Aiemmin hankittu muu osaaminen (ahot) – korvaaminen

Aiemmin hankittua muuta osaamista voidaan hyväksilukea joko korvaamalla tai sisällyttämällä. Sisällyttämällä voidaan hyväksilukea vain vapaasti valittaviin opintoihin liittyvää osaamista. Muut hyväksiluetaan korvaamalla.

Korvaavat aiemmin hankitut osaamiset

Avaa hakemus hakemusrivin oikeassa reunassa olevasta Toiminnot-valikosta. Valitse ”Käsittele”.

Jotta voisit käsitellä hakemuksen, opiskelijan tulee olla läsnäoleva tai opiskelijan on täytynyt lähettää hakemus läsnäolokaudellaan. Suoritusmerkintä täytyy aina kirjata sille kaudelle, jolloin opiskelija on läsnäoleva. Jos siis opiskelija on lähettänyt hakemuksensa läsnäolevana, mutta käsittelet sen vasta, kun hän on poissaoleva opiskelija, sinun tulee kirjata hyväksiluku edellisen läsnäolokauden viimeiselle päivälle.

Jos opiskelija on eronnut tai valmistunut, voit hylätä hakemuksen hakemuksen etusivulla olevalla Hylkää hakemus -painikkeella.

Tarkista siis aina ennen hakemuksen käsittelyä opiskelijan läsnäolotiedot. Saat tiedon helpoiten avaamalla hakemuksen pääikkunassa opiskelijan nimilinkistä opiskelijan tiedot. Jos opiskelijan nimen edessä on vihreä, kuvassa 1 näkyvä symboli, opiskelija on läsnäoleva. Lue lisää läsnäolotiedoista Peppi-ohjeista.

Kuvio 1. Opiskelijan läsnäolotiedot

Tutustu aina opiskelijan lähettämään hakemukseen huolellisesti. Tutustu hakemuksessa olevaan liitteeseen, jolla opiskelija todistaa hankitun osaamisensa. Katso myös mahdolliset opiskelijan aiemmat hakemukset ja opintosuoritukset, jottei samaa osaamista hyväksilueta kahdesti.

Hakemusikkunan Opinnot ja päätökset -otsikon alla on se osaaminen, jolla opiskelija hakee korvaavuutta. Ikkunan keskellä on opinto, johon korvaavuutta haetaan. Oikeassa reunassa ovat hyväksilukemisen työkalut (kuvio 2).

Kuvio 2. Opinnot ja päätökset -näkymä kun tyyppinä “osaaminen”

Jos kaikki hakemuksella on kunnossa ja olet valmis tekemään hyväksiluvun, klikkaa Käsittele-välilehdeltä Siirry suoraan päätöksentekoon -painiketta. Nyt pääset valitsemaan varsinaisen päätöksen, joka voi olla (kuvio 3):

• Hyväksytty kokonaan
  • Hyväksyn osittain
  • Hyväksyn, mutta osaaminen on osoitettava
  • Hylkään
Kuvio 3. AHOT-hakemuksen päätösvalikko

Opiskelijan tulee aina osoittaa hankkimansa osaaminen. Se voi tapahtua esim. kirjallisella dokumentilla, haastattelulla, videolla, oppimispäiväkirjalla tai portfoliolla tms. tavalla. Päätökseksi tulee valita ”hyväksyn, mutta osaaminen on osoitettava”.

Hakemuksen hyväksyminen siten, että osaaminen on osoitettava, vaatii sopimuksen tekemistä.

Sopimus tehdään hakemuksen käsittelyn Sopimukset-välilehdeltä ennen päätöksentekoa. Kirjaa Uuden sopimuksen kuvaus -kenttään, millainen näyttö ja/tai lisätyö opiskelijan tulee tehdä, jotta koko opintojakso olisi hyväksytty (kuvio 4). Klikkaa lopuksi Luo uusi -painiketta. Tarkista sopimuksen tiedot. Tässä näkymässä voit esim. jakaa sopimuksen tiedot jollekin muulle opettajalle lisäämällä henkilön Muut opettajat -kenttään. Hyväksy sopimus klikkaamalla Tallenna. Jatka tämän jälkeen hakemuksen käsittelyä Käsittele-välilehdellä.

Kuvio 4. Sopimuksen laatiminen ahotoinnissa

Valitse hakemuksen Päätös, kirjoita viesti opiskelijalle, valitse tallentaja ja kirjaa mahdollinen viesti tallentajalle. Klikkaa lopuksi Tallenna.

Hyväksilukemisen käsittely etenee seuraavaksi siten, että valitset Hakemuksen asiasanat -ikkunassa ne asiasanat, jotka parhaiten kuvaavat hakemuksessa olevaa osaamista (kuvio 5). Voit valita useamman asiasanan. Voit myös suodattaa asiasanalistaa kirjoittamalla Ohjauksen ala -kenttään ensin oman alasi, jolloin näet vain oman alasi asiasanat. Huom. Tällöin et voi löytää ns. yleisiä asiasanoja. Asiasanat kerryttävät hakemuksia hyväksilukupankkiin, josta voit halutessasi etsiä jo tehtyjä hyväksilukuja asiasanoilla. Katso hyväksilukupankin ohjeet kohdasta Hyväksilukupankki.

Kuvio 5. Asiasanojen lisääminen hakemukselle

Siirry eteenpäin klikkaamalla Tallenna asiasanat ja päätös.

Koska päätöksenä on ”Hyväksyn, mutta osaaminen on osoitettava”, et voi tehdä varsinaista hyväksilukupäätöstä, vaan merkitset hyväksiluvun vain käsitellyksi klikkaamalla Merkitse käsitellyksi -painiketta (kuvio 6). Opinto on nyt arkistoitu Pepissä. Opiskelijan HOPSille korvattavalle opintojaksolle ei tässä vaiheessa vielä siirry arviointia, mutta sinne ilmestyy sopimuksesta kertova merkintä.

Kuvio 6. Päätös “vaaditaan osaamisen osoittamista”

Tämän jälkeen kirjaa hyväksiluvussa saadut opintopisteet ja arviointi opiskelijalle opintojakson jonkin toteutuksen kautta.