eAHOT – hyväksilukeminen

Hyväksilukemisen periaatteet Jamkissa

Korvaamista käytetään pääsääntöisesti vain yksittäisiin pakollisiin opintoihin. Hakemuksen käsittelee opintojakson vastuuhenkilö.

Sisällyttämistä käytetään silloin, kun halutaan hyväksilukea muita kuin pakollisia opintojaksoja tai isompia, yli 30 op opintokokonaisuuksia. Opintojakson sisällyttämisen hakemuksen käsittelee koulutuksesta vastaava henkilö tai hänen nimeämänsä vastuuhenkilö.

Aiemmin hankittua muuta osaamista voidaan hyväksilukea joko korvaamalla tai sisällyttämällä. Sisällyttämällä voidaan hyväksilukea vain vapaasti valittaviin opintoihin liittyvää osaamista. Muut hyväksiluetaan korvaamalla.

Hyväksilukemisen käsitteet

  • korvaaminen = opetussuunnitelmaan kuuluvien opintojen korvaamista muualla suoritetuilla, osaamistavoitteiltaan vastaavilla vähintään saman tasoisilla (EQF/NQF 6 tai EQF/NQF7) korkeakouluopinnoilla
  • sisällyttäminen = muualla suoritettujen vähintään saman tasoisten (EQF/NQF 6 tai EQF/NQF7) korkeakouluopintojen liittämistä osaksi tutkintoa
  • eAHOT = Pepin hyväksilukemisen työkalu
  • AHOT = aiemmin hankitun muun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
    • muulla tavoin hankitun osaamisen tunnistaminen = opiskelija pyrkii ymmärtämään hankkimaansa osaamista ja jäsentää sen suhteessa opintokokonaisuuden tai opintojakson osaamistavoitteisiin siten, että hän pystyy kuvaamaan ja näyttämään toteen osaamisensa
    • muulla tavoin hankitun osaamisen tunnustaminen = hyväksynnän antamista opiskelijan hankkimalle osaamiselle arviointipäätöksenä.

Perustietoa hyväksilukemisesta

Opiskelija voi tehdä Pepissä useamman tyyppisiä hyväksilukuja:

  • Korvaaminen, jota voidaan tehdä seuraavilla tavoilla:
    • Yhden suhde yhteen: Aiemmin suoritettu yksittäinen opintojakso, opintokokonaisuus tai osaaminen korvaa yksittäisen opintojakson tai opintokokonaisuuden
    • Yhden suhde moneen: Aiempi suoritus tai osaaminen korvaa useita opintojaksoja
    • Monen suhde yhteen: Aiemmat suoritukset tai useat osaamiset korvaavat yhden opintojakson
    • Monen suhde moneen: Aiemmat suoritukset tai osaamiset korvaavat useita opintojaksoja tai opintokokonaisuuksia
    • Osittainen: Aiempi suoritus tai osaaminen korvaa osan opintojaksosta.
  • Sisällyttäminen: Aiemmat suoritukset tai osaaminen sisällytetään tutkintoon, mutta ne eivät korvaa sen osia. Sisällyttämistä käytetään, jos opinnon hyväksiluku kohdistuu vapaasti valittaviin tai tutkinnon vaihtoehtoisiin opintoihin sekä aina silloin, kun hyväksilukua haetaan isommilla, yli 30 op kokonaisuuksilla.
  • Vapauttaminen: Opintojaksoa ei tarvitse suorittaa. Esim. opiskelija voi hakea vapautusta kieliopinnoista, kun edellytykset sille täyttyvät.

On tärkeää, että tutustut myös sekä Opiskelijalle-sivuilla että TOKAssa oleviin Hyväksilukemisen prosessiin ja periaatteisiin. Opettaja on vastuussa siitä, että hyväksilukukirjaukset tulevat oikein opiskelijan HOPSille ja opintosuoritusotteelle.

Huom. Opiskelija voi hyväksilukea opintojaksolla hankkimansa osaamisen vain yhden kerran. Esim. jos hän on suorittanut 5 op opintojakson ja saanut sillä hyväksiluettua Jamkin 5 op opintojakson, hän ei voi hakea samalla opintojaksolla hyväksilukua toisaalle. Jos sen sijaan ko. 5 op opintojakso hyväksiluetaan vain osittain esim. 2 op, hän voi hakea loppuosalla eli 3 op hyväksilukua toisaalle.

Mikäli opiskelija toimii ohjeiden vastaisesti, se katsotaan vilpiksi ja hakemukset voidaan hylätä jälkikäteenkin.

Opiskelijan läsnäolotiedot

Jotta voisit käsitellä hakemuksen, opiskelijan tulee olla läsnäoleva tai opiskelijan on täytynyt lähettää hakemus läsnäolokaudellaan. Suoritusmerkintä täytyy aina kirjata sille kaudelle, jolloin opiskelija on läsnäoleva. Jos siis opiskelija on lähettänyt hakemuksensa läsnäolevana, mutta käsittelet sen vasta, kun hän on poissaoleva opiskelija, sinun tulee kirjata hyväksiluku edellisen läsnäolokauden viimeiselle päivälle.

Jos opiskelija on eronnut tai valmistunut, voit hylätä hakemuksen hakemuksen etusivulla olevalla Hylkää hakemus -painikkeella.

Opiskelijan läsnäolotiedot voit tarkistaa avaamalla hakemuksen pääikkunassa opiskelijan nimilinkistä opiskelijan tiedot. Jos opiskelijan nimen edessä on vihreä, kuvassa 1 näkyvä symboli, opiskelija on läsnäoleva. Lue lisää läsnäolotiedoista Peppi-ohjeista.

Kuvio 1. Opiskelijan läsnäolotiedot

Ammatillisella opettajakorkeakoululla ja kielikeskuksella on omat ohjeensa hyväksilukemisesta. Tutustu niihin!

Hyväksilukemisen alasivut

eAHOT-hakemus Pepissä
Korvaaminen
Sisällyttäminen
Aiemmin hankittu muu osaaminen (ahot) – korvaaminen
Aiemmin hankittu muu osaaminen (ahot) – sisällyttäminen
Korvaamisen kirjaaminen opintorekisteriin
Sisällyttämisen kirjaaminen opintorekisteriin
Opettajan tarkistuslista