Opintojen valinta -välilehti

Opintojen valinta -välilehden kautta voi lisätä tai poistaa opintoja haluamistasi opintokokonaisuuksista. Opintohaun kautta voi hakea useita opintojaksoja ja lisätä ne samalla kertaa HOPSiin. Ennen opintojaksojen lisäämistä HOPSiin, niitä voi vertailla Opintojen vertailun avulla.

Opintokokonaisuuden sisällön tarkastelu

Klikkaa opintokokonaisuuden nimeä -> avautuu ponnahdusikkuna, jossa kuvattu kokonaisuuden tiedot. Sulje ponnahdusikkuna valitsemalla näppäimistöstä Esc tai klikkaamalla ponnahdusikkunan ruksia tai Sulje.

Opintojakson sisällön tarkastelu

Klikkaa opintojakson nimeä -> avautuu ponnahdusikkuna, jossa kuvattu jakson tiedot.
Sulje ponnahdusikkuna valitsemalla näppäimistöstä esc tai klikkaamalla ponnahdusikkunan ruksia tai Sulje.

Näytä opetussuunnitelma

• Valitse Näytä opetussuunnitelma
  • Opiskelijan HOPSin pohjana oleva opetussuunnitelma aukeaa erilliseen ponnahdusikkunaan

Opintojen haku, lisäys ja vertailu

Opiskelija tai henkilökunnan edustaja voi lisätä opintojaksoja haun kautta tai lisätä henkilökohtaisia opintojaksoja. Jos jotain painiketta ei ole näkyvissä niin sinulla ei ole riittäviä käyttöoikeuksia.

Kuva HOPSin opintojen valinta -välilehden opintojen haku ja lisäys painikkeista

Opintojen haku

• Valitse  Opintojen valinta -välilehti
  • Paina opintokokonaisuuden nimen perässä olevaa suurennuslasi-ikonia -> palvelu ohjaa opintohaku-toiminnallisuuteen
  • Hae koulutuksia nimellä tai koodilla
    • Hae koulutuksia tekstikentässä -> Valitse Hae.
      Kohdista hakujoukkoa valitsemalla haluamasi rajaustekijät vasemmasta palstasta otsikoiden Opinnon tyyppi, Koulutustyyppi, Koulutus, Vapaavalintainen, Tutkintonimike tai Pakollisuus alta.
    • Tarkastele opintojaksoja tai opintokokonaisuuksia valitsemiesi rajaustekijöiden mukaisesti näkymässä.
    • Voit vaihtaa sivua painamalla kahden nuolen -ikonia näkymän yläosasta. Voit myös vaihtaa sivulla näkyvien hakutulosten määrää valitsemalla määrän pudotusvalikosta.
    • Tarkastele yksittäistä opintojaksoa tai opintokokonaisuutta klikkaamalla opinnon nimeä
  • Valitse haluamasi opinnot hakukoriin painamalla rivin päästä Lisää koriin.
    • Tarkastele hakukoria painamalla x opintoa valittu -linkkiä
    • Tyhjennä kori painamalla Tyhjennä kori
    • Poista yksittäinen opinto korista painamalla rastia opinnon edessä
    • Valitse haluamasi opinnot HOPSiin klikkaamalla Vie valitut HOPSiin

Henkilökohtaisen opintojakson lisääminen

Tätä kautta voit lisätä esimerkiksi CampusOnlinessa ja ulkomaan vaihdossa suoritettavaksi suunnitellut opinnot tai aiemmin suoritetut korkeakouluopinnot.

• Opintojen valinta -välilehdellä opinto lisätään haluttuun opintokokonaisuuteen Plus-merkistä.
  • Täytä Nimi (fi) -kenttään opintojakson suomenkielinen nimi
  • Täytä Nimi (en) -kenttään opintojakson englanninkielinen nimi
  • Täytä opintojakson laajuus -kenttään opintojakson laajuus opintopisteinä
  • Täytä Kuvaus (fi) -kenttään opintojakson kuvaus suomen kielellä
  • Täytä Kuvaus (en) -kenttään opintojakson kuvaus englannin kielellä
  • Paina Tallenna
  • Henkilökohtainen opintojakso arvioidaan Arviointi-ikkunalla.
Kuva HOPS opintojen valinta -välilehden kautta lisättävästä henkilökohtaisesta opintojaksosta

Opintojaksojen vertailu

Voit vertailla maksimissaan viittä (5) opintojaksoa kerralla. Vertailuun voi valita vaihtoehtoisia tai vapaasti valittavia opintoja.

