Esiahothakemus

Kun olet suunnittelemassa opintojen aikana tekeväsi opintoja toisessa korkeakoulussa ns. ristiinopiskeluna, lue ensin ristiinopiskeluohjeet Elmo-intrasta (vaatii kirjautumisen).

Täytä ohjauskeskustelun käymisen jälkeen Pepissä esiahothakemus, jolla haet etukäteen hyväksilukua omaan tutkintoosi sillä opinnolla, jonka aiot suorittaa toisessa korkeakoulussa.

Tee jokaisesta yksittäisestä opinnosta oma esiahothakemus.

Ohjauskeskustelun tiedot

Täytä hakemus aina mahdollisimman tarkalla tasolla, jotta opettajan ei tarvitse lähettää hakemustasi takaisin täydennettäväksi. Esimerkiksi etsi ko. korkeakoulun sivuilta opinnon koodi ja tavoitteet ja tuo ne hakemukselle.

Siirry Opiskelijan työpöydällä eAHOT-hyväksilukeminen-sivulle ja valitse sivun oikeasta yläreunasta Luo uusi esiahothakemus.

Täytä ohjauskeskustelun tiedot:

• Hakemuslomakkeen ensimmäinen sivu on suositeltavaa tehdä ohjauskeskustelun yhteydessä.
  • Laita päivämääräkenttään päivämäärä, jolloin kävit ohjauskeskustelun.
  • Valitse alasvetovalikosta sen opettajan nimi, jonka kanssa keskustelun kävit.
  • Kirjoita Lisätietoja-kenttään keskustelun sisältö ja se, mitä sovittiin. Huom. ethän kirjoita hakemukselle mitään arkaluonteisia tietoja, kuten tietoja terveydentilastasi tai oppimisvaikeuksistasi.
  • Lopuksi klikkaa Tallenna luonnos ja aloita esiahothakemuksen täyttäminen -painiketta.

Eshiahothakemuksen täyttäminen

Suorituspaikan tiedot

• Aloita hakemuksen täyttäminen Suorituspaikat-kohdasta.
  • Klikkaa Lisää suorituspaikka -painiketta.
  • Suorituspaikka-ikkunassa kerrot, missä aiot suorittaa ne opinnot, jolla haet hyväksilukua.
  • Valitse tyypiksi oppilaitos.
  • Valitse suorituspaikan tyypiksi se oppilaitostyyppi, missä suoritat opinnot.
    • Tähän valitaan useimmiten joko ammattikorkeakoulut tai yliopistot.
  • Valitse suorituspaikaksi korkeakoulu, jonka opinnon suoritat.
  • Kirjoita Opintojakson tai opintokokonaisuuden nimi -kenttään sen opintojakson nimi, jonka aiot suorittaa kyseisessä korkeakoulussa. Huom! Kirjoita nimi siinä muodossa, jossa se löytyy korkeakoulun www-sivulta. Kirjoita nimi myös englanniksi.
  • Etsi Kuvaus-kenttään opintojakson osaamistavoite ko. korkeakoulun sivuilta.
  • Voit halutessasi kirjoittaa Hankkimani osaamisen kuvaus suhteessa osaamistavoitteisiin -kenttään tarkempia tietoja osaamisesta.
  • Hakemukselle ei lisätä liitettä.

Opinnon lisääminen

Lisää muualla suoritettava opinto Lisää suoritettava opinto -painikkeesta.

Valitse hakemukselle hyväksilukemisen tyypiksi korvaaminen tai sisällyttäminen.

Kyseessä on korvaaminen, kun haet jatkossa hyväksilukua tutkintosi pakollisiin opintoihin. Korvaavuutta voi hakea joko yksittäisillä opinnoilla tai alle 30 op opintokokonaisuuksilla.

Kyseessä on sisällyttäminen, kun haet jatkossa hyväksilukua tutkinnon vaihtoehtoisiin tai vapaasti valittaviin opintoihin sekä haettaessa hyväksilukua yli 30 op opintokokonaisuuksilla.

Valitse hakemuksen käsittelijäksi opintojakson vastuuhenkilö, jos kyseessä on korvaaminen. Sisällyttämisessä valitse käsittelijäksi opettajatutor. Opintojakson vastuuhenkilöt löydät opetussuunnitelmastasi.

