Fokus – ohjaajan pöytä

Fokus näyttää ohjauksen kannalta relevantit tiedot koottuna ja tunnistaa opiskelijat, jotka eivät etene tavoitevauhdilla. Hylättyjen suoritusten kautta näet opintojen pullonkaulat.
Opiskelijat saavat HOPS-toimintojen rinnalle toimintaan perustuvan statistiikan, kattavan opintojen seurannan ja ennusteen valmistumisajankohdasta.
Fokus visualisoi asiat selkeästi ja opiskelija näkee myös opintojensa kuormittavuuden viikkotasolla.
Paras hyöty Fokuksesta saadaan silloin, kun opiskelijoiden hopsit ajoituksineen ovat ajan tasalla ja suunniteltu koko opintojen laajuudelle.

Katso video: Fokus tutuksi alle vartissa

Aloitus

Valitse Pepistä Ohjaajan pöytä. Ohjaajan pöytä näkyy vain niille, joille on annettu ohjaajan oikeudet,  esimerkiksi opettajatutoreille.

Kuvio. Työpöydät

Valitse HAE KOHDETTA.

Kuvio. Kohteen haku

Haut

Voit hyödyntää erilaisia hakuja:

Kuvio. Hakuvaihtoehdot

• Hallinnollisen ryhmän mukaan voit hakea esimerkiksi suuntautumisvaihtoehdon mukaan: Sport business, Liiketalous tai muiden Peppiin tehtyjen erityisten hallinnollisten ryhmien mukaan. Tietty opiskelijaryhmä (esim. HTL20SA, SAR21S1) haetaan Saapumisryhmä-kohdasta.
  • Voit hakea Ohjaajan kohdalta nimelläsi kaikki ohjattavasi tai jonkun muun ohjattavat.
  • Koulutusohjelman kohdalta haetaan tutkinto-ohjelman mukaan.
  • Koulutusmuodon kohdalta voit hakea esimerkiksi Avoimen amk:n opiskelijat.

Painikkeet

Info-painike kertoo aina ”Kuinka mitäkin tietoa tulkitaan”.
Taulukko-painikkeesta pääse taulukkonäkymään.
Näkymän suurennus (nuolet) suurentaa kaavion tai taulukon Isommaksi.

Kuvio. Painikkeet

Opiskelijaryhmän seuranta ja asetukset

Huom! Samat ohjeet käyvät myös kokonaisen tutkinto-ohjelman tai muun ryhmän seurantaan.
Kirjoita Hae-kenttään ryhmän nimi.

Kuvio. Hae kohdetta

Opiskelijoiden status nyt

Info-painikkeesta näet, miten graafia tulkitaan ja esimerkiksi mitä statukset tarkoittavat.
Aikataulussa-status kertoo, että opiskelijan opintopistekertymä lukukauden alkaessa on ollut tavoitevauhdin mukainen 30 op/lukukausi.
Ei etene – Opiskelijan opintopistekertymä viimeisimmällä täydellä sekä kuluvalla läsnäolokaudella on yhteensä alle 5 op.
Opinnot päättyneet -statuksella on yleensä Avoimen amkin polkuopiskelijoita, joilla opinnot suoritettuna. He siis ovat mukana ryhmässä toiseen kertaan myös tutkinto-opiskelijoina kuten Pepin puolellakin. Asetuksista voit suodattaa Avoimen amk:n polkuopiskelijat pois. (Ohje edempänä).

Kuvio. Opiskelijoiden status nyt kaaviona

Voit vaihtaa kaavion taulukoksi taulukkopainikkeesta.

Kuvio. Opiskelijoiden status nyt taulukkona

Ryhmän opiskeluvauhti

Kaaviossa esitetään ryhmän tilanteen kehittyminen lukukausittain. Voit muuttaa tarkasteltavia lukukausia näkymän asetuksissa. (Ohje edempänä).

Voit liikuttaa hiirtä kaavioiden eri kohdissa ja näet lukumääriä.