• Valitse Opintojen valinta -välilehti
  • Valitse opintojaksoja vertailuun valitsemalla Lisää vertailuun
    • Voit poistaa vertailusta painamalla X -painiketta Vertaile opintojaksoja -yhteenvetolaatikosta.
  • Valitse oikealle palstalle ilmestyvästä Vertaile opintojaksoja -yhteenvetolaatikosta Vertaile
    • Poista opintojakso HOPSista valitsemalla Poista valinta
    • Valitse opintojakso HOPSiin valitsemalla vertailussa Valitse
Kuva HOPSin opintojen valinta -välilehden vertailuun valitsemisesta
Kuva HOPSin opintojen valinta -välilehden vertailusta

Opintojen poistaminen HOPSista

HOPSilta voidaan merkitä opintojaksoja poistettavaksi joko yksitellen tai useampi opintojakso kerrallaan. Opintojakson poistaminen pysyvästi vaatii henkilökunnan edustajan, jolla on poistoon oikeuttavat oikeudet. Poistettavaksi merkityt opintojaksot eivät enää näy muilla HOPSin välilehdillä.

Opintojakson poistaminen

Opintojakson poistaminen voidaan jakaa kahteen eri vaiheeseen. Ensimmäisessä vaiheessa opintojakso merkitään poistettavaksi, jolloin se ei enää näy opiskelijan HOPSissa. Tämän vaiheen voi tehdä opiskelija tai henkilökunnan edustaja. Toisessa vaiheessa opintojakso poistetaan pysyvästi. Toisen vaiheen voi tehdä vain henkilökunnan edustaja, jolla on riittävät käyttöoikeudet.

Ensimmäinen vaihe:

• Merkitse opintojakso poistettavaksi painamalla opintojaksorivin lopussa olevaa X -painiketta
    • Pakolliseksi merkittyjä opintojaksoja ei voi poistaa
    • Tällä tavoin esimerkiksi opiskelija voi ilmoittaa, ettei aio suorittaa vaihtoehtoista opintojaksoa
    • Poistettavaksi merkitty opintojakso ei näy HOPSin muilla välilehdillä
Kuva HOPSin opintojen valinta -välilehden opinnon poistettavaksi merkitseminen

Toinen vaihe:

• Opintojakson lopullinen poistaminen tapahtuu henkilökunnan edustajan toimesta
  • Henkilökunnan edustaja tekee lopullisen poiston painamalla Roskakori -painiketta
    • Jos opintojakso on jo arvioitu, se ei poistu opiskelijalta roskakorin painamisesta huolimatta, vaan siirtyy HOPSin ulkopuolisiin opintoihin.
Kuva HOPSin opintojen valinta -välilehden opinnon poisto

Useiden opintojaksojen poisto tai valinnaisuuden muokkaaminen

Voit muokata useiden opintojaksojen valinnaisuutta tai poistaa useita opintojaksoja yhdellä kertaa.

• Valitse haluamasi opintojaksot valitsemalla valintaruutu rivin alussa
  • Valitse sivun yläreunasta Muokkaa valittuja -painike
  • Jos haluat muokata valittujen opintojaksojen valinnaisuutta, Valitse Muokkaa valittujen valinnaisuutta
    • Voit muuttaa opintojaksojen pakollisuuskoodeja pudotusvalikosta.
    • Pakolliseksi merkittyjen opintojaksojen pakollisuuskoodia ei voi vaihtaa.
  • Jos haluat poistaa valitut opintojaksot, Valitse Poista valitut ja vahvista poisto
Kuva HOPSin opintojen valinta -välilehden opintojen valinta -toiminto

Muokkaa valittuja -painike löytyy sivun yläreunasta:

Kuva HOPSin opintojen valinta -välilehden opintojen valinnaisuuden muokkaaminen tai poistaminen -toiminnosta

Kun muokkaat valittujen opintojaksojen valinnaisuutta, voit valita pudotusvalikosta seuraavat vaihtoehdot:

Kuva HOPSin opintojen valinta -välilehden opintojen valinnaisuuden muokkaamisesta