Sisällyttämisen kirjaaminen opintorekisteriin

Hakemuksen käsittelyn jälkeen sinun tulee vielä siirtää hyväksilukupäätöksen tiedot opiskelijan opintorekisteriin. Tee tämä klikkaamalla Hyväksiluku-painiketta, mikäli Lisää hyväksiluku -ikkuna ei aukea automaattisesti.

Huom. Älä koskaan merkitse tässä tilanteessa hyväksilukua käsitellyksi, sillä opiskelija ei saa silloin merkintää hyväksiluvusta HOPSilleen.

Opinnon kirjaaminen

Lisää hyväksiluku -ikkunassa täydennät hyväksiluettavan opinnon tietoja. Huomaa, että teet jokaisen opintojakson osalta kirjaamisen erikseen. Jos olet valinnut jonkin opintojakson osalta hylkäävän päätöksen, sen tietoja ei näytetä hyväksilukupäätöstä kirjattaessa.

Tarkista ensin, että opiskelija on täyttänyt oman opintonsa tiedot oikein, sillä myös ne vaikuttavat suorituksen kirjaamiseen opintosuoritusotteelle ja HOPSille. Esim. opinnon laajuus- ja nimi -kentät on oltava oikein täytettyjä. Lue lisää opettajan tarkistuslistalta.

Tarkista ja lisää seuraavat tiedot (kuvio 1):

• opintopisteet, jotka hyväksytään
  • kieli
  • kunta (kunta, jossa hyväksiluku tapahtuu, lähes aina siis Jyväskylä)
  • hyväksilukupäivä (päivä, jolloin hyväksiluku kirjataan)
  • arviointi (katso ohje alta)
  • suoritusmerkinnän antaja (omat tietosi)
  • opintojakson tarkentava tyyppi (katso ohje alta)
  • koulutusala (opiskelijan koulutusala)

Huom. Ethän kirjoita mitään Lisätietoja suoritusotteelle -kenttään, sillä teksti näkyy opiskelijan opintosuoritusotteella.

Kirjoita Arviointi-kenttään se arvosana (kokonaisluku 1-5), jonka opiskelija on saanut opintojaksosta, jolla hän hakee hyväksilukua. Jos arviointi on ”hyväksytty”, merkitse kenttään H.

Ulkomailla suoritetut opinnot kirjataan alkuperäisellä arvosanalla 1-5, mikäli arviointiasteikko on ollut sama. Muussa tapauksessa käytetään kirjainta H.

Jos kyseessä on osaamisen sisällyttäminen, valitse H (hyväksytty).

Opintojakson tarkentava tyyppi on pääsääntöisesti se tyyppi, joka OPSissa on valittu ko. opinnon ”opintojen tyyppi” -jäsentelyssä. Huomaa, että harjoittelu on eroteltu kotimaiseen ja ulkomaiseen harjoitteluun. Lisäksi oma tyyppinsä on ruotsi toisena tai vieraana kielenä- sekä suomi toisena tai vieraana kielenä -opinnoilla. YAMK-tutkinnossa käytetään vain tyyppejä ammattiopinto, opinnäytetyö tai vapaasti valittava opinto.

Jos kyseessä on osaamisen sisällyttäminen, opintojakson tarkentavaksi tyypiksi valitaan aina vapaasti valittava opinto.

Ethän valitse Poistettu raportoinnista -kohtaa koskaan!

Kuvio 1. Hyväksiluvun kirjaaminen sisällyttämisessä

Klikkaa tämän jälkeen Tallenna. Hyväksiluku siirtyy opiskelijan opintorekisteriin ja opinto arkistoidaan Peppiin.

Osaamisen kirjaaminen

Jos kyseessä on osaamisen hyväksilukeminen, sinun tulee täydentää myös aiemmin hankitun osaamisen tiedot. Pääset täydentämään tietoja klikkaamalla ylänurkassa olevaa kynä-ikonia (kuvio 2).

Kuvio 2. Osaamisen tietojen täydentäminen hakemukselle

Tarkista ja lisää seuraavat tiedot (kuvio 3):

• sisällytettävän opinnon tai osaamisen koodi (tieto tulee järjestelmästä)
  • opinnon alkuperäinen nimi (opiskelijan syöttämä tieto)
  • englanninkielinen nimi täytyy olla kirjattuna englanniksi!
  • laajuus (katso ohje aiemmin hankittu muu osaaminen – sisällyttäminen -sivulta)
  • laajuuden tyyppi (opintopiste)
  • kieli (kieli, jolla opiskelija hankkinut osaamisen)
  • suorituspaikan tyyppi (yleensä ”muodollisen koulutuksen ulkopuolella”)
  • suorituspaikka-kenttää ei täytetä tässä
  • suorituspaikan nimi (tarkista, että se on kirjoitettu oikein suomeksi ja englanniksi)
  • arviointi (aiemmin hankitun osaamisen tunnustamisessa käytetään kirjainta H)
  • suorituspäivä (opiskelijan todistuksessa tms. liitteessä oleva tieto)

Kuvio 3. Osaamisen tietojen täydentäminen

Klikkaa lopuksi Tallenna.

Tämän jälkeen muokataan ikkunan oikealla puolella olevaa korvattavaa opintoa. Ohjeen löydät tämän sivun alkuosasta Opinnon kirjaaminen -otsikon alta.

Klikkaa lopuksi Tallenna ja vielä pääikkunassa Tallenna. Hyväksiluku siirtyy opiskelijan opintorekisteriin ja opinto arkistoidaan Peppiin.