Energiatekniikan ja sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelijoiden varattavat tilat

Energiatekniikan ja sähkö-ja automaatiotekniikan opiskelijat voivat varata Pääkampukselta opintoihinsa kuuluvia labratiloja ma 25.8.2025 alkaen Pepistä. Tiloja voi myös varata ovien pielissä olevista QR-koodeista tai varata suoraan Tuudosta.

Opiskelijat varaavat tilat Pepin etusivun Tilavaraukset-painikkeen kautta. Tarkemmat ohjeet opiskelijoille tilojen varaamiseen ovat täällä.

Opiskelijat voivat varata tiloja arkisin kampuksen aukioloaikoina tunnin mittaisiksi ajoiksi, kun tiloissa ei ole varauksia

DP39.1-laboratoriotila on jaettu useampaan varattavaan osaan, ja opiskelijat voivat varata näitä tiloja:

  • R35DP39.1Höyry Höyryprosessi
  • R35DP39.1Pumppaus Pumppausmoduuli
  • R35DP39.1Valmet ValmetDNA
  • R35DP39.1Vesi Painevesimoduuli
  • R35DP39.1RTKO07 RTKO-DP38-07 (tietokone)
  • R35DP39.1RTKO08 RTKO-DP38-08 (tietokone)
  • R35DP39.1RTKO09 RTKO-DP38-09 (tietokone)
  • R35DP39.1RTKO10 RTKO-DP38-10 (tietokone)

Tilat löytyvät, kun kirjoittaa Tilat-kohtaan R35DP39.1

Energialaboratorion turvallisuusmääräykset ja operointikäytänteet

Laboratoriolaitteistoa ei saa käyttää kukaan ilman näihin ohjeisiin perehtymistä ja niiden ymmärtämistä.

Energiatekniikan laboratorion laitteisto on sellainen, että sitä väärin käytettäessä voidaan saada aikaan vaaratilanteita. Sillä voidaan tehdä vahinkoa sekä ihmisille, että itse laitteistolle. Jotta ympäristö on turvallinen ja mukava, tulee kaikkien noudattaa näitä yksinkertaisia ja helppoja sääntöjä. Sääntöjen laiminlyönti ja niistä piittaamattomuus johtaa tapauskohtaisiin seuraamuksiin, esimerkiksi kurssisuorituksen hylkäämiseen.

Tilassa on kytkentäkoteloita, joissa on 400 VAC jännite. Mitään koteloa, jonka tunnuksessa ei ole kirjaimia JB (Junction Box), ei saa avata. Mitään kytkentöjä ei saa purkaa tai tehdä niihin mitään muutoksia ellei työohje tai ohjaaja niin erikseen määrää. Jos tällainen työ on kyseessä, tulee erityisesti varmistaa, että kytkennät palautetaan ennalleen työn päätyttyä. Kunkin moduulin saa jännitteettömäksi irrottamalla kyseisen moduulin pistotulpan pistorasiasta (16A, 3-vaihe).

Laitteistossa voi esiintyä kuumia pintoja. Palovamman sattuessa ensiapuna on kylmällä huuhtelu. Lähimmät vesipisteet sijaitsevat käytävän toisella puolella olevissa WC-tiloissa sekä kemianlaboratoriossa (hätäsuihku).

Ennen operointia

Selvitä itsellesi, miten järjestelmän paineilma, vesi ja sähkö voidaan katkaista.

Ilmasulut ovat painevesimoduulin takana seinällä. Ilma tulee valkoista putkea pitkin jakoryhmälle. Vasemmanpuoleinen venttiili avaa paineen painesäilöön. Se on syytä pitää kiinni normaalisti (sillä voi paineistaa painesäiliön 6 bar paineiseksi, mitä ei saa tehdä). Keskellä näkyvä punakahvainen venttiili päästää ilman jakotukille. Jakotukilla pienet venttiilit oikealla ovat moduulikohtaisia sulkuja. Vasemmanpuoleisella avataan paine lisävesimoduulille, keskimmäinen avaa ilman painevesimoduulille ja oikeanpuoleisimmalla katkotaan jäähdytysvesimoduulin (höyrypannun toisella puolella oleva moduuli) ilmoja.
Paineilman jakotukin magneettiventtiilin sähköinen ohjaus: jos edellä esitetyn jakotukin kautta ei saada ilmoja moduuleille, on sähköinen magneettiventtiili kiinni. Sen saa avattua kääntämällä Valmetin kaapin vieressä olevan katkaisijan toiseen asentoon.
Vesisulut: jos tarvitset vettä prosessiin (normaalisti tälle on tarvetta vain lisävesimoduulin isompaa pumppua käytettäessä), käännetään venttiilit kuvan osoittamaan asentoon. Ainoastaan siis vasemmanpuoleisin linja avataan. Venttiilit tulee ehdottomasti olla suljettu, kun tilasta poistutaan.
Tiivistevesivirtaus tarvitaan isommalle pumppausmoduulin pumpulle ennen kuin se voidaan käynnistää. Jos käytät tuota pumppua, tulee venttiilin LFA01AA025 olla auki kuten kuvassa.

Älä operoi laitteistoa millään tavalla, ennen kuin olet selvittänyt, miten kyseinen operointi tulee prosessiin vaikuttamaan. Väärällä operoinnilla voidaan esim. rikkoa laitteita sekä aiheuttaa vesi- tai henkilövahinkoja.

Operoinnin aikana

Jokainen vastaa omista toimistaan. Jos joku pyytää sinua esim. avaamaan venttiilin, olet venttiiliä avatessasi itse vastuussa siitä mitä tuolloin tapahtuu. Jos et tiedä etukäteen voiko jotain turvallisesti tehdä, älä tee sitä ennen kuin olet siitä tietoinen.

Kun vettä ajetaan viemäriin, tulee huolehtia, että kaikki vesi todella menee viemäriin. Tätä tulee seurata ajon aikana ja varsinkin viemäriajojen alkaessa tulee tarkistaa, että vettä ei mene mihinkään muualle.

Höyrymoduulia paikallisesti operoitaessa on käytettävä suojakäsineitä. Lisäksi ulospuhalluksen ja näytteenoton yhteydessä on käytettävä suojalaseja.

Operoinnin jälkeen

  • Huolehdi, että kaikki operoimasi venttiilit tulevat lopulta samaan alkuperäiseen asentoonsa.
  • Huolehdi, että kaikki operoimasi moottorit ovat oikeasti pysähtyneet kun työskentely loppuu. Tämä ei ole itsestään selvää, jos laitteiston ohjelmistoon on tehty muutoksia. Edes logiikan pistäminen stopille ei välttämättä pysäytä käyvää pumppua. Varmistu siis katsomalla ja kuuntelemalla, että moottorit ovat oikeasti pysähtyneet.
  • Työskentelyä lopetettaessa tulee huolehtia, että seinällä olevat venttiilit on suljettu (vesi ja ilma on katkaistu). Sähköt saavat olla prosessissa aina päällä.
  • Huolehdi, että työpiste jää siistiin kuntoon. Kaikki käyttämänne tavarat palautetaan luonnollisesti niiden alkuperäisille paikoilleen.
  • Poistuessasi tilasta viimeisenä sammuta valot.

Olen lukenut ja ymmärtänyt yllä olevat ohjeet. Tilavarauksen tekemällä vakuutan näitä sääntöjä ja ohjeita noudattavani.