Osaamisen hyväksilukeminen

Huom. Lue ensin Näin täytät eAHOT-hakemuksen -ohjesivu ja jatka sen jälkeen hakemuksen täyttämistä joko tämän sivun tai Opintojen hyväksilukeminen -ohjeen mukaisesti.

Kun olet hankkinut osaamista esim. töissä tai harrastuksissa, hyväksiluettavan osaamisen tulee vastata tutkinnolle, opintokokonaisuudelle ja opintojaksolle asetettuja osaamistavoitteita, jotta voit hakea sillä hyväksilukua. Hyväksilukemisen edellytyksenä on, että hankittu osaaminen voidaan osoittaa esim. kirjallisella dokumentilla, haastattelulla, videolla, oppimispäiväkirjalla tai portfoliolla tms. tavalla.

Hae hyväksilukua klikkaamalla ”Lisää aiemmin hankittu muu osaaminen”.

Valitse hakemukselle hyväksilukemisen tyypiksi joko korvaaminen tai sisällyttäminen alla olevan ohjeen mukaisesti.

Jamkissa voit sisällyttää aiemmin hankittua muuta osaamista tutkintosi vapaasti valittaviin opintoihin. Valitse sisällyttäminen silloin, kun hankkimasi osaaminen ei vastaa tutkintosi pakollisia tai vaihtoehtoisia opintoja. Valitse hakemuksen käsittelijäksi oman tutkintosi tutkintovastaava tai koulutuksesta vastaava henkilö.

Korvaamista haetaan tutkinto-ohjelmassasi oleviin ns. pakollisiin tai vaihtoehtoisiin opintoihin. Valitse hakemuksen käsittelijäksi joko korvattavan opintojakson vastuuhenkilö tai opintokokonaisuuden vastuutiimissä oleva opettaja.

Henkilöt löydät opetussuunnitelmastasi.

Aiemmin suoritettu osaaminen

Valitse Aiemmin suoritetut osaamiset -kohdasta ”Lisää osaaminen”.

• Arviointi-kohdan voit jättää tyhjäksi, ellet ole saanut osaamisestasi arviointia samoilla arviointikriteereillä kuin Jamkissa eli numerolla 1-5 tai hyväksytty / hylätty.
  • Valitse Suorituspaikat-kohdan valikosta se suorituspaikka, jonka edellisessä vaiheessa olet hakemukselle lisännyt.
  • Merkitse suorituspäivämääräksi se päivämäärä, jolloin olet päättänyt osaamisesi hankkimisen eli esimerkiksi työtodistuksesi päivämäärä.
  • Perustele halutessasi, miksi haet hyväksilukua. Perustelut-kenttään voit myös kirjoittaa lisätietoja osaamisestasi.

Jos olet valinnut hyväksilukemisen tyypiksi korvaamisen, vedä hiirellä HOPSissasi olevista opinnoista ne, jotka haluat korvata ikkunan oikeassa reunassa olevaan Hakemukseen valitut opinnot -ikkunaan.

Jos olet valinnut hyväksilukemisen tyypiksi sisällyttämisen, sijoita sisällytettävät opinnot HOPSiisi valitsemalla valikosta opintokokonaisuus, mihin opinnot haluat sijoitettavan. Jos jätät opinnot sijoittamatta, ne menevät HOPSin ulkopuolisiin opintoihin. Voit esikatsella opintojen sijoittumista HOPSillesi klikkaamalla HOPS-esikatselu-painiketta.

Kun kaikki tarvittavat tiedot on täytetty, tarkista vielä hakemuksen tiedot ja lähetä hakemus klikkaamalla hakemuksen etusivun oikeasta yläreunasta Lähetä hakemus -painiketta. Tämän jälkeen et voi enää hakemustasi muokata.

Saat sähköpostia hakemuksen käsittelyn eri vaiheista. Voit myös seurata hakemuksen käsittelyn etenemistä Pepissä. Näet tekemäsi hakemuksen eAhot-hyväksilukeminen-näkymässä. Voit myös tarkastella hakemustasi klikkaamalla hakemusrivin Toiminnot-painiketta ja valitsemalla Näytä.