    • Valitse Avidemux-ikkunan Output Format-kohdan alasvetovalikosta MP4 Mixer.
    • Valitse File-valikosta Save.

B) Näiden ohjeiden avulla voit leikata videosta pois pieniä pätkiä:

1. Määrittele pois leikattavan pätkän alku- ja loppukohdat:
    • Siirrä kursori siihen kohtaan videota, josta leikattava pätkä alkaa ja klikkaa A-painiketta. avidemux kuvakkeet
    • Siirrä kursori siihen kohtaan videota, johon leikattava pätkä päättyy ja klikkaa B-painiketta.
  2. Videon aikajanalle ilmestyy A- ja B-kohtien rajaama alue, joka on merkitty sinisellä.
  3. Ikkunan oikeasta alakulmasta näet valitun alueen alku- ja loppukohdan. Klikkaamalla jompaakumpaa aikaa voit siirtää kursorin valitun alueen alku-/loppukohtaan.
  4. Leikkaa valittu pätkä pois klikkaamalla ctrl+x tai ylävalikosta Edit ja Cut.
  5. Samalla tavalla voit leikata videosta useampia pätkiä pois.
  6. Tallenna leikattu video erilliseen tiedostoon:
    • Valitse Avidemux-ikkunan Output Format-kohdan alasvetovalikosta MP4 Muxer.
    • Valitse File-valikosta Save.

Useamman pätkän yhdistäminen yhdeksi videotiedostoksi

1. Avaa Avidemuxissa pätkä, jonka haluat näkyvän yhdistelmävideossa ensimmäisenä.
  2. Valitse tämän jälkeen File-valikosta Append. Valitse avautuvassa ikkunassa videopätkä, jonka haluat näkyvän yhdistelmävideossa seuraavaksi ja klikkaa Open/Avaa/tms. Valitsemasi videopätkä on nyt lisätty ensimmäisen videopätkän perään.
  3. Voit lisätä lisää videopätkiä edellisten perään toistamalla edellinen kohta niin monta kertaa kuin haluat.
  4. Valitse lopuksi File-valikosta Save ja tallenna video haluamaasi paikkaan.