Opetussuunnitelmat (OPSit)

Opetussuunnitelmia voidaan tehdä JAMKissa kahdella eri tavalla:

1. Luomalla uusi OPS.
  2. Kopioimalla vanha OPS uuden OPSin pohjaksi.

Uuden OPSin luominen

1. Valitse päävalikosta Opetussuunnittelu -> Opetussuunnitelmat.
  2. Napsauta sivun oikeasta yläreunasta Lisää uusi -painiketta ja valitse pudotusvalikosta Opetussuunnitelma.
  3. Syötä näytölle avautuvaan Luo uusi opetussuunnitelma -ponnahdusikkunaan OPSin tiedot.
    • Luonnosvaiheessa pakollisia tietoja ovat OPSin nimi suomeksi ja tunnus.
    • Jamkissa OPSin nimi voi on tutkinto-ohjelman nimi ilman “tutkinto-ohjelmaa” esim. Liiketalous.
    • Tunnus muodostuu Jamkissa seuraavasti:
      • kolme ensimmäistä kirjainta ovat tutkinto-ohjelman tunnuksesta, esim. HTL
      • vuosi, jolle OPS tehdään, esim. 2020
      • kausi, jolloin koulutus alkaa: esim. HTL2020SS (Liiketalouden syksyn 2020 OPS)
  4. OPSin hyväksymisvaiheessa pakollisia tietoja ovat nimen (suomeksi ja englanniksi) ja tunnuksen lisäksi Koulutusaste, Laajuus, Pääasiallinen opetuskieli, Kesto, Tutkinto, Tutkintonimike, Koulutusohjelma, Tyyppi, Ryhmä(t), Vastuuhenkilö ja Organisaatio. Katso tarkemmin kohdasta OPSin kuvaus.
  5. Kun olet syöttänyt OPSiin tarvittavat tiedot, tallenna se napsauttamalla ikkunan alareunan Tallenna-painiketta.
    Näytölle avautuu sivu, jossa näet tallennetun opetussuunnitelman tiedot.

Vanhan OPS:n kopioiminen uuden pohjaksi

1. Valitse päävalikosta Opetussuunnittelu > Opetussuunnitelmat.
    Näytölle avautuu hakukenttä.
  2. Hae haluamasi OPS. Lisätietoja: Hakutoiminto.
  3. Napsauta näkymän yläreunasta Kopioi-painiketta.
    Näytölle avautuu Opetussuunnitelman kopiointi -ponnahdusikkuna.
  4. Syötä tunnus uudelle OPSille (ks. tunnuksen muoto kohdasta Uuden OPSin luominen). Nimi tulee automaattisesti lähdeopetussuunnitelmasta, mutta pääset muokkaamaan sitä jälkikäteen.
  5. Valitse halutessasi valintaruuduista vanhan OPSin Tarkennukset, Ajoitussuunnitelmat, Jäsentelyt tai Opintopolut kopioidaksesi ne uuteen OPSiin.
  6. Valitse Kopiointitapa-kohdasta, miten vanhan OPSin opintojaksot liitetään uuteen OPSiin. Vaihtoehtoja on kaksi (käytä aina ylempää tapaa!):
    a) Kopioi rakenne ja liitä vanhat opinnot uuteen rakenteeseen. Tämä tapa on ns. perinteinen tapa luoda uusi OPS ja käytetään JAMKissa. Esim. opintojaksojen tunnukset säilyvät tällöin samoina. Moduuleista  luodaan uudet versiot uusilla koodeilla, mutta moduulien sisällöt kopioituvat.
    b) Kopioi rakenne ja rakenteen opintojaksot uudeksi opetussuunnitelmaksi ja luo vastaavuudet opintojaksojen välille. Tapaa käytetään vain poikkeustapauksissa.
  7. Napsauta Kopioi-painiketta.
    Järjestelmä ilmoittaa kopioinnin onnistumisesta ja näyttää linkin luomaasi OPSiin.