Esiahothakemus

Esiahot tarkoittaa etukäteen tehtävää hyväksilukua opinnoille, jotka aiotaan suorittaa toisessa oppilaitoksessa opintojen aikana.

Opiskelijan tulee tehdä esiahothakemus vain, jos muualla suoritettavilla opinnoilla on tarkoitus korvata tutkinnon pakollisia opintojaksoja tai jos hän aikoo suorittaa muita kuin korkeakouluopintoja (esim. Gradian opintoja).

Opiskelijan tulee hakea esiahot mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Huomioithan opintojakson ilmoittautumisajat hakemuksen käsittelyssä.

Saat sähköpostiisi ilmoituksen uudesta esiahothakemuksesta, jonka opiskelija on sinulle lähettänyt.

Kirjaudu Peppiin ja klikkaa opettajan työpöydällä Eahot-Hyväksilukeminen-valikon otsikkoa tai E-ikonia. Valitse Käsittelyssäsi olevat esiahothakemukset -välilehti. Täältä näet kaikki sinulle tulleet esiahothakemukset.

Valitse käsiteltävältä hakemusriviltä Toiminnot > Käsittele (kuvio 1).

Esiahothakemuksen avaaminen
Kuvio 1. Esiahothakemuksen avaaminen

Tutustu aina opiskelijan lähettämään hakemukseen huolellisesti. Katso myös mahdolliset opiskelijan aiemmat hakemukset ja opintosuoritukset, jottei samaa osaamista hyväksilueta kahdesti.

Jos näyttää siltä, että opiskelijan tulisi vielä täydentää tai korjata hakemustaan, lähetä se hänelle takaisin Palauta-välilehdeltä (kuvio 2). Valitse ”Opiskelijalle muokattavaksi” ja kirjoita Viesti-kenttään, mitä odotat opiskelijan hakemukselle vielä tekevän. Klikkaa lopuksi Tallenna.

Kuvio 2. Hakemuksen palauttaminen opiskelijalle

Voit siirtää hakemuksen toisen henkilön käsiteltäväksi, jos hakemuksen käsittely ei kuulu sinulle. Tee se Käsittelyketju / siirto toiselle -välilehdeltä (kuvio 3). Kirjoita Uusi käsittelijä -valikkoon henkilö, jolle hakemuksen haluat siirtää ja kirjoita hänelle viesti. Klikkaa Tallenna.

Kuvio 3. Hakemuksen siirtäminen toiselle käsittelijälle

Esiahothakemuksen hyväksyminen vaatii sopimuksen tekemistä.

Tee sopimus Sopimukset-välilehdeltä ennen päätöksentekoa. Kirjaa Uuden sopimuksen kuvaus -kenttään, mitä olette opinnosta sopineet opiskelijan kanssa (kuvio 4). Klikkaa lopuksi Luo uusi -painiketta. Tarkista sopimuksen tiedot. Tässä näkymässä voit esim. jakaa sopimuksen tiedot jollekin muulle opettajalle lisäämällä henkilön Muut opettajat -kenttään. Hyväksy sopimus klikkaamalla Tallenna.

Esiahothakemuksen sopimus
Kuvio 4. Esiahothakemuksen sopimus

Etene tämän jälkeen hakemuksen käsittelyyn kohdasta Käsittele.

Valitse hakemuksen Päätös (Hyväksytty tai Hylätty) ja kirjoita viesti opiskelijalle. Jos päätöksesi on Hyväksytty, merkitse hyväksytyt opintopisteet ja klikkaa Tallenna (kuvio 5).

Esiahothakemuksen päätöksen kirjaaminen
Kuvio 5. Esiahothakemuksen päätöksen kirjaaminen

Esiahotkäsittely etenee seuraavaksi siten, että valitset Hakemuksen asiasanat -ikkunassa ne asiasanat, jotka parhaiten kuvaavat hakemuksessa olevaa osaamista (kuvio 6). Voit valita useamman asiasanan. Voit myös suodattaa asiasanalistaa kirjoittamalla Ohjauksen ala -kenttään ensin oman alasi, jolloin näet vain oman alasi asiasanat. Huom. Tällöin et voi löytää ns. yleisiä asiasanoja. Asiasanat kerryttävät hakemuksia hyväksilukupankkiin, josta voit halutessasi etsiä jo tehtyjä hyväksilukuja asiasanoilla. Siirry eteenpäin klikkaamalla Tallenna asiasanat ja päätös.

Kuvio 6. Asiasanojen lisääminen hakemukselle

Hakemus on nyt käsitelty ja opiskelija on saanut tiedon esiahotoinnin päätöksestä.