Pepin saavutettavuusseloste

Jyväskylän ammattikorkeakoulu pyrkii takaamaan Peppi – Opettajan työpöydän saavutettavuuden Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 mukaisesti.

Tämä saavutettavuusseloste koskee PEPPI – Opettajan työpöytää (opettaja.peppi.jamk.fi) ja on päivitetty 25.5.2021.

Saavutettavuuden tila

Tämä verkkosivusto täyttää Verkkosisällön saavutettavuusohjeiden (WCAG) 2.1 tason AA vaatimukset osittain. Vaatimusten noudattamatta jättämiset mainitaan myöhemmin tällä sivulla.

Ei-saavutettava sisältö

Seuraava sisältö ei ole saavutettavaa digitaalisten palveluiden tarjoamista koskevan lain 306/2019 mukaan.

Verkkosivustossa havaittiin seuraavia puutteita (sulkeissa vaatimus, jota ei noudateta):

• Palvelussa on tekstejä, joiden väri taustaa vasten ei vastaa kontrastivaatimuksia, mm. vaaleanharmaa valkoista vasten, vihreä valkoista vasten, punainen valkoista vasten. (1.4.3)
  • Palvelussa on kuvakkeita, joiden väri taustaa vasten ei vastaa kontrastivaatimuksia, mm. valkoista ja vihreää yhdistävät merkinnät, Vaihtoehtoinen opintojakso -merkinnän sininen valkoisella, valkoinen oranssilla, sekä lisää merkintä -painikkeen grafiikka. (1.4.11)
  • Värejä on käytetty ainoana keinona informaation välittämiseen (1.4.1) mm. HOPSissa opiskelijoiden edistymisen seuraamiseen graafina sekä yksittäisen opintojakson pakollisuuden ilmaisemisessa.
  • Kun hiiren kohdistin viedään elementin päälle, ilmestyvää sisältöä (esim. valikko, vihjeteksti, kalenterisyötekentät) ei voi piilottaa ilman kohdistimen siirtämistä. (1.4.13)
  • Palvelussa on aikaraja, jonka säätäminen, poistaminen tai ajan jatkaminen ei ole mahdollista. (2.2.1)
  • Palvelussa on käytetty animaatioita (esim. HOPS-sivulla), joita ei voi pysäyttää tai piilottaa. (2.2.2)
  • Osa toiminnoista ei ole lainkaan käytettävissä näppäimistöllä (2.1.1), esimerkiksi
    • ylänavigaation hiiren kohdistuksella aukeavat alavalikot (myös 320 px koossa)
    • erilaiset linkit ja painikkeet kuten
      • etusivun viestit, viimeksi tapahtunutta ja kalenteri
      • Raportit-painikkeen alla olevat latauslinkit
      • useat painikkeet HOPS-sivun Ajoitus-välilehden painikkeista
      • jakoavain-ikonilinkit
      • Luo tehtävä -ikkunan linkityspainike ja vastaanottajien lisääminen
      • Oman kalenterin kalenteripainikkeet
      • hampurilaisvalikkopainike mobiilikoossa
    • suurin osa Lisää opintoja hopsiin -välilehden modaalin elementeistä
    • haitarielementit
    • ohjetekstit (tooltips)
    • hiiren kohdistuksella esiin tulevat painikkeet, esim. etusivun Suosikeissa ja linkeissä
    • ilmoitukset/virheviestit ja niiden sulkeminen
    • drag & drop -elementit.
  • Osa informaatiosta ei ole saatavilla näppäimistökäyttäjälle (2.1.1), kuten
    • yläpalkin toimintojen kuvaukset sekä muut vihjetekstit
    • taulukoiden lyhennetyt tekstit.
  • Näppäimistökohdistin ei ole näkyvissä useissa kohteissa (2.4.7), muun muassa päävalikon kielivalinta, käyttäjävalikko ja HOPS-sivun pudotusvalikot.
  • Usealla syötekentällä ei ole visuaalista tai ohjelmallista nimilappua, nimilappua ei ole liitetty kenttään tai nimilappu ei kuvaa kentän tarkoitusta. (3.3.2, 4.1.2)
  • Osa lomake-elementeistä on merkitty niin, että niiden toiminnasta ei saa riittävästi tietoa ja toiminto on vaikea ymmärtää (1.1.1, 1.3.1, 4.1.2), muun muassa
    • automaattisesti hakevat tekstikentät
    • pudotusvalikot
    • sisältöä näyttävät ja piilottavat painikkeet (esim. HOPS-taulukossa)
    • kuvakkein merkityt painikkeet
    • varauskalenterin sisältö ja sen toiminnot
    • haitarielementit
    • välilehdet
    • etenemisindikaattori (progress indicator).
  • Lomakkeiden ohjetekstejä ei ole aina yhdistetty ohjelmallisesti kenttään, vaan ne löytyvät erillisten painikkeiden alta. (1.3.1, 3.3.2)
  • Osaa painikkeista ei ole merkitty painikkeiksi. (1.3.1, 4.1.2)
  • Painikkeiden tilaa ei aina kerrota ohjelmallisesti. (1.3.1)
  • Joidenkin komponenttien käyttäminen muuttaa sivun sisältöä, mikä ei käy ilmi komponentin merkkauksesta, toiminnasta tai tekstiyhteydestä (1.3.1), muun muassa
    • valitsemiseen käytettävät radiopainikkeet
    • pudotusvalikkototeutukset.
  • Samaan kategoriaan kuuluvia valintapainikkeita ja valintaruutuja ei ole ryhmitelty yhteenkuuluviksi, mikä vaikeuttaa valintojen hahmottamista. (1.3.1, 3.3.2)
  • Joitain taulukkoja ei ole merkitty asianmukaisesti taulukoiksi. (1.3.1, 4.1.2)
  • Taulukoissa on muita puutteita (1.3.1), esimerkiksi
    • niissä on tyhjiä sarakkeita
    • ohjelmalliset otsikkomääreet tai otsikkorivit puuttuvat kokonaan.
    • Sivun ohjelmallinen rakenne ei vastaa ohjelmallista merkkausta, jolloin sivun rakenne voi olla vaikea hahmottaa (1.3.1, 2.4.1), muun muassa
    • monella sivulla on kaksi sisäkkäistä pääsisältöelementtiä
    • sivunavigaatiota ei ole merkitty sivunavigaatioksi
    • lomakekenttien asetteluun on käytetty listoja
    • välilehtiä ei ole merkitty välilehdiksi
    • valittua sivua tai välilehteä ei ole merkitty
    • uutta (lukematonta) viestiä ei ole merkitty ohjelmallisesti.
  • Virhe- ja palauteviestejä ei ole merkitty niin, että ne luettaisiin automaattisesti ruudunlukijalla. (4.1.3)
  • Pakollisia ja virheellisiä kenttiä ei ole merkitty asianmukaisesti. (3.3.1, 3.3.2)
  • Palvelun lukemisjärjestyksessä on merkitykseen vaikuttavia puutteita (1.3.2, 2.4.3), esimerkiksi
    •  jotkin painikkeet luetaan eri järjestyksessä kuin miten ne on esitetty visuaalisesti, esimerkiksi ennen niihin kuuluvia otsikoita
    • graafin lukemisjärjestys
    •  modaaleissa kohdistus ei aina toimi niin kuin kuuluisi ja modaalin sulkeminen siirtää kohdistuksen takaisin koko alla olevan sivun alkuun.
  • Palvelun kuvilla tai ikoneilla ei ole tekstivastinetta. (1.1.1)
  • Palvelussa on myös kuvina esitettyjä, tekstiä sisältäviä graafeja, joilta puuttuu tekstivastineet. (1.1.1, 1.4.5)
  • Otsikoita ei ole merkitty otsikoiksi kaikissa yhteyksissä, ja eritasoisia otsikoita on merkitty ohjelmallisesti samantasoisiksi. (1.3.1)
    ● Palvelu ei kaikilta osin toimi suurennettaessa tekstiä 200 %:iin (1.4.4), ja sen skaalautuvuudessa on myös haasteita (1.4.10).
    ● Sivun kielimäärityksiä ei ole kaikilta osin tehty oikein. (3.1.2)
    ● Palvelussa on yllättäviä siirtymiä, kun kohdistus siirretään painikkeen painamisen jälkeen automaattisesti muualle, esim. opetussuunnitelmien hakusivulla. (3.2.1)
    ● Joidenkin käyttöliittymäkomponenttien arvon vaihtaminen muuttaa välittömästi sisältöä, mitä ei ole kerrottu etukäteen käyttäjälle. (3.2.2)
    ● Palvelusta pystyy generoimaan PDF:iä, jotka eivät ole saavutettavia.

