Jäsentelyt

Jäsentelyn tallennus opetussuunnitelmalle

Voit lisätä uuden jäsentelyn opetussuunnitelmalle ottamalla käyttöön jonkun pääkäyttäjän määrittelemistä jäsentelymalleista. Jäsentelyn avulla rakenteessa olevia opintojaksoja voidaan luokitella eri kriteerien perusteella, esimerkiksi osaamisten mukaan.

Jamkissa tutkinto-ohjelman tuottamat osaamiset jakautuvat Jamkin yhteisiin osaamisiin ja tutkinto-ohjelmakohtaisiin osaamisiin. Lisäksi akkreditoiduilla tutkinto-ohjelmilla voi olla eurooppalaisia tai kansainvälisiä yhteisiä osaamisia.

Pääkäyttäjä vie osaamiset ja niiden kuvaukset Peppiin, jolloin voit valita ne oman OPSisi Jäsentelyt-välilehdellä seuraavasti:

1. Valitse päävalikosta Opetussuunnittelu > Opetussuunnitelmat.
  2. Hae OPS. Lisätietoja: Hakutoiminto.
  3. Valitse valikosta Jäsentelyt.
  4. Napsauta Lisää jäsentely -painiketta.
    Näytölle avautuu Lisää jäsentely -ponnahdusikkuna.
  5. Valitse ponnahdusikkunassa olevasta Jäsentelyt-pudotusvalikosta jäsentelymalli, jota haluat käyttää (esimerkiksi oman tutkintosi osaamiset), ja napsauta Tallenna-painiketta.
  • Jamkissa sekä AMK- että YAMK -opinnoissa sinun on tehtävä jäsentelyt sekä yhteisten osaamisten että tutkintokohtaisten osaamisten osalta.
  • Lisää tutkintosi jäsentelyyn myös Opintojen tyyppi -niminen jäsentely. Tällä määritellään, mitkä opinnot ovat perus- ja ammattiopintoja, vapaasti valittavia opintoja, harjoittelua tai opinnäytetyötä.
  • Lisäksi Jamkissa on käytössä Opintojen pakollisuus -niminen jäsentely, jota voit käyttää halutessasi ilmaisemaan opiskelijalle, mitkä tutkinnon opinnoista ovat ns. pakollisia opintoja.

Jäsentelyn muokkaaminen

Kun jäsentely on tallennettu, pääsee sitä muokkaamaan Jäsentelyt-välilehdellä valitsemalla mukaan halutut opintojaksot. Jäsentelymallista riippuu, valitaanko opintojakso mukaan jäsentelyn piiriin vain valitsemalla se, vai annetaanko numeroarvo (esim. opintopisteet). Jamkissa käytetään jäsentelymallia, jossa valitaan opintojaksot mukaan jäsentelyyn.