Kuvio. ryhmän opiskeluvauhti

Ryhmän eteneminen

Kaavion tarkoituksena on antaa yleiskuva opintojen etenemisestä ryhmän kaikkien opiskelijoiden osalta. Voit liikuttaa hiirtä kaavioiden pisteissä ja saat numeerista infoa.

Kuvio. ryhmän eteneminen

Valmistuvien määrä

Kaavion avulla nähdään valmistuneiden määrä lukukausittain. Jo valmistuneiden lisäksi nähdään niiden opiskelijoiden lukumäärä, joille tavoitevalmistumispäivä on jo kirjattu. Ennuste perustuu opiskelijoiden HOPSeihin ja oletetaan, että menossa olevat sekä ajoitetut opinnot suoritetaan suunnitellussa aikataulussa.
Ennusteen edellytyksenä on, että opiskelijoiden HOPS on suunniteltu koko opintojen laajuudelle.

Kuvio. Valmistuvien määrä

Ryhmän eteneminen opiskelijoittain

Kaavio esittää opiskelijoiden suoritetut ja hylättyjen suoritusten opintopisteet sekä toteutusten laajuuden, joille opiskelija on ilmoittautunut sekä HOPSiin ajoitettujen opintojen laajuuden. Kaavion avulla voidaan arvioida sekä opiskelijoiden suorituskertymää että HOPSiin suunniteltujen opintojen laajuutta suhteessa koulutuksen tavoitelaajuuteen. Määrä-valinnalla voit vaikuttaa yhdellä kertaa näytettävien opiskelijoiden lukumäärään.

Oikealla olevasta painikkeesta voit valita lajittelujärjestyksen.

Kuvio. Ryhmän eteneminen opiskelijoittain

Opiskelijoiden tilanne

Taulukossa näytetään tunnuslukuja ja mittareita opiskelijakohtaisesti. Taulukon yllä olevilla valinnoilla voit valita tarkasteltavat sarakkeet, suodattaa opiskelijalistaa haluamasi tiedon mukaan, vaikuttaa taulukon tiiviyteen ja viedä tiedot Exceliin tai pdf:ksi.

• Listan järjestystä voi muuttaa klikkaamalla haluttua sarakeotsikkoa.
  • Sarakejärjestystä voi muokata sarakkeita raahaamalla haluamakseen. Muutettu sarakejärjestys on tallennettavissa näkymän asetuksiin.
  • Useiden suodattimien yhtäaikainen käyttö on mahdollista. Esim. rajaus aktiivisiin opiskelijoihin ja niihin, jotka ovat suorittaneet vähintään tietyn määrän opintopisteitä.
  • Siirtyminen opiskelijatason raportointisivulle avaa opiskelijan tiedot uuteen välilehteen, jolloin koostetaulukon näkymä säilyy täysin muuttumattomana omalla välilehdellään.
  • Rivejä/sivu asetuksessa on mahdollista valita 500 opiskelijaa. Sivukoon voi tallentaa näkymän asetuksiin.
Kuvio. Opiskelijoiden tilanne (Tässä esimerkissä on otettu Opiskelija-sarake pois näkyvistä, jolloin nimi ei näy.)

Valitse painikkeiden avulla sarakkeet, jotka haluat nähdä.

Kuvio. Sarakkeiden valinta

Suodattamalla voit suodattaa näkyviin esimerkiksi valmistuneet tai ne opiskelijat, joiden opinnot eivät etene.

Kuvio. Suodatus

Opintojaksot ja toteutukset

Taulukkoon on koottu raportoitavan kohdejoukon opintojaksototeutukset, joille opiskelijat ovat ilmoittautuneet.
Raportilla pystyy porautumaan opintojaksojen toteutuksiin ja edelleen yksittäisiin opiskelijoihin.
Taulukkoa voi lajitella sarakeotsikoita klikkaamalla.
Raportista näkee hylättyjen suoritusten lisäksi opintojakso- ja toteutustasolla:

• ilmoittautuneiden määrän
  • toteutukselle hyväksyttyjen määrän
  • hyväksytysti suorittaneiden määrän
  • läpäisyprosentin (suorittaneet / toteutukselle hyväksytyt)
  • toteutuksen ajan.
Kuvio. Opintojaksot ja toteutukset

Ryhmän suoritetut opintopisteet

Kaavio kertoo opiskelijaryhmän suorittamat opintopisteet yhteensä.

