Sisällyttäminen

Sisällyttämistä käytetään silloin, kun halutaan hyväksilukea muita kuin pakollisia opintojaksoja tai isompia, yli 30 op opintokokonaisuuksia. Opintojakson sisällyttäminen -hakemuksen käsittelee koulutuksesta vastaava henkilö tai hänen nimeämänsä vastuuhenkilö.

Opintokokonaisuuden osalta hakemukset ohjataan opintokokonaisuuden tiimissä olevalla vastuuopettajalle. Jos on kyse siirto-opiskelijoista tai muista laajemmista opintokokonaisuuksista, hakemukset ohjataan koulutuksesta vastaavalle henkilölle tai hänen nimeämälleen vastuuhenkilölle.

• Koulutuksesta vastaava henkilö käy opiskelijan aiemmin suorittamat opinnot läpi ja tekee päätöksen, mitkä opinnot voidaan sisällyttää tutkintoon.
  • “Ylimääräiset” Jamkin opinnot siivotaan HOPSilta, jotta tutkinnon laajuus ei ylity. Tämän voi tehdä alan käytännöistä ja Peppi-oikeuksista riippuen joko koulutuksesta vastaava henkilö tai opettajatutor yhdessä opiskelijan kanssa.

Avaa hakemus hakemusrivin oikeassa reunassa olevasta Toiminnot-valikosta. Valitse ”Käsittele”.

Jotta voisit käsitellä hakemuksen, opiskelijan tulee olla läsnäoleva tai opiskelijan on täytynyt lähettää hakemus läsnäolokaudellaan. Suoritusmerkintä täytyy aina kirjata sille kaudelle, jolloin opiskelija on läsnäoleva. Jos siis opiskelija on lähettänyt hakemuksensa läsnäolevana, mutta käsittelet sen vasta, kun hän on poissaoleva opiskelija, sinun tulee kirjata hyväksiluku edellisen läsnäolokauden viimeiselle päivälle.

Jos opiskelija on eronnut tai valmistunut, voit hylätä hakemuksen hakemuksen etusivulla olevalla Hylkää hakemus -painikkeella.

Tarkista siis aina ennen hakemuksen käsittelyä opiskelijan läsnäolotiedot. Saat tiedon helpoiten avaamalla hakemuksen pääikkunassa opiskelijan nimilinkistä opiskelijan tiedot. Jos opiskelijan nimen edessä on vihreä, kuvassa 1 näkyvä symboli, opiskelija on läsnäoleva. Lue lisää läsnäolotiedoista Peppi-ohjeista.

Kuvio 1. Opiskelijan läsnäolotiedot

Tutustu aina opiskelijan lähettämään hakemukseen huolellisesti. Tutustu hakemuksessa olevaan liitteeseen, jolla opiskelija todistaa hankitun osaamisensa. Katso myös mahdolliset opiskelijan aiemmat hakemukset ja opintosuoritukset, jottei samaa osaamista hyväksilueta kahdesti.

Hakemusikkunan Opinnot ja päätökset -otsikon alla on se opinto tai opinnot, joilla opiskelija hakee sisällyttämistä. Oikeassa reunassa ovat hyväksilukemisen työkalut.

Ikkunan vasemmalta puolelta näet myös opinnon tai opintojen suunnitellun sijainnin HOPSissa (opiskelijan valitsema sijainti). Tästä sijainnista voit päätellä, millaista sisällyttämistä hän haluaa; haluaako hän sisällyttää opintoja johonkin vapaasti valittaviin opintoihin vai kenties ammattiopintoihin. Jos sijaintia ei ole valittu, opinnot sijoitetaan HOPSin ulkopuolisiin opintoihin.

Opiskelijan tulee tehdä opintokokonaisuuden hakemus siten, että hän on syöttänyt jokaisen opintojakson tiedot hakemukselle erikseen (ei siis varsinaisena opintokokonaisuutena). Hakemuksen tulee näyttää alla olevan kuvan mukaiselta (kuvio 2).

Kuvio 2. Opintokokonaisuuden opinnot erikseen hakemuksella

Jos opiskelija ei ole näin tehnyt, palauta hakemus takaisin opiskelijalle. Lue ohje kohdasta Ennen hakemuksen käsittelyä.

Alla olevassa kuvassa näet hakemuksen, jossa opiskelija on tehnyt opintokokonaisuuden hakemuksen väärin (kuvio 3).

Kuvio 3. Opintokokonaisuuden hakemus tehty väärin

Jos kaikki hakemuksella on kunnossa ja olet valmis tekemään hyväksiluvun, klikkaa Käsittele-välilehdeltä Siirry suoraan päätöksentekoon -painiketta. Tee päätös jokaisesta opintojaksosta erikseen (kuvio 4).

