OPS-sanastoa
Opintojakso
Opintojakso on OPSin peruselementti. Opintojaksolla on oltava laajuus, osaamistavoitteet, sisältö sekä arviointiasteikko ja -kriteerit. Opintojakso voidaan jakaa toteutuksella toteutuksen osiin. Nämä osat voidaan arvioida erikseen ja opintojakson arvosana muodostuu osien arvosanoista.
Yksi opintojakso voi kuulua samanaikaisesti useaan opetussuunnitelmaan. Opintojaksolle tehdyt muokkaukset vaikuttavat kaikkiin niihin opetussuunnitelmiin ja opintokokonaisuuksiin, jotka käyttävät opintojaksoa.
Opintokokonaisuus
Opintokokonaisuus on elementti, joka voi sisältää opintojaksoja tai toisia opintokokonaisuuksia. Opintokokonaisuuden sisällön valinnaisuus on määriteltävä erikseen; se voidaan tehdä esim. asettamalla kaikki kokonaisuuden sisällä olevat jaksot pakollisiksi, tai vaihtoehtoisesti asettamalla kokonaisuudelle opintopisteiden vaihteluväli (20-25 op).
Tavalliset opintokokonaisuudet (toisin kuin erilliset opintokokonaisuudet) ovat opetussuunnitelmakohtaisia. Yhdessä OPSissa tehdyt muutokset eivät vaikuta muihin opetussuunnitelmiin.
Ryhmittely
Ryhmittely on samankaltainen, mutta kevyempi elementti kuin tavallinen opintokokonaisuus. Myös sen avulla voidaan niputtaa opintojaksoja tai toisia kokonaisuuksia yhteen.
Erillinen opintokokonaisuus
Toisin kuin tavallinen opintokokonaisuus, erillinen opintokokonaisuus voi liittyä samanaikaisesti useampaan OPSiin. Erilliseen opintokokonaisuuteen tehdyt muutokset vaikuttavat samalla kertaa kaikkiin OPSeihin, joihin se on liitetty. Jamkissa erillisellä opintokokonaisuudella tehdään esim. vaihtaritarjonta ja vapaasti valittavien opintojen tarjonta.
Arvioinnin kohde
Opintojakso voidaan jakaa Suoritustavat-välilehdellä arvioinnin kohteisiin. Arvioinnin kohteita voivat olla esim. luennot tai välikokeet. Arvioinnin kohteet eivät ole käytössä Jamkissa.
Opintopolku
Pepissä Opintopolku-toiminnon kautta voidaan kuvata opetussuunnitelman sisällä olevia vaihtoehtoja suorittaa vaadittavat opetussuunnitelman opinnot. Terminologisesti samaa tai lähes samaa asiaa tarkoittaa suuntautumisvaihtoehto.
Ajoitussuunnitelma
Ajoitussuunnitelmalla kuvataan, mille ajanjaksoille opetussuunnitelmassa olevat opintojaksot sijoittuvat. Ajoitussuunnitelman voi tehdä periodi-, lukukausi-, tai lukuvuosikohtaisesti. Ajoitussuunnitelmassa luodut ajoitukset toimivat pohjana Pepin Vuosisuunnittelu-osion käytössä. Jamkissa ajoitussuunnitelmat tehdään periodikohtaisesti.
Jäsentely
Jäsentelyllä kuvataan muita tapoja luokitella opetussuunnitelman opintoja, kuin rakennenäkymässä tehtyä jakoa opintokokonaisuuksiin. Jäsentelyillä voidaan kuvata esim. sitä, mitkä opinnot suorittamalla saavutetaan jokin pätevyys, tai mitkä opinnot opetussuunnitelmassa ovat kansainvälistymisopintoja. Uusia jäsentelymalleja pääsevät lisäämään vain pääkäyttäjät.
Jäsentelyt voivat olla sidoksissa siihen, miten opintoja näytetään korkeakoulun opinto-oppaassa tai muissa julkaisuissa.