Erilliset opintokokonaisuudet

Erillisellä opintokokonaisuudella (EOK) voi kuvata esimerkiksi tutkinnon osaa, joka liittyy useaan tutkintorakenteeseen (esim. kieli- ja viestintäopinnot) tai tutkintoon johtamattoman koulutuksen koulutustarjontaa. EOKeille voi myös koota kaikille Jamkin opiskelijoille tarjottavia opintoja, kuten vapaasti valittavat opinnot, kesäopinnot tai vaihto-opiskelijoiden opinnot.

EOKilla on samat ominaisuudet kuin OPSin rakenteella; siihen voi liittyä useita opintokokonaisuuksia ja opintojaksoja. Opsin rakenteeseen liitettyä erillistä opintokokonaisuutta ei pääse muokkaamaan ko. rakenteesta, vaan sen tietoja muokataan ainoastaan sen luontipaikasta.

Vapaasti valittavat opinnot ja erillinen opintokokonaisuus

Jamkissa on linjattu, että ns. vapaasti valittavien opintojen erillistä tarjontaa voi olla vain niissä tapauksissa, jos opintoja tarjotaan samalla myös Jamkin ulkopuolelle esim. avoimen ammattikorkeakoulun, CampusOnlinen tai EduFuturan tarjontana. Pyrkimyksenä on tehdä tutkinnoista taloudellisempia Jamkille.

Jos em. syistä vapaasti valittavia opintoja tulee tarjolle alalla sen verran, ettei niitä voida sisällyttää minkään tutkinto-ohjelman rakenteeseen, tehdään niistä ns. erillinen opintokokonaisuus.

Erillisten opintokokonaisuuksien tarkastelu

Voit tarkastella erillisiä opintokokonaisuuksia.

1. Valitse päävalikosta Opetussuunnittelu > Erilliset opintokokonaisuudet, jolloin hakusivu aukeaa.
  2. Hae erillinen opintokokonaisuus. Lisätietoja: Hakutoiminto.
    Hakukentän alle avautuu opintokokonaisuuksien lista.
  3. Napsauta opintokokonaisuutta tarkastellaksesi sen tietoja.

Erillisten opintokokonaisuuksien luominen

Voit luoda uuden erillisen opintokokonaisuuden yhteiseen tai tietyn tutkinto-ohjelman käyttöön.

1. Valitse päävalikossa Opetussuunnittelu > Erilliset opintokokonaisuudet, jolloin näytölle aukeaa Haku-näkymä.
  2. Napsauta Haku-sivun oikeassa yläkulmassa olevaa Lisää uusi -painiketta.
  3. Napsauta aukeavasta pudotusvalikosta Erillinen opintokokonaisuus -painiketta, jolloin näytölle aukeaa Perustiedot-sivu.
  4. Syötä erilliselle opintokokonaisuudelle pakollinen tunnus, erillisen opintokokonaisuuden nimi, voimassaoloaika, vastuuhenkilö sekä kuvaus suomeksi ja englanniksi.
  5. Syötä halutessasi myös vastuuyksikkö sekä luokittelu.
  6. Määrittele Sisällön valinnaisuus, esitietovaatimukset ja tarjontatiedot -kohdassa vähintään Sisällön valinnaisuus. Tällä määritellään se, mitä tämän kokonaisuuden opintojaksoja kohdejoukon opiskelijoiden tulee valita.
  7. Kun olet tehnyt tarvittavat lisäykset, tallenna erillinen opintokokonaisuus napsauttamalla Tallenna-painiketta.
  8. Tämän jälkeen voit Rakenne-välilehdellä lisätä erilliseen opintokokonaisuuteen opintojaksoja tai uusia opintokokonaisuuksia.
  • Uuden opintojakson lisääminen:
    • Napsauta opintokokonaisuuden päätason oikeassa reunassa näkyvää valikko-painiketta ja valitse pudotusvalikosta Lisää sisältöä.
      Leikepöydälle avautuu Lisää sisältöä -alue. Ks. Rakenne-sivu.
    • Olemassa olevan opintojakson lisääminen. Ks. Rakenne-sivu.
    • Erillisiin opintokokonaisuuksiin kuuluvan opintojakson muokkaaminen:
      • Napsauta haluamaasi opintojakson oikeassa reunassa näkyvää valikko-painiketta ja valitse pudotusvalikosta Muokkaa. HUOM. Katso opintojakson luomisen periaatteet.
      • Opintojakson tiedot aukeavat Muokkaa opintojaksoa -ponnahdusikkunaan.
      • Napsauta Muokkaa-painiketta vasemmassa yläkulmassa.
    • Opintojakson poistaminen erillisistä opintokokonaisuuksista:
      • Napsauta haluamasi opintojakson oikeassa reunassa näkyvää valikko-painiketta ja valitse pudotusvalikosta Poista opintojakso.
      • Opintojakso poistuu vain erillisestä opintokokonaisuudesta, mutta säilyy Pepissä.

Erillisten opintokokonaisuuksien muokkaaminen

Voit muokata erillisten opintokokonaisuuksien sisältöä.

1. Valitse päävalikosta Opetussuunnittelu > Erilliset opintokokonaisuudet.
  2. Hakeaksesi halutun opintokokonaisuuden, kirjoita hakusana ja napsauta Hae-painiketta.
  3. Avaa opintokokonaisuus haun muodostamasta listasta.
  4. Voit esimerkiksi muokata opintokokonaisuuksien kuvauksia tai lisätä niihin uusia opintojaksoja tai poistaa niitä (ks. ohje yllä).

Ajoitussuunnitelman lisääminen erilliselle opintokokonaisuudelle

Erilliselle opintokokonaisuudelle voi lisätä oletusajoitussuunnitelman. Ajoituksia voi olla yksi tai useampi, kuten OPSillakin. Ajoituksen tyyppinä on yksinkertainen. Liitettäessä EOK OPSiin, EOKin oletusajoitussuunnitelman tiedot siirtyvät OPSin ajoitussuunnitelmaan. Liittämisen jälkeen nämä ajoitussuunnitelmat ovat erillisiä eli esim. EOKin ajoitussuunnitelman muokkaaminen ei vaikuta OPSissa olevaan ajoitussuunnitelmaan ja päin vastoin.

Erillinen opintokokonaisuus ja vuosisuunnittelu

Erillisille opintokokonaisuudelle voidaan tehdä toteutukset vuosisuunnittelun kautta. Katso ohjeet vuosisuunnittelun ohjeista.