Suorittavat opinnot

Lisää hakemukselle muualla suoritettava opintojakso tai opintokokonaisuus valitsemalla Lisää opinto. Ethän käytä Lisää opintokokonaisuus -painiketta missään tapauksissa!

• Lisää opintojakson tunnus. Tarkista tunnus korkeakoulun sivuilta.
  • Kirjoita opintojakson nimi suomeksi ja englanniksi siinä muodossa kuin se on korkeakoulun www-sivuilla.
  • Lisää laajuus.
  • Valitse laajuuden tyypiksi opintopiste.
  • Valitse kieleksi se kieli, jolla opintojakson suoritat.
  • Valitse Suorituspaikat-kohdan valikosta se suorituspaikka, jonka edellisessä vaiheessa olet hakemukselle lisännyt.
    • Voit myös lisätä suorituspaikkoja suoraan tässä näkymässä valitsemalla Lisää.
  • Merkitse suorituspäivämääräksi opintojakson päättymispäivämäärä.
  • Perustele halutessasi, miksi haet esiahotointia.
  • Tallenna klikkaamalla Lisää.

Jos olet valinnut hyväksilukemisen tyypiksi korvaamisen, vedä hiirellä HOPSissasi olevista opinnoista ne, jotka haluat korvata ikkunan oikeassa reunassa olevaan Hakemukseen valitut opinnot -ikkunaan.

Jos olet valinnut hyväksilukemisen tyypiksi sisällyttämisen, sijoita sisällytettävät opinnot HOPSiisi valitsemalla valikosta opintokokonaisuus, mihin opinnot haluat sijoitettavan. Jos jätät opinnot sijoittamatta, ne menevät HOPSin ulkopuolisiin opintoihin. Voit esikatsella opintojen sijoittumista HOPSillesi klikkaamalla HOPS-esikatselu-painiketta.

Kun kaikki tarvittavat tiedot on täytetty, tarkista vielä hakemuksen tiedot ja lähetä hakemus klikkaamalla hakemuksen etusivun oikeasta yläreunasta Lähetä hakemus -painiketta. Tämän jälkeen et voi enää hakemustasi muokata.

Saat sähköpostia hakemuksen käsittelyn eri vaiheista. Voit myös seurata hakemuksen käsittelyn etenemistä Pepissä. Näet tekemäsi hakemuksen eAhot-hyväksilukeminen-näkymässä. Voit myös tarkastella hakemustasi klikkaamalla hakemusrivin Toiminnot-painiketta ja valitsemalla Näytä.

Hakemuksen muuttaminen hyväksilukuhakemukseksi

Kun olet opinnon suorittanut, muutat esiahothakemuksen hyväksilukuhakemukseksi. Tee se seuraavasti:

Siirry Opiskelijan työpöydällä eAHOT-hyväksilukeminen-sivulle Esiahothakemukset-välilehdelle. Avaa haluamasi hakemus hakemuksen nimi -kentästä (kuvio 1).

Esiahothakemuksen nimen klikkaaminen
Kuvio 1. Esiahothakemuksen nimen klikkaaminen

Klikkaa hakemusnäkymässä Tee hakemus -painiketta (kuvio 2).

Hakemuksen luominen esiahothakemuksen pohjalta
Kuvio 2. Hakemuksen luominen esiahothakemuksen pohjalta

Sinun tulee täydentää vähintään seuraavat tiedot hakemukselle:

1. Lisää liite kohtaan Suorituspaikat (kuvio 3).
  2. Täydennä opinnon tietoihin arviointi ja suorituspäivämäärä (kuviot 4 ja 5).
Liitteen lisääminen hakemukselle
Kuvio 3. Liitteen lisääminen hakemukselle
Opinnon tietojen täydentäminen
Kuvio 4. Opinnon tietojen täydentäminen
Opinnon tietojen täydentäminen
Kuvio 5. Opinnon tietojen täydentäminen

Klikkaa lopuksi Tallenna. Lähetä lomake oikean yläkulman Lähetä hakemus-painikkeen kautta.