Nyt pääset valitsemaan varsinaisen päätöksen, joka voi olla:

• Hyväksytty kokonaan
  • Hyväksyn osittain
  • Hyväksyn, mutta osaaminen on osoitettava (käytetään vain ahotoinnissa)
  • Hylkään
Kuvio 4. Päätös jokaisesta opintojaksosta erikseen

Huom. Sisällyttämisessä käytetään pääsääntöisesti “hyväksytty kokonaan” -päätöstä. Katso ohjeet osittaiselle hyväksilukemiselle Hakemuksen osittainen hyväksilukeminen -kohdasta.

Syötä Käsittele-välilehdellä alla olevat tiedot (kuvio 5):

• päätös
  • opintopisteet (ks. ohje alta)
  • arviointi (sisällytettävän opinnon arviointi)
  • viesti opiskelijalle (perustelut hyväksiluvulle)
  • tallentaja (omat tietosi tähän)
  • viesti tallentajalle -kenttään voit halutessasi muistiinpanoja, jotka näkyvät vain sinulle.
Kuvio 5. Päätökseen liittyvien tietojen kirjaaminen

HUOMAA: Opintopisteet-kenttään voi kirjoittaa minkä tahansa laajuuden. Jos päätös on ”Hyväksytty kokonaan”, merkitse kenttään sisällytettävän opintojakson laajuus. Peppi ei valita, vaikka laajuus olisi pienempi kuin sisällytettävällä opintojaksolla.

Kirjoita Arviointi-kenttään se arvosana (kokonaisluku 1-5), jonka opiskelija on saanut opintojaksosta, jolla hän hakee hyväksilukua. Jos arviointi on ”hyväksytty”, merkitse kenttään H.

Ulkomailla suoritetut opinnot kirjataan alkuperäisellä arvosanalla 1-5, mikäli arviointiasteikko on ollut sama. Muussa tapauksessa käytetään kirjainta H.

Jos kyseessä on osaamisen sisällyttäminen, valitse H (hyväksytty).

Klikkaa lopuksi Tallenna.

Hyväksilukemisen käsittely etenee seuraavaksi siten, että valitset Hakemuksen asiasanat -ikkunassa ne asiasanat, jotka parhaiten kuvaavat hakemuksessa olevaa osaamista (kuvio 6). Voit valita useamman asiasanan. Voit myös suodattaa asiasanalistaa kirjoittamalla Ohjauksen ala -kenttään ensin oman alasi, jolloin näet vain oman alasi asiasanat. Huom. Tällöin et voi löytää ns. yleisiä asiasanoja. Asiasanat kerryttävät hakemuksia hyväksilukupankkiin, josta voit halutessasi etsiä jo tehtyjä hyväksilukuja asiasanoilla. Katso hyväksilukupankin ohjeet kohdasta Hyväksilukupankki.

Kuvio 6. Asiasanojen lisääminen hakemukselle

Siirry eteenpäin klikkaamalla Tallenna asiasanat ja päätös. Nyt siirryt Pepissä hyväksilukemisen kirjaamiseen.

Hakemuksen osittainen hyväksilukeminen

Hakemuksen osittainen hyväksilukeminen vaatii sopimuksen tekemistä. Jos valitset yhteenkin opintokokonaisuuden opintojaksoista ko. vaihtoehdon, on sen osalta sopimus tehtävä (kuvio 7.).

Sopimus tehdään hakemuksen käsittelyn Sopimukset-välilehdeltä ennen päätöksentekoa. Valitse sopimuksen vaativa opintojakso Valitse sisällytettävä opinto/osaaminen -valikosta. Kirjaa Uuden sopimuksen kuvaus -kenttään, mitä opiskelijan tulee tehdä, jotta koko opintojakso olisi hyväksytty. Klikkaa lopuksi Luo uusi -painiketta. Tarkista sopimuksen tiedot. Tässä näkymässä voit esim. jakaa sopimuksen tiedot jollekin muulle opettajalle lisäämällä henkilön Muut opettajat -kenttään. Hyväksy sopimus klikkaamalla Tallenna. Jokaiselle opintojaksolle voidaan tarvittaessa tehdä erillinen sopimus. Jatka tämän jälkeen hakemuksen käsittelyä Käsittele-välilehdellä.

Kuvio 7. Opintojakson valitseminen Sopimukset-välilehdellä
Kuvio 8. Sopimuksen laatiminen hyväksiluvussa

Klikkaa Käsittele-välilehdeltä Siirry suoraan päätöksentekoon -painiketta.

Valitse hakemuksen Päätös (hyväksyn osittain), kirjoita viesti opiskelijalle, merkitse hyväksytyt opintopisteet ja aiemmin suoritetun opinnon arviointi, valitse tallentaja ja klikkaa Tallenna.

Huomaa, että kirjaat nyt opintopisteiksi vain sen osan opintojakson laajuudesta, mikä hyväksiluvussa hyväksytään.

Sinun tulee vielä lisätä hakemuksen asiasanat (ohje aiemmin tällä sivulla).

Tämän jälkeen siirryt Pepissä hyväksilukemisen kirjaamiseen.