Osa edellä esitetyistä puutteista pyritään korjaamaan vuoden 2021 aikana.

Saavutettavuusselostetta täydennetään sitä mukaa kun havaittuja virheitä on korjattu.

Henkilökunnan jäsen voi pyytää sisältöä itselle saavutettavassa muodossa. Henkilökunnan jäsenellä on oikeus saada tukea ja neuvoja opettajan työpöydän käyttöön jättämällä pyynnön lomakkeella.

Tämän saavutettavuusselosteen laatiminen

Tämä seloste on laadittu 23.10.2020.
Seloste perustuu Eficode Oy:n toteuttamaan arviointiin siitä, täyttääkö verkkosivusto Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 vaatimukset.

Palaute ja yhteystiedot

Huomasitko saavutettavuuspuutteen? Voit ilmoittaa siitä meille ja antaa saavutettavuuteen liittyvää palautetta lomakkeella.

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta palvelun ylläpitäjälle. Lain ja siirtymäajan puitteissa Jyväskylän ammattikorkeakoulu pyrkii siihen, että palautteisiin vastataan kahden viikon sisällä palautteen antamisesta.

Valvontaviranomainen

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen, voit antaa palautteen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston Saavutettavuusvaatimukset.fi-sivustolla kerrotaan, miten valituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Täytäntöönpanomenettely

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit antaa palautteen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
vaihde 0295 016 000