Kuvio. Ryhmän suoritetut opintopisteet

Ajoitettujen opintojen lukumäärä

Ajoitettujen opintojen lukumäärän kautta voit tarkastella kuinka moni opiskelija on ajoittanut tietyn opintojakson tietylle lukukaudelle.

Kuvio. Ajoitukset

Asetukset, näkymät ja tehtävät

Sinisestä palkista saat Asetukset päälle ja pois (ruksi).

Kuvio. Asetukset ja näkymät

Asetuksista (ratas-painike) voit valita mitä tietoja näytetään:

• Voit suodattaa pois Avoimen amkin polkuopiskelijat, jos he ovat jo siirtyneet tutkinto-opiskelijoiksi käsiteltävässä ryhmässä.
  • Voit suodattaa myös tarkenteen perusteella.
  • Voit valita liukusäätimien avulla aloituslukukauden tai tarkasteltavat lukukaudet.
  • Voit luoda uuden näkymän valitsemalla Luo uusi.
Kuvio. Asetukset (Tässä on jätetty pois Avoimen Amkin polkuopiskelijat)

Kuvio. Suodata tarkenteen perusteella

Näkymä painikkeesta voit valita näkymiä.
Vaihda näkymä silmäpainikkeesta, jos olet luonut omia näkymiä.

Kuvio. Näkymät ja lisätyt omat näkymät

Tehtävät (Todo)

Voit asettaa tehtävän joko koko ryhmälle tai yksittäisille opiskelijoille. Napauta Lisää Tehtävä. Voit asettaa itsellesi tehtävän – esimerkiksi, että tarkistat tietyn ryhmän etenemisen tammikuussa.

Kuvio. Lisää tehtävä

Tehtävälistasta näet kaikki asetetut tehtävät. Tehtävälistaan pääset Fokuksen etusivulta.

Kuvio. Tehtävälista

Yksittäisen opiskelijan tiedot, opiskelijan näkymä ohjaajalla

Voit hakea yksittäisen opiskelijan tiedot haulla, tässä haettu nimellä testiopiskelijaa Taavi Liiketalous. Opiskelijalla voi olla monta opiskeluoikeutta. Oikean opiskelijan kohdalla, valitse Lataa näkymä -painike.

Kuvio. Opiskelijan hakeminen

Ohjaaja pääsee opiskelijan näkymään myös Opiskelijat-painikkeesta tarkasteltaessa ryhmiä.

Opintojen eteneminen: Opintopistekertymä tähän mennessä. Statustieto lasketaan viimeisten läsnäolokausien pistekertymien perusteella.

Arvioitu valmistuminen: Laskennallinen valmistumispäivä muodostetaan huomioimalla opiskelijan suorittamat opintopisteet, kurssit ja aikataulutus. Se lasketaan monimutkaisen kaavan avulla, joka ottaa huomioon opiskelijan edistymisen eri oppiaineissa, mahdolliset erikoistumisalat ja kurssien suoritusnopeuden.

Puuttuvat ilmoittautumiset: Kuluvalle lukukaudelle ajoitetut opinnot, joille ei ole ilmoittautumista, katsotaan puuttuviksi.

Kuvio. Opintojen eteneminen, arvioitu valmistuminen ja puuttuvat ilmoittautumiset

Kuvio. Opintojen eteneminen ja opiskeluoikeus

Toteutuksen seuranta näyttää paitsi ilmoittautumiset, myös ajoitukset lukuvuonna.

Kuvio. Toteutuksien seuranta

Viikkotason kuormitus näyttää kuormituksen valittuna lukuvuotena.

Kuvio. Viikkotason kuormitus