Opintojen hyväksilukeminen

Huom. Lue ensin Näin täytät eAHOT-hakemuksen -ohjesivu ja jatka sen jälkeen hakemuksen täyttämistä joko tämän sivun tai Osaamisen hyväksilukeminen -ohjeen mukaisesti.

Kun olet aiemmin suorittanut muualla korkeakoulutasoisia opintoja, haet hyväksilukua valitsemalla ”Lisää aiemmin suoritettu opinto”.

Tee jokaisesta hyväksilukutapauksesta oma hakemus.

Huom. Voit hyväksilukea opintojaksolla saamasi osaamisen vain yhden kerran. Esim. jos olet suorittanut 5 op opintojakson ja saanut sillä hyväksiluettua Jamkin 5 op opintojakson, et voi hakea samalla opintojaksolla hyväksilukua toisaalle. Jos sen sijaan ko. 5 op opintojakso hyväksiluetaan vain osittain esim. 2 op, voit hakea loppuosalla eli 3 op hyväksilukua toisaalle.

Mikäli toimit ohjeiden vastaisesti, se katsotaan vilpiksi ja hakemukset voidaan hylätä jälkikäteenkin.

Valitse hakemukselle hyväksilukemisen tyypiksi joko korvaaminen tai sisällyttäminen alla olevan ohjeen mukaisesti.

Kyseessä on korvaaminen, kun haet hyväksilukua tutkintosi pakollisiin opintoihin. Korvaavuutta voi hakea joko yksittäisillä opinnoilla tai alle 30 op opintokokonaisuuksilla.

Kyseessä on sisällyttäminen, kun haet hyväksilukua tutkinnon vaihtoehtoisiin tai vapaasti valittaviin opintoihin sekä haettaessa hyväksilukua yli 30 op opintokokonaisuuksilla.

Valitse hakemuksen käsittelijäksi yksittäisissä opintojaksoissa opintojakson vastuuhenkilö ja opintokokonaisuuksissa (30 op tai alle) vastuutiimissä oleva opettaja. Isommissa opintokokonaisuuksissa (yli 30 op) käsittelijänä toimii oman tutkintosi tutkintovastaava tai koulutuksesta vastaava henkilö. Henkilöt löydät opetussuunnitelmastasi.

Aiemmin suoritetut opinnot

Lisää hakemukselle aiemmin suoritettu opintojakso tai opintokokonaisuus valitsemalla ”Lisää opinto”. Ethän käytä Lisää opintokokonaisuus -painiketta missään tapauksissa!

• Lisää suorittamasi opintojakson tunnus. Tarkista tunnus korkeakoulun opetussuunnitelmasta.
  • Kirjoita opintojakson nimi siinä muodossa kuin se on opintosuoritusotteellasi suomeksi ja englanniksi.
  • Lisää laajuus.
  • Valitse laajuuden tyypiksi opintopiste.
  • Valitse kieleksi se kieli, jolla opintojakson suoritit.
  • Kirjoita Arviointi-kenttään opintojaksosta saamasi arvosana joko numeraalisena 1-5 tai jos arvosana on hyväksytty, kirjoita ”H”.
  • Valitse Suorituspaikat-kohdan valikosta se suorituspaikka, jonka edellisessä vaiheessa olet hakemukselle lisännyt.
    • Voit myös lisätä suorituspaikkoja suoraan tässä näkymässä valitsemalla Lisää.
  • Merkitse suorituspäivämääräksi opintosuoritusotteella tai todistuksessa oleva päivämäärä, jolloin olet saanut opintojaksosta arvioinnin.
  • Perustele halutessasi, miksi haet hyväksilukua. Perustelut-kenttään voit myös kirjoittaa lisätietoja suorituksesta.
  • Klikkaa Tallenna.
  • Jos haet hyväksilukua opintokokonaisuudella tai useammalla opintojaksolla yhden opintojakson korvaamista, paina tämän jälkeen uudelleen ”Lisää opinto” lisätäksesi seuraavan opintojakson. Lisää näin jokainen opintojakso samalle hakemuksen osalle.

Jos olet valinnut hyväksilukemisen tyypiksi korvaamisen, vedä hiirellä HOPSissasi olevista opinnoista ne, jotka haluat korvata ikkunan oikeassa reunassa olevaan Hakemukseen valitut opinnot -ikkunaan.

Jos olet valinnut hyväksilukemisen tyypiksi sisällyttämisen, sijoita sisällytettävät opinnot HOPSiisi valitsemalla valikosta opintokokonaisuus, mihin opinnot haluat sijoitettavan. Jos jätät opinnot sijoittamatta, ne menevät HOPSin ulkopuolisiin opintoihin. Voit esikatsella opintojen sijoittumista HOPSillesi klikkaamalla HOPS-esikatselu-painiketta.

Kun kaikki tarvittavat tiedot on täytetty, tarkista vielä hakemuksen tiedot ja lähetä hakemus klikkaamalla hakemuksen etusivun oikeasta yläreunasta Lähetä hakemus -painiketta. Tämän jälkeen et voi enää hakemustasi muokata.

Saat sähköpostia hakemuksen käsittelyn eri vaiheista. Voit myös seurata hakemuksen käsittelyn etenemistä Pepissä. Näet tekemäsi hakemuksen eAhot-hyväksilukeminen-näkymässä. Voit myös tarkastella hakemustasi klikkaamalla hakemusrivin Toiminnot-painiketta ja valitsemalla Näytä.